Politici de investitii UE

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere
2.Politica dezvoltarii regionale in tarile Europene 
2.1 Instrumente si fonduri Europene 
2.2 Fondul European de Dezvoltare Regionala
2.3 Programul fondurilor Europene in Romania 
3. Analiza privind absortia fondurilor Europene in Romania
3.1 Guvernanta si fondurile Europene 
3.1.1 Probleme administrative si teritoriale 
3.2 Fondurile Europene si coruptia in Romania 
3.3 Sugestii


Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat, contributia la reducerea somajului si nu in cele din urma sa conduca la o imbunatatire a nivelului de trai. 
Politica de dezvoltare regionala reprezinta un ansamblu de masuri planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in parteneriat cu diversi actori (privati, publici, voluntari), in scopul asigurarii unei cresteri economice, dinamice si durabile, prin valorificarea eficienta a potentialului regional si local, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata. Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea intreprinderilor, piata fortei de munca, atragerea investitiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului I.M.M.-urilor, imbunatatirea infrastructurii, calitatea mediului inconjurator, dezvoltare rurala, sanatate, educatie, invatamant, cultura.
Obiectivele de baza ale politicii de dezvoltare regionala sunt urmatoarele:
- diminuarea dezechilibrelor regionale existente, cu accent pe stimularea dezvoltarii echilibrate si pe revitalizarea zonelor defavorizate (cu dezvoltare intarziata); preintimpinarea producerii de noi dezechilibre;
- indeplinirea criteriilor de integrare in structurile Uniunii Europene si de acces la instrumentele financiare de asistenta pentru tarile membre (fonduri structurale si de coeziune);
- corelarea cu politicile sectoriale guvernamentale de dezvoltare; stimularea cooperarii interregionale, interne si internationale, care contribuie la dezvoltarea economica si car este in conformitate cu prevederile legale si cu acordurile internationale incheiate de Romania. 
Crearea politicilor regionale in Europa a generat un raspuns la multiplele tipologii de probleme regionale, care aveau nevoie de interventia directa a guvernului. Problemele la nivele regional ale tarilor din nordul industrializat al Europei Occidentale erau axatecu precadere la zonele industrializate in declin, care aveau de infruntat grave dificultati de adaptare la schimbarile structurale, acestea ducand la cresterea somajului pe termen lung. Pentru tarile Sud-Europene si pentru Irlanda, problema care se punea la nivel regional facea referire la subdezvoltare:,productivitatea muncii reduse,o rata ridicata a somajului, absenta locurilor de munca fara o infrastructuracare sa parmita minimul necesar de baza, nivelul scazut al PIB/locuitor.
2. Politica regionala - principala politica de investitii a UE
Politica regionala se adreseaza tuturor regiunilor si oraselor din Uniunea Europeana, sprijinind crearea de locuri de munca, competitivitatea intreprinderilor, cresterea economica, dezvoltarea durabila si imbunatatirea calitatii vietii. Politica de coeziune , are in vedere atingereade obiective si a indeplinirii diverselor nevoi existente la nivelul tuturor regiunilor din UE.Politica de coeziune are drept scop reducerea diferentelor economice, sociale si teritoriale, prin reducerea disparitatilor regionale avere. In practica, acest lucru inseamna a inbunatati PIB-ul pe cap a numarului de locuitor a regiunilor mai sarace prin:
- Imbunatatirea atractivitatii regiunillor
- stimularea inovarii si a spiritului antreprenolial 
- Aducerea de locuri de munca mai bune 
si dezvoltarea resurselor umanefinantare principal pentru 
actiunile din aceste domenii este prin intermediulFondul 
European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European
si Fondul de coeziune, care reprezinta aproximativ o treime
din bugetul total al UE.Proiectele specifice efectuate de
aceste fonduri in domeniile mentionat mai sus ar trebui sa incurajeze intreprinderile sa investeasca si se mute in aceste regiuni. In harta alaturata se observa grafic evolutia acestui fapt prin masurarea PIB/persoana ca procent din media U.E pe regiuni in 2010. 
In absenta politicii de coeziune, investitiile publice atat de necesare din statele membre mai putin dezvoltate ar fi inregistrat o scadere cu inca 45 % in perioada de criza.ea mai mare parte a fondurilor de care dispune politica de coeziune sunt orientate catre tarile si regiunile europene mai slab dezvoltate, in scopul sprijinirii acestora in vederea recuperarii si reducerii decalajelor economice, sociale si teritoriale existente in continuare la nivelul UE Astfel, politica regionala devine catalizator pentru fonduri publice si private suplimentare, nu numai pentru ca obliga statele membre sa cofinanteze proiecte din bugetele lor nationale, ci si pentru ca ajuta la consolidarea increderii investitorilor. Luand in considerare aceasta contributie nationala si efectul de levier al instrumentelor financiare, impactul global al investitiilor UE pentru 2014-2020 s-ar putea ridica la peste 500 de miliarde de euro. Politica regionala reprezinta, de asemenea, expresia solidaritatii dintre statele membre ale UE, intrucat orienteaza cea mai mare parte a fondurilor disponibile catre regiunile mai putin dezvoltate ale Uniunii. Acestea isi pot valorifica astfel intregul potential economic, ceea ce va duce la atenuarea disparitatilor regionale existente la nivel european si national. De exemplu, cifrele din 2011 arata ca in regiunile UE produsul intern brut (PIB) varia intre 29 % din media UE-27 (in regiunea bulgara Severozapaden si nord-estul Romaniei) si 321 % (in centrul Londrei). Aceasta constatare evidentiaza necesitatea unei politici de investitii bine orientate si strategice, care adapteaza investitiile UE la nevoile fiecarei regiuni in parte. Aceste resurse au contribuit la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor din UE, la crearea de locuri de munca si la promovarea cercetarii, dezvoltarii si inovarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici de investitii UE.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1 .http://europa.eu/pol/pdf/flipbook/ro/regional_policy_ro.pdf
2. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=uriserv%3Ag24234
3. http://www.fondconsult.ro/intrebari-frecvente/ce-este-politica-de-coeziune.html
4. http://www.mdrap.ro/dezvoltare-regionala/politica-de-dezvoltare-regionala
5. https://ro.wikipedia.org/wiki/Fondul_European_de_Dezvoltare_Regionala
6. http://www.fonduri-structurale.ro/analize-fonduri-structurale-ro
7. http://cursdeguvernare.ro/o-analiza-a-fondurilor-europene-si-cateva-sugestii.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!