Portugalia - Prezentarea Sistemului Politic

Extras din referat Cum descarc?

PORTUGALIA
-PREZENTAREA SISTEMULUI POLITIC-
Desi relativ restransa ca suprafata, Portugalia beneficiaza de o varietate lingvistica, culturala, dar si politica. In trecut a fost posesoarea unui vast imperiu in secolele XV-XVI ,imperiu ce se intindea pe mai multe continente. Portugalia a pierdut mult din bunastarea sa prin distrugerea Lisabonei intr-un cutremur din anul 1755, dar si datorita ocuparii teritoriale de catre imparatului francez Napoleon si sa nu uitam de pierderea coloniei sale braziliene in 1822. In 1910 are loc o revolutie care a distrus monarhia , initiind o perioada de republicanism haotic(Prima Republica). In 1974, o revolutie militara de stanga a instalat o serie de reforme democratice. Anul urmator, Portugalia a declarat independenta coloniilor sale din Africa ( Mozambic, Angola, Guinea-Bissau, Capul Verde, Sao Tome si Principe) si a pierdut colonia Timorul de Est din Asia din cauza unei invazii indoneziene. Portugalia insa a intrat in Uniunea Europeana in 1986, pierzand o alta dependenta asiatica, Macau. In prezent, Portugalia continentala este formata din 18 districte si doua regiuni autonome. Trecutul istoric al acesteia poarta urmele numeroaselor incercari de a depasi propriul statut pentru a se alatura celorlalte state din Europa. Majoritatea portughezilor au o atitudine pro-europeana, probabil deoarece Portugalia a beneficiat de importante fonduri din partea Uniunii Europene. Cu toate acestea, pozitia partidelor este impartita, Daca cele mai importante partide politice sprijina o Europa federala, celelalte se pronunta clar impotriva continuarii integrarii in Uniune si a altor state europene. Perspectiva unei posibile integrari a condus la o revitalizare a infrastructurii Portugaliei, in vreme ce economia prezinta o crestere anuala de 3.5%. 
Portugalia a indepartat progresiv institutiile nedemocratice si s-a stabilizat ca o democratie constitutionala. Cele patru mari organe politice portugheze sunt presedentia, primul-ministru si Consiliul de Ministrii (guvernul), Parlamentul si puterea judiciara.
Presedintele este ales pentru un mandat de 5 ani, in mod direct, prin vot direct. Presedintele este comandantul suprem al fortelor armate, iar in atributiile prezidentiale intra alegerea primului ministru si a Consiliului de Ministri, in care presedintele trebuie sa fie ghidat de rezultatele alegerilor. Consiliul de Stat, un organ prezidential de supraveghere , este compus din sase ofiteri civili seniori, orice fost presedinte ales incepand cu 1976, cinci membrii alesi de catre Ansamblu si cinci alesi de catre presedinte. 
Guvernul este condus de catre un prim ministru , care la recomandarea presedintelui alcatuieste Consiliului de Ministri. In prezent Consiliul este format din:
- Prim-ministru:Jose Manuel Durao Barroso
- Ministru al Presedentiei:Nuno Albuquerque Morais Sarmento
- Ministerul Afacerilor Exerne si al Comunitatii Portugheze:Teresa Gouveia
- Ministerul Administratiei Interne:Antonio Jorge de Figueiredo Lopes
- Ministerul Justitiei:Maria Celeste Cardona
- Ministerul Economiei:Carlos Manuel Tavares da Silva
- Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Rurale si Pescuitului:Armando Sevinate Pinto
- Ministerul Educatiei:Jose David Gomes Justino
- Ministerul Stiintei si Invatamantului Superior:Maria da Graca Carvalho
- Ministerul Culturii:Pedro Manuel da Cruz Roseta
- Ministerul Sanatatii:Luis Felipe da Conceicao Pereira
- Ministerul Securitatii Sociale si Muncii:Antonio Jose de Castro Bagao Felix
- Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintelor:Antonio Rodrigues
- Ministerul Apararii Nationale:Paulo Sacadura Cabral Portas
- Ministerul Oraselor, Ordinii Teritoriale si Mediului:Arlindo Cunha
Ansamblul Republicii (Assembleia da Republica) este un organ unicameral compus din 230 de deputati. Acestia sunt alesi prin vot universal conform sistemului de reprezentare proportionala pentru un mandat de patru ani, cu exceptia cazului in care presedintele dizolva Ansamblul si cere noi alegeri.
Puterea legislativa este exercitata de un Parlament unicameral.


Fisiere in arhiva (1):

  • Portugalia - Prezentarea Sistemului Politic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!