Realismul si Crizele Razboiului Rece

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Am ales aceasta tema din doua considerente : Realismul si Razboiul Rece .
Primul fiind un curent de gandire care a influentat foarte mult relatiile internationale si de aceea Razboiul Rece cu tot ce a insemnat el: conflicte militare, diplomatice, economice, ideologice si nu numai, poate fi tratat cel mai bine doar din perspectiva realista.
1. Relatiile internationale in perioada interbelica 
Potrivit tratatului de pace de la Paris (Sistemul Versailles),relatiile internationale in perioada interbelica trebuiau sa fie reglate de catre societatea natiunilor cu sediul la Geneva.
Acesta trebuia sa se ocupe de rezolvarea oricarui conflict pe cale diplomatica.Din nefericire,cea mai mare putere a lumii,S.U.A,a refuzat sa se implice in aceasta organizatie,rezumandu-se la a oferi credite pentru reconstructia statelor afectate de razboi.
Ca urmare,eficienta acestei organizatii a fost destul de restransa,mai ales in conditiile aparitiei regimurilor totalitare fascist si comunist.
O prima problema a lumii interbelice a reprezentat-o Rusia comunista,denumita din 1922 U.R.S.S
Rusia s-a retras din razboi in 1917.Ea nu a participat la tratativele de pace,iar hotararile ce o priveau au fost semnate de Consiliul Celor 4.Din acest motiv,rusii au refuzat sa recunoasca hotararile luate aici si au cautat sa-si recupereze teritoriile cedate Romaniei,Poloniei si Statelor Baltice. 
O alta problema au reprezentat-o statele fasciste.Italia sub conducerea lui Mussolini,Germania lui Hitler,si apoi restul statelor care au fost atinse de extrema dreapta,inclusiv Ungaria,au dezvoltat teoria "Spatiului Vital".
Din nefericire in anii 30' Germania,Italia si Japonia vor semna o intelegere de colaborare denumita Axa Roma-Berlin-Tokio.
Asfel,Germania a ocupat Austria si a trecut la dezmembrarea Cehoslovaciei (1928).Italia a invadat Etiopia,iar Japonia a pus stapanire pe partea de Sud-Est a Chinei numita Manciuria.
In aceste conditii devenea clar ca sistemul de securitate propus de Societatea Natiunilor a esuat si ca omenirea se afla in pragul unui nou razboi mondial.
2. Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si efectele acestuia 
Al doilea razboi mondial a adus niste schimbari fundamentale in politica mondiala. Dupa 1945 puterile europene isi pierd tot mai mult din putere in timp ce potentialul economic si militar al SUA si URSS creste simtitor. Ambele tari ajung la statutul de superputeri.
Colapsul imperialismului din secolul al XX-lea a fost o cauza a declinului puterilor vest europene.
Dupa razboi imperialismul a fost privit cu ostilitate crescanda pe plan international;
colonialismul si Charta Natiunilor Unite erau tot mai des vazute ca incompatibile. Diferiti factori au influentat procesul de decolonizare: atitudinea puterilor coloniale, ideologia si strategia fortelor anti-imperialiste cat si rolul jucat de puterile externe. De asemenea factorii politici,economici si militari au determinat conturarea timpului si naturii transferului de putere.
In 1945 Imperiul Britanic era extins de-a lungul globului iar intre 1947 si 1980 li s-a
acordat independenta la 49 de state. Dupa razboi recunoasterea tot mai mare a justitiei
autodeterminarii si a puterii nationalismului a adus o schimbare in politica imperiului.
Experienta britanica a decolonizarii a stat in contrast cu cea franceza. Franta a incercat
sa-si mentina influenta in vechile colonii din care nu s-a retras decat dupa razboaie, cum ar fi cel din Indochina si cel din Algeria. O exceptie au reprezentat-o coloniile din Africa franceza; sub presedintele Charles de Gaulles, Franta se retrage, incercand totusi sa-si mentina influenta prin Uniunea Franceza si mai tarziu Comunitatea Franceza.
Ultimul imperiu colonial in Africa a fost cel al Portugaliei. Dupa prabusirea regimului
dictatorial din Lisabona urmeaza retragerea din colonii a trupelor militare.
Marile puteri anti-colonialiste au sprijinit miscarile revolutionare din tarile aflate sub
dominion strain.
Cel de-al doilea razboi mondial a reusit sa puna capat mai multor aspecte care nu-si mai
gaseau locul in acea parte din istorie: imperialismul, structura multipolara aflata intr-o continua incertitudine chiar de la inceputul secolului, a fost inlocuita de bipolarismul SUA- URSS, tari participante la razboi, dar cu situatii complet diferite. SUA era o superputere militara si economica, mult mai putin afectata de cel de-al doilea razboi mondial decat statele europene.
URSS, pe de o parte, nu putea fi considerata o putere economica, dar totusi din punct de vedere militar avea un cuvant greu de spus. Axa est-vest s-a stabilizat prin intermediul armelor nucleare. Cauzele exacte ale confruntarii, numite Razboiul Rece, sunt complexe si incerte. Se poate spune totusi ca variatia economica, interesele politice, vidul de putere si prabusirea vechii ordini a creat sistemul bipolar, in care o mare atentie era acordata disputei dintre cele doua mari puteri.
3. Politica internationala postbelica
Lumea "postbelica", asa cum am cunoscut-o intre 1945-1989, a reprezentat un moment aparte in istoria omenirii: niciodata inainte si, probabil, mult timp de acum incolo, sistemul international nu a ajuns si nu va mai ajunge la un grad de concentrare a puterii atat de mare. Practic, in plan politico-militar, toate zonele importante ale lumii - caracterizate de echilibre locale - erau conectate la echilibrul "central" dintre cele doua superputeri. Iar aceasta avea loc pe fundalul unui sistem economic cu caracter global.
Am vazut ca cel de-al doilea razboi mondial a generat o situatie in care politica internationala a inceput sa fie determinata de relatiile dintre SUA si URSS, care iesisera din acea confruntare mai puternice decit fusesera la inceputul razboiului.3 Perioada care a urmat dupa razboi a fost dominata de lupta dintre cele doua puteri pentru suprematie in lume si e cunoscuta cu denumirea de Razboiul Rece sau cum este mentionat mai sus perioada postbelica. Ea este caracterizata printr-o atmosfera in general destul de incarcata, in care momentele de incordari si de crize in relatiile dintre cele doua supraputeri, ba chiar si de profilare a pericolului nuclear, au alternat cu ragazuri de destindere. Trasatura distinctiva a perioadei este, fara indoiala, salvgardarea pacii in lume si tocmai asta o deosebeste fundamental de prima jumatate a secolului, care a fost dominata de doua razboaie mondiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Realismul si Crizele Razboiului Rece.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!