Proprietatea Privată și Proprietatea Asupra Propriei Persoane

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: In aceasta lucrare va voi vorbi despre proprietatea private a indivizilor in conceptia libertarienilor cat si despre libertatea totala a acestora si va voi prezenta punctele de vedere ale libertarienilor de dreapta si cei de stanga in legatura cu proprietatea asupra propriei persoane, dar si opiniile lor despre proprietatea private si resursele naturale.
Cuvinte cheie: libertate totala, libertate pozitiva. proprietate asupra sinelui, piata libera, libertarieni de dreapta si libertarieni de stanga.
Libertarianismul este o doctrina politica, care s-a format cu ajutorul liberalismului clasic al secolul al XIX-lea, tezele libertariene fiind preluate de la liberali si remontate in a doua jumatate a secolului XX de catre ganditori americani. Termenul de libertarianism provine din frantuzescul "libertaire", folosit de Joseph Dejacques, care dorea sa isi delimiteze propriile idei fata de cele ale ganditorilor care militau pentru libertate.
Libertarianismul propune cateva teze fundamentale si anume: conceptual de piata libera, dreptul la proprietate si libertatea totala a individului. Plecand de la ideea de libertate totala a individului, implicit si a proprietatii asupra sinelui, acesta "prezinta cu siguranta dificultati, de exemplu, in masura in care aceasta nu ne spune prin ea insasi cum sa facem fata conflictelor referitoare la proprietatea de sine." Cea mai importanta idee de libertarianism este construita in baza drepturilor naturale, iar Lock considera ca aceste drepturi naturale sunt viata, liberarea, proprietatea si afirma ca "fiind toti egali si independenti, nimeni nu poate interveni coercitiv asupra vietii, libertatii sau proprietatii altuia." 
Termenul de libertate a fost definit de Rothbard ca fiind o ,,conditie in care drepturile de proprietate asupra sinelui si asupra proprietatilor sale materiale legitime nu sunt invadate sau agresate" Cand vorbim de proprietate a sinelui, trebuie mentionat ca ne referim la un control total asupra folosirii propriei persoane si asupra lucrurilor pe care acea persoana le detine, deoarece, posesia unor obiecte de catre o singura persoana duce la disparitia proprietatii publice adica a proprietatii nimanui si potrivit libertarienilor, dreptul la proprietate este sau ar trebui sa fie, singurul drept al oamenilor. A fi proprietarul a ceva inseamna ca poti folosi respectiva proprietate cum doresti, insa fara a incalca drepturile celorlalti si mai inseamna ca cel care poseda ceva, nu are nevoie de acordul altor oameni pentru a-si folosi posesiunea si nu in ultimul rand, nici un om nu poate folosi o proprietate ce apartine altcuiva, fara acordul celui ce o detine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proprietatea Privata si Proprietatea Asupra Propriei Persoane.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!