Realismul si Crizele Razboiului Rece

Extras din referat Cum descarc?

ales tema "Realismul  si crizele Razboiului Rece" deoarece consider ca realismul este unul din cele mai importante curente de gandire ce a influentat domeniul relatiilor internationale, iar ceea ce noi numim Razboiul Rece este cel mai important si de lunga durata conflict mondial.
Aceasta stare de conflict deschis, non-militar, dar in care cursa inarmarilor a fost constanta, s-a manifestat pe parcursul a mai bine de patru decenii. Razboiul Rece nu a fost doar un conflict intre doua super-puteri ci a implicat majoritatea statelor lumii, determinand configuratia sistemului politic international si raporturile dintre state. Pe tot parcursul acestei perioade a existat riscul degenerarii intr-un razboi la scara mondiala. Cu toate ca principalul obiectiv al celor doi adversari era evitarea acestui lucru au existat cateva momente-cheie, de gestioanare a carora a depins o posibila declansare a celui de-al treilea razboi mondial.
I. Realismul in Relatiile Internationale 
In studiul relatiilor internationale, gandirea politica a fost structurata inca de la inceput in doua directii: liberalismul si realismul. Aceasta structurare a fost indusa prin scrierile multor ganditori, precum Jean-Jacques Rousseau, Immanuel Kant sau Macchiavelli, care prin contributia lor progresiva au conturat aceste filosofii ale domeniului relatiilor internationale. 
Cele doua trebuie privite in mod antitetic, fiind evident ca tezele pe care le emit sunt  fundamental opuse. Liberalismul sustine ca recurgerea la solutia de forta, cea a razboiului este o optiune total irationala, cea mai irationala pe care o poate adopta un stat. Si asta pentru ca rezultatul cert si imediat al unei conflagratii este distrugerea bunastarii. 
De cealalta parte, realismul apare ca raspuns la liberalism, si va cunoaste o puternica  reprezentare prin Hans Morgenthau, Henry Kissinger, Kenneth Waltz, Nycholas Spykman etc. Avand radacini inca din Antichitate (Tucidide 460-396 i.H.) si renascand in Evul Mediu prin omul politic florentin Niccolo Machiavelli, realismul se orienteaza, in principal, pe explicarea starilor de conflict ce caracterizeaza mediul international, plecand de la premisa ca puterea este distribuita inegal intre state.


Fisiere in arhiva (1):

  • Realismul si Crizele Razboiului Rece.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!