Razboiul Italo-Etiopian

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. 
Lupta Eroica a poporului etiopian. 
Ecoul ei international 3.
Capitolul II. Miscarea internationala de solidaritate cu lupta 
Etiopiei impotriva agresiunii 6.
Concluzii 17.
Bibliografie 18.


Extras din referat Cum descarc?

I. Lupta Eroica a poporului etiopian. Ecoul ei international
In momentul invaziei italiene, Etiopia era un stat cu structuri feudale cu multe ramasite anacronice in economie, in organizarea sociala, politica si administrativa. Aceste con!ditii interne faceau, se intelege, foarte dificila, in ciuda ab!negatiei, barbatiei si eroismului poporului, mobilizarea tuturor resurselor umane si materiale ale tarii impotriva unui adver!sar mult superior ca potential economic si militar .
Incepind din 1929, atunci cind interesul Italiei pentru Etiopia a devenit activ, guvernul etiopian a trecut la o serie de masuri care reflectau o grija sporita pentru imbunatatirea organizarii si pregatirii militare ca : repatrierea din Kenya a etiopienilor care servisera in unitatile de puscasi King's African Rifles, incredintarea instruirii Garzii imperiale unei misiuni militare belgiene conduse de maiorul Dothee, infiin!tarea in 1934, cu concursul generalului suedez, Eric Virgin, a unei scoli de cadeti pentru formarea cadrelor de ofiteri autohtoni. in ajunul razboiului asa cum rezulta din in!formatiile italiene armata etiopiana nu facuse inca, nici sub raportul organizarii, nici sub cel al dotarii, in sensul modern al acestor notiuni, prea mari progrese . 
Ea putea insa conta pe elementul om, care, se preciza in aceste infor!matii, este cumpatat, rezistent, preocupat de onoarea sa, iar, in focul luptei, dispretuitor pina la inconstienta in fata mortii. Trebuie sa recunoastem ca acest admirabil curaj uman si inaltul spirit' de sacrificiu specifice luptatorilor etio!pieni, reprezentau inca prea putin in fata loviturilor a zece divizii (care vor deveni curind saptesprezece), modern in!zestrate si comandate, sustinute de o aviatie excelenta, de artilerie de toate calibrele, de aruncatoare de flacari si, ca si cum aceasta n-ar fi fost de ajuns, de tot felul de lichide speciale. Dupa aceleasi informatii din sursa italiana, pe care etiopienii le-au considerat totdeauna exagerate, armata etiopiana putea conta in ajunul conflictului pe 350 000 oa!meni, din care doar un sfert fusesera instruiti din punct de vedere militar, 450 000 de pusti de toate tipurile si virstele, 2 000 mitraliere grele si usoare, 200 tunuri vechi cu afet rigid, circa 50 tunuri antiaeriene de tipul Oerlikon si tunuri de 75 Schneider si Wickers, 14 avioane din care numai 8 in functiune, dar neinarmate, vreo 15 automobile blindate Ford si care armate Fiat-3000. Trupele Garzii imperiale erau echipate cu uniforme cachi de model belgian afara de chipie care erau de productie japoneza. Restul armatei era echipat in camasi albe, tinte ideale pentru inamic. Toate acestea il indreptateau, fireste, pe imparat sa declare ca Etiopia nu-si putea propune sa faca un razboi modern, in sens european, armamentul ei de artilerie, de mitraliere fiind deri!zoriu. Cu toate acestea, Etiopia a trecut la mobilizarea fortelor sale armate abia la 28 septembrie 1935. Aceasta intirziere pare sa se fi datorat, in afara dificultatilor de ordin intern de care vorbeam mai sus, si increderii (care s-a do!vedit a fi exagerata) a guvernului etiopian in capacitatea Societatii Natiunilor de a impiedica agresiunea .
Informatii din sorginte italiana, marturiile sau amintirile celor implicati in desfasurarea evenimentelor, ca si scrierile apologetice de mai tirziu, unele chiar foarte recente, in!cearca nu numai sa justifice agresiunea fascismului italian impotriva Etiopiei, dar si sa treaca cu vederea dificultatile intimpinate, dirzenia si eroismul armatei etiopiene, care n-a dus numai lupte de aparare si hartuiala a inamicului, dar a reusit sa organizeze o adevarata contraofensiva, punind chiar la un moment dat sub semnul intrebarii rezultatele obtinute de armata italiana in primele, saptamini. Nu intimplator, aceasta perioada de insuccese ale armatei italiene in razboiul de agresiune impotriva Etiopiei a devenit cunoscuta in acele zile italienilor sub denumirea de perioada neagra. Vic!toria armatelor italiene a favorizat, insa, estomparea eveni!mentelor acestei perioade critice pentru invadatori, trecerea sub tacere a amintirilor neplacute. Documentele timpului in masura in care ne sint accesibile ne ajuta, totusi, sa facem o reconstituire mai veridica a mersului evenimentelor, a fazelor parcurse, a starii de spirit, a impresiilor privitoare la situatia de atunci de pe fronturile de lupta din Etiopia .


Fisiere in arhiva (4):

  • bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • foaie de inceput.doc
  • referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!