Politica Regionala si de Coeziune a UE

Extras din referat Cum descarc?

Politica regionala urmareste sa corecteze dezechilibrele regionale astfel incat sa se asigure o repartizare mai echilibrata a populatiei si activitatilor economice pe ansamblul teritoriului.
Politica regionala poate fi definita ca reprezentand utilizarea, de catre autoritatile publice, a unei combinatii de instrumente de politica economica in scopul stimularii investitiilor, crearii de noi locuri de munca si al imbunatatirii conditiilor de viata, intr-o regiune/teritoriu anume. Asemenea instrumente de politica economica acopera o gama larga, de la cele cu caracter general ca de pilda, cadrul legal destinat sa sustina dezvoltarea, reglementarile economice la masuri specifice, modalitati de a pune parghiile de interventie ale statului in serviciul solutionarii problemelor dezvoltarii economice regionale. 
Necesitatea unei politici regionale, care sa aiba in vedere echilibrarea repartitiei demografice si localizarea polilor de dezvoltare, ca si sustinerea eforturilor regiunilor cel mai slab dezvoltata pentru a le ajunge din urma pe celelalte, nu a scapat atentia legiuitorului comunitar de-a lungul celor peste patru decenii de existenta a UE. Politica regionala a UE a fost initiata in 1975, cu aproximatie acum 20 de ani, printr-o decizie a Consiliului, in baza Articolului 235 a Tratatului de la Roma. De atunci scopul politicii regionale a fost de a contribui la "redresarea celor mai importante dezechilibre regionale din Comunitate". O consolidare a obiectivului politicilor regionale a fost determinata prin Single European Act, (SEA) care a intrat in vigoare la 1 iulie 1987. Pentru politica regionala sint de insemnatate aparte mai ales articolele 130 a-e ale Tratatului CE. In al doilea paragraf, textul articolului 130, reia formularile din Preambulul Tratatului CE, astfel adaugind o conotatie in ceea ce priveste amenajarea teritoriului la acest obiectiv: "Comunitatea are in deosebi drept scop reducerea disparitatilor dintre nivelele de dezvoltare ale diferitelor regiuni precum si a raminerii in urma a zonelor celor mai putin favorizate".
Un pas mai departe este intreprins de Tratatul asupra UE semnat la 7 februarie1992, semnat la Maastricht. Inter alia, acesta prevede, crearea unui "fond pentru coeziune", prin care este prevazut sa fie furnizate finantari proiectelor din domeniul mediului si al retelelor transeuropene din domeniul infrastructurii transport. Tratatul UE de la Maastricht stabileste foarte clar noi directii ale politicilor de dezvoltare a amenajarii teritoriului in mai multe domenii: 
o consolidarea controlului democratic prin Parlamentul European sub forma dreptului de veto la infiintarea unui Fond Structural; 
o introducerea principiului general valabil al subsidiaritatii; o crearea "Comitetului Regiunilor (CR)" in calitate de organism regional, constind din "reprezentanti ai structurilor regionale si locale" (art. 198a-c Tratat CE).In plus Tratatul contine prezentarile generale ale dezvoltarii amenajarii teritoriului ale UE referitor la "crearea unui spatiu fara frontiere interne" si "promovarea coeziunii economice si sociale" care trebuie sa se concretizeze prin urmatoarele obiective si masuri: o reducerea disparitatilor dintre nivelele de dezvoltare ale regiunilor (art. 130a Tratat CE); 
o consolidarea retelelor transfrontaliere 
o pastrarea, imbunatatirea calitatii si protectia mediului 
o utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale 
o respectarea diversitatii nationale si regionale 
Aceste prevederi cu caracter juridic ale Tratatului capaciteaza UE sa fie mai activa in domeniul politicilor regionale.
Obiectivele politicii regionale
Obiectivul strategic al politicii regionale este reducerea disparitatilor regionale prin cresterea competitivitatii regiunilor, in ansamblul lor, din punct de vedere socio-economic. Principalele cai de atingere a obiectivului strategic sunt:
- reducerea dezechilibrelor regionale printr-o dezvoltare echilibrata, astfel incat sa fie preintampinata producerea de noi dezechilibre. In acest sens, se urmareste promovarea dezvoltarii si ajustarii structurale a regiunilor ramase in urma din punct de vedere al dezvoltarii generale, prin sustinere economica, conversie sociala si dezvoltarea sistemelor educationale;
- realizarea unui cadru institutional care sa raspunda criteriilor de integrare in structurile UE si care sa permita accesul la fondurile structurale si la fondurile de coeziune;
- corelarea politicilor sectoriale la nivelul regiunilor astfel incat sa se realizeze stimularea initiativelor si valorificarea resurselor locale la nivel regional;


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Regionala si de Coeziune a UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!