Polonia vs Ungaria

Extras din referat Cum descarc?

Polonia si Ungaria sunt doua state europene foste-comuniste, care au cunoscut democratizarea o data cu anul 1989. In urma celui de-al doilea razboi mondial, cele doua tari, au devenit, pe langa alte state din Europa Centrala si de Est, state totalitate, aflate sub influenta Uniunii Sovietice
POLONIA
Intervalul de ani 1945-1989 reprezinta perioada in care Polonia s-a aflat sub influenta regimului comunist, fiind astfel unul dintre statelele satelit ale Blocului Sovietic. Din anul 1952, denumirea oficiala a statului polonez a fost Republica Populara Poloneza, denumire ce a fost schimbata o data cu revolutia din 1989. Astfel, desi comunistii detineau puterea inca din anul 1944, denumire statului a fost schimbat in urma adoptarii constitutiei din anul 1952. Cu alte cuvinte, pana in anul 1989, Polonia a fost un stat salelit subordonat Uniunii Sovietice, intreaga putere a statului fiind detinuta de catre comunistii polonezi care se subordonau sovieticilor. O alta caracteristica a acestei perioade este constituita de masurile de persecutie asupra opozitiei. 
La fel ca si in cazul celorlalte state ale Blocului Sovietic, colapsul regimului comunist polonez a inceput odata cu protestele din 1956, care s-au intensificat in anii urmatori, cand, rezistenta fata de regim a fost sustinuta nu numai de intelectuali ci si de clasa muncitoare. Astfel, Partidul Muncitoresc Unit Polonez (PMUP) si-a pierdut credibilitatea, pierzandu-si obiectivul fundamental si anume, acela de a reprezenta clasa muncitoare.
Un rol foarte important, in cadrul tranzitiei de la comunism la democratie, l-a avut Sindicatul Independent Autocefal ,,Solidaritatea", care datorita viziunilor sale, se afla in opozitie cu ideile doctrinei oficiale. De asemenea, putem afirma si faptul ca actiunile acestei grupari se apropiau mult mai mult de nevoile poporului decat actiunile Partidului Muncitoresc Unic Polonez, care prin actiunile sale de majorare a preturilor, nu faceau decat sa starneasca nemultumiri in randul cetatenilor.
Sindicatul Independent ,,Solidaritatea" s-a format in anul 1980, in urma cooperarii dintre intelectualii si muncitorii care incercau sa raspunda masurilor de majorarea a preturilor pentru alimentele de baza instituite de catre guvern, care incerca astfel sa opreasca prabusirea economica a tarii. Datorita faptului ca Solidaritatea adunase in randurile sale forte sociale anticomuniste si adunase intr-un timp relativ scurt un numar foarte mare de membrii, in 1981, seful partidului comunist, Wojciech Jaruzelski, a proclamat legea martiala, arestand o parte dintre liderii sindicatului Solidaritatea. Desi, prin intermediul aceastei legi, Solidaritatea a fost interzisa, ea a continuat sa existe prin intermediul membrilor sai care s-au grupat in ,,structuri conspirative sau organizatii ad-hoc"1, care incercau prin diverse mijloace sa sprijine populatia.(Pop, Adrian, ,,Originile si tipologia revolutiilor est-europene", Ed Enciclopedica, pag 222). O dovada a faptului ca Solidaritatea nu a incetat sa existe odata cu proclamarea legii martiale o constituie formarea, in anul 1982 a Comisiei De Coordonare Provizorie (TKK) care avea rolul de a coordona actiunile de protest dar si publicatiile in diverse reviste, toate aceste actiuni fiind bineinteteles clandestine. Bineintetes, Solidaritatea nu era singura miscare anti-comunista. Dintre gruparile de acest gen din Polonia, din acea vreme, se numara Solidaritatea Luptatoare, Comitetul pentru interventie si Legalitate din Wroclaw, Comitetul pentru Apararea Muncitorilor etc.
Desi, in anul 1982, legea martiala a fost eliminata, lucru care a permis eliberarea din inchisoare a liderilor Solidaritatii, in anul 1983, regimul comunist a pornit o ampla campanie orientata impotriva opozitiei, promovand autoguvernarea-principiu fundamental al activistilor Solidaritatii. Anul 1985 a adus o recunoastere de catre regim a influentei Solidaritatii asupra populatiei, in urma unei incercari a acesteia de a incepe o greva impotriva incercarii guvernului de a majora din nou preturile alimentelor de baza. Din cele prezentate mai sus, se poate constata o influenta covarsitoare a Sindicatului Solidaritatera asupra societatii, fapt pentru care putem afima ca Solidaritatea a reprezentat, in perioada anilor `60-`89, o putere suficient de mare pentru a raspunde actiunilor regimului comunist, reprezentand, singura cale prin intermediul careia se putea trece la o schimbare de regim in Polonia.
Adancirea crizei economice din preajma anului 1988, a determinat guvernul sa poarte discutii cu Solidaritatea, in vederea cooperarii. Astfel, singura modalitate de a traversa aceasta criza, era inceperea negocierilor la Masa Rotunda. Walesa, conducatorul Solidaritatii, a propus 3 domenii de negociere: ,,sindicatele, pluralismul asocierii si reformele politice si economice din Polonia"2(Pop, Adrian, ,,Originile si tipologia revolutiilor est-europene", Ed Enciclopedica, pag 226). Astfel, perioada 6 februarie-15 aprilie, au fost organizate convorbiri intre regim si opozitie, care mai tarziu au fost supranumite ,,Convorbirile Mesei Rotunde". Aceste negocieri au produs modificari foarte importante in cadrul societatii poloneze. In urma negocierilor , Sodidaritatea a intrat din nou in legalitate, primind de asemenea ,,permisiunea de a publica un cotidian si un saptamanal". Un alt eveniment care s-a produs in urma negocierilor a fost organizarea alegerilor partial libere pentru Parlament, alegeri care s-au finalizat prin castigarea de catre Solidaritatea a aproximativ 98% din locurile din Senat si Seim. Acest lucru a demonstrat inca odata situatia din aceasta vreme din cadrul Poloniei, si anume, aceea a nevoii de schimbare. Anul 1989 este deci perioada in care Polonia a iesit de sub influenta Blocului Sovietic, sistemul electoral, stabilind transformarea Solidaritatii in principala forta politica din acea perioada. De asemenea, o consecinta a compromisului dintre putere si opozitie o constituie formarea guvernului in urma alegerilor, care a determinat constientizarea de catre polonezi a ideii conform careia numai o ,,mare coalitie" putea scoate tara din colapsul economic cu care se confrunta la acea vreme. Astfel, dintre cele 23 de portofolii, Solidaritatea a primit 12 , comunistii- 4 (Apararea, Afacerile interne si Transportul si Comertul Interior), iar restul de 7 au revenit Partidului Taranesc Unit si Partidului Democrat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Polonia vs Ungaria.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!