Razboaiele lumii in secolul XX. Caracteristici, durata si desfasurare

Extras din referat Cum descarc?

,,Inceput aproape din greseala, Primul Razboi Mondial avea sa fie mai sangeros decat orice alt conflict de pana atunci. Timp de zeci de ani, istoricii au incercat sa stabileasca care au fost cauzele primului conflict cu adevarat global." Insa, este sigur ca scanteia care a aprins Primul Razboi Mondial a avut loc la Sarajevo, Bosnia, unde Arhiducele Franz Ferdinand(mostenitor al Imperiului Austro-Ungar) a fost impuscat mortal impreuna cu sotia sa, Sophie, de catre nationalistul sarb Gavrilo Princip la 28 iunie 1914, ,,student sarb bosniac, membru al unei organizatii nationaliste slave cu sediul in Serbia" , ce se lupta sa puna capat dominatiei austro-ungare asupra Bosniei si Hertegovinei. Asasinarea lui Franz Ferdinand a declansat un lant de evenimente care a escaladat rapid: Austro-Ungaria, la fel ca multe tari din intreaga lume, a dat vina pe guvernul sarb pentru atac si a sperat sa foloseasca incidentul ca justificare pentru solutionarea problema nationalismului sarb o data pentru totdeauna.
Rusia a sprijinit Serbia, iar Austro-Ungaria a asteptat sa declare razboi pana cand liderii sai au primit asigurari de la liderul german Kaiser Wilhelm al II-lea ca Germania le va sustine cauza. Astfel, pe 5 iulie, Kaiserul Wilhelm si-a promis in secret sprijinul, oferind Austro-Ungariei o asa-numita carte Blanche, sau o asigurare "in alb" a sprijinului Germaniei in caz de razboi. Monarhia dubla a Austro-Ungariei a trimis apoi un ultimatum Serbiei, cu termeni atat de duri incat sa faca aproape imposibila acceptarea.
Convins ca Austro-Ungaria se pregatea de razboi, guvernul sarb a ordonat armatei sarbe sa se mobilizeze si a facut apel la Rusia pentru asistenta. Pe 28 iulie, Austro-Ungaria a declarat razboi Serbiei, iar pacea slaba dintre marile puteri ale Europei s-a prabusit rapid. Pe parcursul unei saptamani, Rusia, Belgia, Franta, Marea Britanie si Serbia s-au aliniat impotriva Austro-Ungariei si Germaniei, iar Primul Razboi Mondial a inceput.
Conform unei strategii militare agresive, cunoscuta sub numele de Planul Schlieffen, Germania a inceput sa lupte impotriva Primului Razboi Mondial pe doua fronturi, invadand Franta prin Belgia neutra in vest si confruntandu-se cu Rusia in est. La 4 august 1914, trupele germane au trecut granita in Belgia. In prima batalie de la Marne, care a avut loc in perioada 6-9 septembrie 1914, fortele franceze si britanice s-au confruntat cu armata germana invadatoare, care a patruns apoi adanc in nord-estul Frantei, la mai putin de 50 de kilometri de Paris. Trupele aliate au verificat inaintarea Germaniei si au lansat un contraatac reusit, conducand germanii inapoi la nord de raul Aisne. Infrangerea a insemnat sfarsitul planurilor germane pentru o victorie rapida in Franta. 
Batalii deosebit de lungi si costisitoare in aceasta campanie au avut loc la (februarie-decembrie 1916) si batalia de pe Somme (iulie-noiembrie 1916). Trupele germane si franceze au suferit aproape un milion de victime numai in batalia de la Verdun. Pe frontul de est al Primului Razboi Mondial, fortele ruse au invadat regiunile germane ale Prusiei de Est si Poloniei, dar au fost oprite de fortele germane si austriece in batalia de la Tannenberg de la sfarsitul lunii august 1914.
Din 1914 pana in 1916, armata Rusiei a lansat mai multe ofensive pe frontul de est al Primului Razboi Mondial, dar nu a reusit sa strapung liniile germane. Infrangerea pe campul de lupta, combinata cu instabilitatea economica si deficitul de hrana si alte elemente esentiale, a dus la cresterea nemultumirii in randul populatiei Rusiei, in special a muncitorilor si taranilor afectati de saracie. Aceasta ostilitate sporita a fost indreptata catre regimul imperial al tarului Nicolae al II-lea si sotiei sale nepopulare de origine germana, Alexandra. Instabilitatea aprinsa a Rusiei a explodat in Revolutia Rusa din 1917, condusa de Vladimir Lenin si bolsevici- care a pus capat dominatiei tariste si a oprit participarea Rusiei la Primul Razboi Mondial. Rusia a ajuns la un armistitiu cu Puterile Centrale la inceputul lunii decembrie 1917, eliberand trupele germane pentru a infrunta aliatii ramasi pe Frontul de Vest.


Fisiere in arhiva (1):

  • Razboaiele lumii in secolul XX. Caracteristici, durata si desfasurare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!