Pozitia Romaniei in raport cu conflictul ruso-georgian

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Razboiul ruso-georgian din august 2008 a fost un eveniment cu impact emotional si de perceptie publica major, cu relevanta asupra presiunilor facute de cetatenii preocupati fata de state, de preocuparile politicienilor fata de viitorul desenat al relatiilor international.
Conflictul armat dintre Rusia si Georgia din vara anului 2008 a reprezentat pentru unele tari o amenintare directa la adresa securitatii. A insemnat reaparitia conflictelor sangeroase care depasesc granita unei tari pe teritoriul Europei. Conflictul a insemnat pentru alte tari o provocare pe fata din partea Rusiei, in timp ce pentru Rusia a insemnat un nou rol in regiune, poate reafirmarea statulului de mare putere. Practic pentru fiecare tara in parte acest conflict a insemnat ceva diferit. Voi incerca sa descifrez modul de reactionare al autoritatilor statului nostru prin aplicarea logicii constructiviste asupra actiunilor si declaratiilor oficialilor. Prin acest demers sper ca intrebarea la care voi putea raspunde la finalul lucrarii sa fie, ce anume a reprezentat acest conflict pentru Romania?
Contextul conflictului
Dupa destramarea Uniunii Sovietice, o serie de conflicte separatiste au aparut pe solul Georgiei (in sine o fosta republica a URSS-ului), mai ales in perioada 1992-1993, prin care regiunile Abkazia si Osetia de Sud vroiau sa isi cucereasca independenta, miscari de independenta care erau sustinute de Rusia pe fondul unor divergente cu Georgia inca dinainte de destramarea Uniunii. In urma unor violente, s-a incheiat un acord prin care Rusia se angaja sa isi retraga trupele de mentinere a pacii din regiune in anul 1999, relatiile dintre Rusia si Georgia ramanand inghetate pana in 2003. 
In 2003, in urma asa-numitei Revolutii a Rozelor, in Georgia a venit la putere o miscare pro-vestica, a caror intentii declarate erau de a accede la NATO, pe langa implicarea in construirea unor oleoducte care ar fi urmat sa ocoleasca Rusia. Dupa demisia presedintelui georgian la sfarsitul lui 2003 si venirea la putere a presedintelui Saakashvili s-a incercat imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari, un semn de buna credinta din partea georgienilor fiind ajutorul dat Rusiei de a combate separatistii ceceni de pe teritoriul georgian. Cu toate ca relatiile se imbunatatisera si pe plan politic, dar si pe plan economic, o sursa de tensiune intre cele doua tari ramasese prezenta militara a Rusiei in ciuda acordurilor semnate in 1999. Cursul indreptat spre occident al Georgiei continua in acest timp, presedintele Saakashvilli anuntand in aprilie 2004 dorinta Georgiei de a accede la Uniunea Europeana. Perioada de cooperare intre Georgia si Rusia s-a sfarsit in august 2004 prin raspunsul belicos al Georgiei la crize din Osetia de Sud. 
Ca raspuns la interventia militara a Georgiei in Osetia de Sud, Rusia a incetat comunicarile intre cele doua tari si a incetat sa emita vise pentru georgieni. In februarie 2005, Rusia si-a redeclarat dreptul de a folosi forta militara pentru a combate teroristi ceceni care s-ar fi ascuns in Georgia. Relatiile au continuat sa se deterioreze, in urma exploziei unui gazoduct, a acuzatiilor de violare a spatiului aerian georgian si a mentinerii trupelor de mentinere a pacii in regiunile secesionse de catre Rusia, parlamentul Georgian a dat o rezolutie prin care se cerea expluzarea trupelor rusesti de pe solul georgian. 
Dupa emiterea rezolutiei, Rusia a incetat din nou sa emita vize pentru georgieni si a interzis importul de vin georgian (piata ruseasca fiind 90% din piata de export a vinului georgian) dar si a apei minerale. Dupa un episod in care Rusia a inchis granita terestra cu Georgia, au acceptat totusi sa isi retraga ultimele baze militare din regiunile separatiste in regim accelerat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pozitia Romaniei in raport cu conflictul ruso-georgian.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Jackson, Sorensen, (2006), ,,Introduction to international relations: theories and approaches", 3rd Edition, Oxford University Press
2. John T. Rourke, (2008), International Politics on the world stage", 12th Edition, McGraw Hill
3. Abdisa (2010), Momentele/Ocaziile de luare a deciziilor, Chifu, Oproiu, Balasoiu (Eds), Razboiul din Georgia -  Reactiile decidentilor in timpul crizei, Ed. Curtea Veche, Bucuresti
4. Samoila (2010), ANALIZA PE MASS - MEDIA ROMANEASCA -  REACTHIILE AUTORITATHILOR ROMANE IN TIMPUL CRIZEI GEORGIENE, Chifu, Oproiu, Balasoiu. (Eds), Razboiul din Georgia -  Reactiile decidentilor in timpul crizei, Ed. Curtea Veche, Bucuresti
5. Micu (2007), AN ALLIANCE DILEMMA? UNDERSTANDING ROMANIAN FOREIGN POLICY IN THE CONTEXT OF TRANSATLANTIC DIVERGENCES, Romanian Journal of Political Science, Volume 7, Number 7, Autumn 2007
6. Visan (2008), Romania's Black Sea Offensive, Central European Digest, www.cepa.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!