Puterea Politica in Relatiile Internationale

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Lucrarea de fata face referire la o tema, pe care ganditorii politici au reflectat-o din cele mai indepartate timpuri. S-a reflectat asupra puterii politice, a raporturilor sale cu autoritatea si legitimitatea. Mi-am propus ca obiectiv definirea puterii politice in relatiile internationale, clarificarea conceptelor de putere politica, balanta puterii, puterea relationala si structurala, modele ale puterii in relatiile internationale. O mare importanta in sistemul international o are puterea poltica. Trebuie sa recunoastem ca termenul de "putere poltica" il intalnim in limbajul nostru destul de des. Fiecare stat are o modalitate de a actiona si de a se comporta datorita structurii puterii politice. In cele ce urmeaza, voi prezenta puterea ca fiind o realitate ce are mai multe dimensiuni si se manifesta atat ca obiectiv cat si ca instrument al statelor.
Pentru realisti, puterea este foarte importanta in relatiilor internationale. Din acest motiv, aproape toate teoriile realiste au in vedere faptul ca interesul deosebit pentru putere , dinamica puterii, balanta de putere reprezinta impulsul actiunilor inernationale. Este evident ca puterea constituie principala forta pentru infaptuirea intereselor nationale. Asadar , aceste teorii ale realistilor demonstreaza ca statele sunt intr-o continua lupta pentru putere. Ceea ce este interesant este faptul ca sunt folosite diferite argumente in a demonstra acest fapt. Un mare intemeietor al realismului clasic este de parere ca statele au o "pofta nemarginita pentru putere deoarece sunt conduse de fiinte umane care au vointa de putere chiar de la nastere si, in consecinta, ,,sunt permanent in cautarea de oportunitati pentru a prelua ofensiva si a-si impune dominatia asupra altor state" . Aproape de aceiasi parere este si Waltz Keneth, intemeietorul realismului defensiv. Acesta afirma ca statele ,,desi urmaresc in primul rand supravietuirea in sistem, fiind tentate sa se comporte defensiv prin mentinerea balantei de putere, profita totusi de stimulentele pe care le ofera sistemul international pentru a castiga putere pe seama rivalilor, ori de cate ori se iveste o asemenea oportunitate". Pe o afirmatie asemanatoare isi pune bazele temeinice si realismul ofensiv al lui John Mearsheimer. Spre deosebire de ceilalti doi realisti, Mearsheimer afirma ca anumite trasaturi ale sistemului international impulsioneaza marile puteri sa lupte pentru putere. John Mearsheimer este de parere ca ,,scopul fundamental al unui stat este sa devina hegemon in cadrul sistemului" , adica sa fie un stat atat de puternic incat sa stapaneasca toate statele din sistem.
Asadar, o trasatura caracteristica a comportamentului sistemului international de state pare a fi lupta pentru putere. Aceasta dorinta de a detine puterea este raspunzatoare a faptului ca de-a lungul timpului s-au petrecut evenimente ce au marcat istoria moderna. Un exemplu ar putea fi razboiele in care marile puteri au fost implicate.
Ceea ce este important de anlizat este motivul pentru care statele se afla in competitie. Acest motiv il putem identifica din caracteristicile sistemului international. Aceste caracteristice, impreuna, descriu faptul ca marile puteri sunt stimulate sa-si exercite puterea in raport cu alte state.
O trasatura importanta este ca sistemul international este acea ca este alcatuit din state ce sunt lipsite de autoritate, adica se bucura de suveranitate nationala. Kenneth Waltz in "Teoria politicii internationale postuleaza faptul ca sistemul international este dezorganizat , alcatuit din state care nu depind de alte state, fara vreo stapanire deasupra lor. . A doua trasatura este aceea ca marile puteri au parte de o anumita capacitate militara, ceea ce le face sa fie periculoase. Cea de-a treia trasatura se leaga de faptul ca statele sunt in pericol, deoarece nu stiu niciodata ce intentioneaza celelalte state. Cea de-a patra trasatura se leaga de principalul obiectiv al statelor, acela de a supravietui, de a fi in siguranta. 
In concluzie, statele isi aleg modul de comportament. Statele mici au de ales intre teama auto-ajutorare si dobandirea puterii, iar marile puterii aleg rational prin valorificarea oportunitatii de a ajunge sa-si sporeasca puterea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Puterea Politica in Relatiile Internationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Hans Morgenthau - "Politica intre natiuni:lupta pentru putere si lupta pentru pace", Ed.Polirom, Iasi, 2007.
2. John Mearsheimer- "Tragedia politicii de forta in teoria relatiilor internationale", Ed.Antet,2010
3. Joseph Nye Jr. - "Puterea blanda", Ed.Polirom, 2009
4. Joseph Nye Jr. - "Descifrarea conflictelor internationale", Ed.Antet, 2005
5. Susan Strange - "State si piete" , Ed.Institutul European, Iasi,1997
6. Robert Gilpin - "Razboi si schimbarea politica mondiala", Ed.Scrisul romanesc, 2000
7. Kenneth Waltz - "Teoria Politicii Internationale", Ed.Polirom, 2006
8. Rudolph Rummel - "Undestanding Conflict and War. Vol. 2: The Conflict Helix", Cap. 21: The Family of Power


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!