Realismul și Crizele Războiului Rece

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ales tema "Realismul si crizele Razboiului Rece" deoarece consider ca realismul este unul din cele mai importante curente de gandire ce a influentat domeniul relatiilor internationale, iar ceea ce noi numim Razboiul Rece este cel mai important si de lunga durata conflict mondial.

Aceasta stare de conflict deschis, non-militar, dar in care cursa inarmarilor a fost constanta, s-a manifestat pe parcursul a mai bine de patru decenii. Razboiul Rece nu a fost doar un conflict intre doua super-puteri ci a implicat majoritatea statelor lumii, determinand configuratia sistemului politic international si raporturile dintre state. Pe tot parcursul acestei perioade a existat riscul degenerarii intr-un razboi la scara mondiala. Cu toate ca principalul obiectiv al celor doi adversari era evitarea acestui lucru au existat cateva momente-cheie, de gestioanare a carora a depins o posibila declansare a celui de-al treilea razboi mondial.

I. Realismul in Relatiile Internationale

In studiul relatiilor internationale, gandirea politica a fost structurata inca de la inceput in doua directii: liberalismul si realismul. Aceasta structurare a fost indusa prin scrierile multor ganditori, precum Jean-Jacques Rousseau, Immanuel Kant sau Macchiavelli, care prin contributia lor progresiva au conturat aceste filosofii ale domeniului relatiilor internationale.

Cele doua trebuie privite in mod antitetic, fiind evident ca tezele pe care le emit sunt fundamental opuse. Liberalismul sustine ca recurgerea la solutia de forta, cea a razboiului este o optiune total irationala, cea mai irationala pe care o poate adopta un stat. Si asta pentru ca rezultatul cert si imediat al unei conflagratii este distrugerea bunastarii.

De cealalta parte, realismul apare ca raspuns la liberalism, si va cunoaste o puternica reprezentare prin Hans Morgenthau, Henry Kissinger, Kenneth Waltz, Nycholas Spykman etc. Avand radacini inca din Antichitate (Tucidide 460-396 i.H.) si renascand in Evul Mediu prin omul politic florentin Niccolo Machiavelli, realismul se orienteaza, in principal, pe explicarea starilor de conflict ce caracterizeaza mediul international, plecand de la premisa ca puterea este distribuita inegal intre state.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Realismul si Crizele Razboiului Rece.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 902 cuvinte
Nr caractere:
26 523 caractere
Marime:
43.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
razboi, criza, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!