Politicile sociale și ocuparea forței de muncă în spațiul Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Activitatea de transport poate fi definita ca fiind un sistem complex de mijloace tehnice specifice, utilaje, cai de comunicatie ce reprezinta infrastructura, deservite de un personal specializat si destinate deplasarii in timp si spatiu a lucrurilor sau persoanelor. Dreptul transporturilor cuprinde ansamblul de norme juridice care reglementeaza activitatea profesionala desfasurata de transportatori cu vehicule corespunzatoare pentru a deplasa pe baze contractuale si in conditii legale bunuri si persoane. 
Contractul de transport rutier de marfuri poate fii atat national cat si international. Transporul rutier de marfuri in trafic international este reglementat de conventia semnata la Geneva 1956 ( CMR ) , conventie care se aplica si contractelor de transport de marfuri rutier national.
De asemenea, ori de cate ori intr-un contract de transport rutier de marfuri apare un element de extraneitate legat de locul incarcarii/descarcarii devine aplicabila conventiei CMR.
Potrivit Noului Cod Civil contractul de transport este reglementat in capitolul VII , art. 1955 potrivit caruia " prin contractual de transport, o parte, numita transportator, se oblige, cu titlu principal, sa transporte o persoana sau un bun dintr-un loc in altul, in schimbul unui pret pe care pasagerul, expeditorul sau destinatarul se oblige s ail plateasca, la timpul si locul convenite" .
Contractul de transport rutier de marfuri este conventia care se incheie de catre o unitate specializata in transportul rutier, denumita si operator de transport rutier, care se obliga in schimbul unui pret/tarif sa preia si sa transporte sub paza sa si inauntrul unui termen o cantitate de marfa pe care o elibereaza destinatarului. 
Particularitatile contractului de transport :
- Modificarea unilaterala a contractului de transport ;
- Garantarea creantelor carausului rezultand din contractul de transport ( dreptul de retentie, gaj, privilegiu si vanzarea incarcaturii in scopul realizarii creantelor ) ;
- Culpa prezumata carausului pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a transportului ;
- Limitarea raspunderii carausului sub dublu aspect, respectarea in timp si cu privire la intinderea obligatiei de reparare a prejudiciului .
Partile contractului de transport rutier de marfuri sunt :
- expeditorul, respectiv si partea numita creditor al transportului si este persoana care incheie direct sau prin reprezentant contractul de transport cu carausul. Asadar, expeditorul poate incheia contractul de transport personal sau prin amdatar sau comisionar.
- carausul, respectiv persoana fizica sau juridica ce se obliga sa efectueze transportul bunurilor la destinatie, cu propiile mijloace, in schimbulo unei sume de bani ce reprezinta echivalentul prestatiei sale. El este creditor al pretului transportului si debitor al transportului.
Expeditorul marfii poate fi el insusi destinatar, dar, de obicei, desemneaza o alta persoana. Persoana desemnata ca destinatar dobandeste fata de caraus drepturi si obligatii care isi au originea in contractul de transport, desi destinatarul nu este parte in acest contract.
Natura juridica a contractului de transport rutier de marfuri este aceea a unui contract de prestari servicii. Caracterele juridice ale contractului de transport rutier de marfuri sunt urmatoarele :
- Contract numit , ceea ce evidenteaza prin existenta dispozitiilor din Codul Civil si reglementarilor speciale care privesc diferitele categorii de transporturi.
- Contract sinalagmatic in sensul ca ,, da nastere unor obligatii si in sarcina unei partilor contractante " . Specificacitatea acestui contract este faptul ca poate da nastere la obligatii si in sarcina unei persoane care nu este parte in contract, fiind un cotract sinalagmatic contracul de transport produce efecte specifice contractelor sinalagmatice,
- Contract cu titlu oneros ,, fiecare parte urmarind un echivalent, o contraprestatie in schimbul obligatiei asumate " . Transportul se efectueaza in schimbul unui pret stabilit, cel mai adesea de transportator.
- Contract cu caracter comutativ ,, la momentul incheierii sale, existenta drepturilor si obligatiilor partilor este certa, iar intinderea acestora este determinata sau determinabila ".


Fisiere in arhiva (1):

  • Politicile Sociale si Ocuparea Fortei de Munca in Spatiul Uniunii Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!