Politica și puterea

Extras din referat Cum descarc?

1. Sistemul conceptual al puterii.
Puterea are mai multe unghiuri din care poate fi privita, iar cu fiecare interpretare a intregului si vastului concept, descoperim cate o alta nuanta demna de a fi analizata. Pornind de la abordarea simpla a conceptului, putem aminti ca ,,puterea reprezinta intotdeauna un element esential al politicii". Desi numerosi factori contribuie la desfasurarea politicii, puterea s-a dovedit a fi principalul factor ,,vinovat" de actiunile care se iau atat pe planul intern, cat si pe planul extern al politicii.
Cea mai cunoscuta si, totodata, cea mai concisa definitie data conceptului de putere, este definitia care ii apartine politologului american Robert Dahl: ,,Puterea este o relatie asimetrica intre doi subiecti, unde puterea este capacitatea lui A (detinatorul puterii) de a-l determina pe B (subiectul puterii) sa faca ceea ce B nu ar face daca nu ar fi existat interventia lui A."
Specialistul in stiinte politice, Charles E. Merriam are o viziune psihologica si sociala asupra puterii, mentionand ca ,,forta nu este esenta puterii", ci puterea se bazeaza pe relatii umane si modele culturale.
Deloc de neglijat este si puterea asupra opiniei. Carr afirma ca ,,Puterea asupra opiniei este la fel de importanta pentru atingerea scopurilor politice precum sunt cea economica sau cea militara si a fost intotdeauna strans asociata cu acestea." ,,Biserica Catolica a fost prima institutie care a inteles si a dezvoltat potentialul puterii asupra opiniei unei mase mari de oameni. Biserica Catolica din Evul Mediu era - si, in limitele puterii sale, este inca - o institutie construita pentru diseminarea unor opinii si inlaturarea celor divergente. Ea a creat prima cenzura si prima organizatie de propaganda."
Referitor la diferenta dintre putere si autoritate Cicero afirma ca puterea este a poporului, autoritatea este a Senatului. 
Manuirea puterii sau a influentei trebuie sa fie insotita de o teama constanta de a abuza de ea, de indoieli privind scopul urmarit si de scrupule privind metodele ce trebuie folosite. (B. de Juvenel) 
Cine e puternic te constange nu numai cand, aparent, te invita, ci chiar cand te roaga. (Macrobius)
Puterea si libertatea ii fac pe oameni buni. Slabiciunea si robia n-au produs niciodata 
decat oameni rai. (J.J.Rousseau)
2. Definitia puterii politice.
Societatea umana constituie un organism deosebit de complex si mobil. Modul prin care societatea se autoregleaza si se asigura desfasurarea tuturor activitatilor il constituie puterea. Continutul si modalitatile de a o utiliza sunt determinate de mediul politic si cultural. Puterea poate cuprinde orice stabileste si mentine controlul omului asupra omului. Deci puterea acopera toate relatiile sociale care servesc acestui scop, de la violenta fizica la cele mai subtile legaturi psihologice prin care o minte o controleaza pe cealalta.
Prin putere sociala se intelege capacitatea pe care o are sau o dobandeste un om sau un grup de oameni de a-si impune vointa altora in vederea efectuarii unor activitati privind dirijarea societatii spre anumite scopuri. 
Puterea politica constituie un subsistem al puterii sociale. Morgenthau analizeaza distributia puterii in cadrul unui stat si remarca incapacitatea indivizilor care formeaza poporul de a o folosi pe cont propriu: ,,Majoritatea oamenilor sunt incapabili sa-si satisfaca apetitul pentru putere in interiorul comunitatii nationale. Aici doar un grup mic de indivizi detine puterea permanenta asupra unui mare numar de oameni. Populatia este mai curand obiectul puterii decat detinatorul ei."


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica si puterea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Carpinski A., Stiinta politica, Editura Universitatii A.I.Cuza, Iasi, 1998
Dragoi N., Nazare V, Serban G., Elemente de politologie, Editura Fundatiei Andrei Saguna, Constanta, 1995
Hastings M., Abordarea stiintei politice, Iasi, 2000
Magureanu V., Studii de sociologie politica, Editura Albatros, Bucuresti, 1997
Teodorescu G., Putere, autoritate si comunicare politica, Editura Nemira, Bucuresti, 2000


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!