Procesul de Planificare a Politicilor Publice

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a intelege rolul procesului politicilor publice in administratie, trebuie operata o prima distinctie importanta intre conceptele de politica publica si politica. Conceptul de politica este relativ nou la nivelul multor administratii si uneori apar neintelegeri cu privire la rolul functionarilor publici si a decidentilor politici in procesul de formulare a politicilor publice. Neintelegerile se pot transforma uneori in acuzatii de imixtiune in politica la adresa functionarilor publici. Ei pot privi uneori cu suspiciune intreg procesul de formulare a politicilor publice, considerand ca nu ar fi datoria lor sa lucreze la formularea acestora, ci a politicienilor. Depasirea acestor prejudecati este primul pas ce trebuie facut pentru a putea progresa in procesul de formulare a politicilor publice.
Politica este sinonima intr-o societate democratica cu un complex de reguli si proceduri folosite pentru a asigura reprezentarea legala si armonizarea intereselor, folosindu-se mecanismele democratiei reprezentative. Principalii actori ai procesului politic sunt partidele politice si politicienii, membrii alesi ai parlamentului si autoritatile locale, precum si oficialii numiti pe criterii politice la nivelul executiv al administratiei.
Politica publica este celalalt set de reguli si proceduri de la nivelul executiv al administratiei publice, prin care se asigura realizarea scopurilor si prioritatilor convenite la nivel politic, si care permit dezvoltarea tuturor sectoarelor esentiale ale vietii societatii.
Linia de demarcatie intre politica si politica publica este asigurata de mandatul decizional stabilit prin alegeri si prin mecanismul de impartire a puterilor in stat. Determinarea politica a procesului decizional este prerogativa clasei politice, deoarece numai politicienii alesi precum si reprezentantii imputerniciti politic sunt autorizati de catre cetateni sa ia decizii si sa isi asume responsabilitatea politica cu privire la deciziile luate.
Exista doua abordari principale in formularea politicilor publice :
Politicile axate pe scopuri, care privesc aspectele strategice la nivel inalt sau domeniile de politici in general. Aceste politici vizeaza probleme generale si complexe si stabilesc o serie de obiective de dezvoltare pe termen mediu.
Politicile axate pe probleme, se axeaza pe anumite probleme sau aspecte specifice care trebuie solutionate si care tin de o anumita zona a politicilor.
Procesul de formulare a politicilor publice este un demers tehnic si profesional, asigurat de functionarii publici, de specialisti de la nivelul administratiei centrale, precum si de cercetatori independenti, ce are scopul de a oferi o argumentare cuprinzatoare si structurata, precum si o fundamentare solida a tuturor informatiilor care tin de posibilele alternative si decizii. Politicile pot fi si trebuie sa fie considerate un instrument direct care sa permita clasei politice atingerea anumitor obiective specifice incluse in programele de guvernare sau care se impun pe parcursul guvernarii. Din acest motiv, analiza politicilor publice tine de competenta functionarilor publici care trebuie sa aiba cunostiinte de specialitate, precum si cunostiinte profesionale in domeniu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul de Planificare a Politicilor Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!