Procesul de Largire Spre Est a Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Schimbarile majore petrecute in Europa de Est dupa caderea regimurilor totalitare-comuniste au determinat statele din aceasta zona sa adopte modelul economiei de piata, vazand in Uniunea Europeana un sprijin si acordand procesului de integrare in aceasta o importanta majora, care sa conduca la redresarea si relansarea lor din punct de vedere economic.
Extinderea Uniunii Europene la 27 de tari, prefigurata inca din anii 90, nu are precedent in privinta numarului de tari si nici a schimbarilor pe care le implica. Extinderea Uniunii Europene reprezinta o provocare atat pentru tarile membre UE, cat si pentru tarile candidate.
Integrarea fostelor tari socialiste inseamna luarea acestora din sfera de influenta a Rusiei, dar si o incercare de supradimensionare a spatiului detinut, de crestere a puterii (daca judecam lucrurile pe termen lung). Toate acestea se justifica prin prisma presiunii pe care o cunoaste Uniunea Europeana in competitia economica cu celelalte centre de putere.
Evolutia relatiilor UE cu tarile estice si central europene (TECE) consacra o importanta din ce in ce mai mare criteriilor politice in raport cu alte criterii cerute, ca si certitudinea declarata in privita unei rapide restabiliri a democratiei la Est. Criteriile politice, conditie esentiala a adeziunii TECE la UE sunt formulate cu ocazia Consiliului European de la Copenhaga, 1993, stabilind drept conditii existenta institutiilor stabile care sa garanteze democratia, statul de drept, protectia drepturilor omului, respectul drepturilor minoritatilor.
Decizia de extindere a Uniunii Europene este in final una politica. Prin inglobarea noilor state ea va putea sa controleze Marea Neagra cu stramtorile Bosfor si Dardanele precum si Marea Baltica, deci va detine principalele rute comerciale din zona, extinzandu-si zona de influenta.
Mai multe studii comparative au fost propuse pentru a explica tranzitia la Est. Cea mai comuna abordare integreaza aceasta tranzitie in procesul de ordin mai general al trecerii de la totalitarism la democratie. In aceasta perspectiva, tranzitia la Est apartine celui de-al treilea val de democratizare care a inceput in anii 1970 in Mediterana. Conform acestei interpretari, majoritatea statelor membre UE apartin primului val. 
Pozitia geografica si geopolitica a tarilor ce au aderat la Uniunea Europeana in 2004 este foarte importanta. Astfel, Lituania, Letonia si Estonia izoleaza Rusia, taindu-i accesul la Marea Baltica (portiunea ramasa acesteia este mult prea in nord, unde ghetarii ingreuneaza navigatia in cea mai mare parte a timpului). Se stie foarte bine ca atunci cand Rusia a avut capitala la Petrograd si iesire la Marea Baltica, ea a fost o tara prospera, mult legata cu Occidentul, liberala si deschisa schimburilor. Ori pierderea Republicilor Baltice din sfera ei de influenta o condamna la inchistare si la regres economic. 
Aderarea Romaniei, Bulgariei si a Turciei la Uniunea Europeana este de natura sa izoleze de tot Rusia, prin intreruperea accesului acesteia la Marea Neagra (Ucraina nefacand parte din CSI ). In aceste conditii ea nu va mai putea sa joace un rol important in aceasta zona. Este motivul pentru care politicienii rusi nu agreeaza Occidentul, orientandu-si realizarea de aliante spre Asia. Acest lucru este deopotriva periculos daca tinem cont de faptul ca Rusia detine un teritoriu important in Eurasia si ca o alianta a acesteia cu China sau Japonia este de natura sa ingrijoreze Europa. Masuri in acest sens s-au luat, Uniunea Europeana incercand in permanenta realizarea de contacte cu Rusia pentru a preintampina constituirea unei noi puteri. Din pacate Rusia nu s-a impacat inca cu gandul ca nu mai este un imperiu, nostalgia dupa acesta fiind inca prezenta. Iata de ce decizia de aderare la Uniunea Europeana a tarilor foste socialiste este foarte importanta, chiar daca acestea inca nu sunt pregatite din punct de vedere economic. 
Dar, ce impact a avut extinderea Uniunii Europene din 1 Mai 2004? 
Uniunea Europeana si tarile din centrul si estul Europei au inceput sa demoleze barierele comerciale bilaterale inca de la inceputul anilor 1990, chiar inainte de a se pune de acord asupra programului de liberalizare completa prin intermediul acordurilor europene.
La nivelul anului 2001 nu mai existau nici un fel de tarife sau cote comerciale pentru bunurile industriale cu toate ca au mai ramas unele restrictii in privinta comertului cu servicii si binenteles a produselor agricole. Diminuarea barierelor comerciale in cadrul UE - impreuna cu o rapida reconstructie industriala - a alimentat o crestere foarte mare a exporturilor in zona Europei centrale si de est si care a fost definitorie pentru revigorarea regiunii. In cei zece ani de dinaintea aderarii, exporturile din Ungaria au crescut cu 380% (crestere exprimata in dolari), iar cele din Cehia cu 280 % . In anul 2000, marile state din Europa centrala si de est isi orientasera deja 60-75% din exporturi catre Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, cu mult timp inainte de obtinerea statutul de membru, aceste tari dezvoltau schimburi comerciale cu UE mai consistente decat cele inregistrate de vechii membri UE intre ei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul de Largire Spre Est a Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!