Politici de Integrare in America

Extras din referat Cum descarc?

Integrarea economica - realitatea lumii contemporane
Dezvoltarea economica contemporana confirma justetea aprecierilor referitoare la accentuarea interdependentelor dintre economiile nationale ale statelor lumii: Ultimele decenii au adus prosperitatea unor natiuni si un complex de probleme tuturor natiunilor. Ele au ridicat un semn de intrebare in legatura cu multe din valorile, ideile si ratiunile pe baza carora au fost facute relatiile dintre natiuni si in cadrul natiunilor. Ele au legat natiunile intr-o retea complexa de interdependente, din care nici o natiune, oricat de puternica ar fi, nu se poate autoexclude in mod realist. Ele au plasat omenirea in cadrul unor noi alegeri si au expus-o unor pericole fara precedent.
Ca urmare, diversitatea si complexitatea problematicii ce caracterizeaza lumea contemporana se amplifica continuu. Acest lucru este evidentiat si de aparitia unor procese si fenomene care modifica continutul dezvoltarii si cresterii economice la scara nationala, zonala si globala. Intre fenomenele noi aparute si care solicita atat preocupari teoretice cat si de politica economica, este de retinut si fenomenul integrarii economice care atrage dupa sine, in functie de natura sa, o serie de consecinte de ordin politic, social si militar.
Integrarea economica interstatala constituie una din trasaturile caracteristice esentiale ale economiei mondiale in perioada postbelica. Ea a determinat formarea unor noi centre de putere, care exercita o influenta tot mai mare asupra raportului de forte din lumea contemporana.
Conceptul de integrare economica - de data recenta in teoria si practica economica - nu are o abordare unitara. Definitiile date acestui concept pun accentul fie pe motivatiile procesului, cum ar fi, de exemplu, necesitatea construirii unor spatii economice mari sau a unor ansambluri economice tot mai vaste care sa permita folosirea deplina a capacitatii de productie careia progresul tehnic ii mareste cu fiecare zi limitele, fie pe una sau alta dintre laturile lui, cum ar fi eliminarea progresiva a discriminarilor dintre diferite tari.
Integrarea economica poate fi definita drept procesul de dezvoltare a interdependentelor dintre state, prin forme si metode care asigura, pe de o parte continuitatea si aprofundarea schimburilor economice, iar pe de alta parte, cresterea gradului de intrepatrundere a economiilor nationale intr-un organism divers in prezentare, dar unitar si omogen in functionalitatea sa.
Tendinta spre integrare este rezultatul actiunii unor factori multipli, de ordin economic, politic si social-istoric, in conditiile adancirii interdependentelor economice dintre state.
Printre factorii de ordin general care au determinat acest proces se numara aplicarea interdependentelor economice dintre statele lumii in perioada postbelica, pe fundalul conditiilor specifice zonelor geografice si economiilor nationale. Ele au impus cautarea unor solutii adecvate de colaborare, potrivit realitatilor in dinamica lor, dintr-o zona sau alta si care sa permita fiecarei tari participarea la acele forme de conlucrare care sa impulsioneze progresul sau economic in aceste conditii.
Evolutia progresului integrarii internationale se afla intr-o stransa legatura cu dezvoltarea puternica a stiintei, tehnicii si tehnologiilor moderne, care impune transformari structurale de profunzime si rapide, trepte si forme noi ale diviziunii mondiale a muncii, precum si modalitati adecvate de realizare a lor. Folosirea eficienta a potentialului material, tehnic, stiintific, uman, financiar al fiecarei tari impune largirea spatiului activitatii productive, a schimburilor, a circulatiei bunurilor materiale, a serviciilor, rezultatelor cercetarii stiintifice, persoanelor si capitalurilor. Are loc o crestere a gradului de complementaritate a economiilor nationale, iar varietatea modalitatilor de realizare a integrarii economice este urmarea unor evaluari mai aproape de realitate a acestei complementaritati.
O seama de organizatii economice aparute in procesul integrarii sunt si consecinta preocuparii tarilor in curs de dezvoltare de a rezolva, pe calea extinderii conlucrarii economice, probleme comune cu care se confrunta si datorita unor disfunctii din economia mondiala. Formele pe care le imbraca organizatiile integrationiste ale acestor state urmaresc nu numai obtinerea unor resurse deficitare de catre participanti, ci, indeosebi, marirea capacitatii pietei care se creeaza in acest mod.
Tendinta puternica spre integrare are la baza si alte motivatii, cum ar fi: convergenta intereselor economice si vecinatatea tarilor, complementaritatea lor economica, presiunile concurentiale ce vin din afara zonei geografice respective, tendintele hegemoniste intraregionale, comertul intraregional, efectuarea preferentiala de catre parteneri a investitiilor din zona.
Aprecieri generale privind integrarea regionala in America de Nord
Extinderea procesului de regionalizare la scara planetara prin aparitia unor noi
grupari de cooperare si integrare economica, a determinat tarile dezvoltate din America
de Nord sa se gandeasca si ele la o forma de asociere care sa le reprezinte mai bine
interesele si sa le acopere de risc in relatiile economice cu celelalte state ale lumii, aflate
si ele in astfel de raporturi. Se stie ca gruparile regionale promoveaza relatiile dintre
statele partenere iar in raport cu tertii, in functie de nivelul de integrare, adopta o
politica diferentiata. Ori, lipsa perspectivei constituirii unei astfel de grupari intre tarile
continentului nord-american, ar fi condus la pierderi considerabile in relatiile
comerciale cu parteneri precum Uniunea Europeana sau ASEAN care au liberalizat
schimburile economice intre statele membre si au impus restrictii fata de terti, prin
politica comerciala promovata. 
Primul pas in rezolvarea acestei probleme regionale l-a reprezentat semnarea unui acord privind liberalizarea comertului intre Statele Unite ale Americii si Canada, cu efecte inca din 1 ianuarie 1989. Treptat, pana in anul 1999, au fost eliminate toate taxele vamale asupra marfurilor si serviciilor intre cele doua state. Desi Mexicul era un stat cu economie in curs de dezvoltare, aderarea la principiile fundamentale ale comertului liber a constituit una din deciziile cele mai importante pe care trebuia sa o adopte dupa o lunga perioada de protectionism. Aceasta hotarare a fost luata datorita oscilatiilor importante ale pretului petrolului, datoriilor externe foarte mari si nivelului redus al eficientei muncii. Inca din anul 1987, taxele vamale au fost reduse la 50%, restrictiile cantitative au fost in mare parte eliminate, ca de altfel si controlul asupra preturilor.
Crearea Acordului Nord American de Comert Liber
Un motiv al creerii NAFTA l-a reprezentat si dificultatile intampinate de GATT in definitivarea negocierilor referitoare la reducerea taxelor vamale si a rotectionismului. Semnarea documentelor la nivelul sefilor de state din SUA, Canada si Mexic la 17 decembrie 1992 a precedat ratificarea din noiembrie 1993 a Acordului Nord American de Liber Schimb (NAFTA) si intrarea sa in vigoare la termenul stabilit, ianuarie 1994. Aceasta zona reuneste economii cu stadii de dezvoltare diferite si ofera, in opinia multor experti occidentali, noi perspective in comertul regional international.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici de Integrare in America.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!