Politica in domeniul transporturilor - Franta

Extras din referat Cum descarc?

Politica comuna in domeniul transporturilor a fost inclusa in categoria politicilor comune alaturi de Politica Agricola Comuna si Politica Comercila Comuna prin Tratatul instituind CEE (Roma 1957), dar se limita la politica transportului pe caile ferate. Ca urmare, Tratatul Comunitatii Europene (versiunea consolidata), prin articolele 74-84, reglementeaza domeniul transportului in totalitatea lui. 
Domeniul transporturilor este vital pentru fundamentul constructiei europene - piata unica si principiul liberei circulatii. Astfel, statele membre UE au armonizat principalele aspecte din politicile in domeniul transporturilor.
Comunitatea europeana si-a asumat inca de la inceput (Tratatul de la Roma, 1958) responsabilitatea sa contureze o politica comuna a transporturilor. Inainte de desfiintarea controalelor la frontierele interne din UE, Comunitatea deja reglementase un regim comun pentru documentele necesare transportului interstatal de marfuri, reducand substantial timpul de trecere a frontierei. Incepand cu 1993 transportatorii de marfa din statele membre UE nu mai au nevoie de nici o autorizatie speciala pentru a-si desfasura activitatea in alte state decat cel de origine. Autorizatiile acordate de un stat membru sunt recunoscute si de celelalte state deoarece regimul conditiilor pentru eliberarea acestora este comun. In virtutea libertatii de a presta servicii, transportatorii de persoane nu au nici restrictii de circulatie in interiorul Uniunii Europene si se supun acelorasi reguli in toate statele membre. 
Eurovigneta este primul pas catre crearea unui sistem european de taxare a folosirii drumurilor publice. Directiva Eurovigneta stabileste anumite reguli pe care statele membre UE trebuie sa le respecte daca vor sa introduca taxe pentru folosirea drumurilor publice. Spre exemplu, directiva stabileste tarife maximale pentru taxele de drum, corelate cu marimea vehiculelor si performantele lor ecologice. Eurovigneta se refera doar la vehiculele de mare tonaj, transport marfuri. 
In 2001, Comisia Europeana a dat publicitatii documentul care stabileste directiile de reformare si dezvoltare a politicii de transport a UE (White Paper on Transport). Obiectivul final este asigurarea unei dezvoltari durabile a sectorului transporturi. Documentul este un plan de actiune care iti propune in primul rand crearea unui echilibru intre diferitele moduri de transport (inter-modalitate) prin dezvoltarea transportului feroviar, aerian si maritim pentru a inlocui bune parti din transportul rutier care predomina. Se doreste de asemenea decuplarea cresterii sectorului transporturi de cresterea economica, acoperirea costurilor externe ale transportului (poluarea, blocajele de trafic, accidentele) si cresterea sigurantei transporturilor europene. 
Spre exemplu, Uniunea Europeana doreste sa inlocuiasca transportul rutier pe distante lungi si transportul aerian pe distante scurte cu transportul feroviar, dar aceasta presupune imbunatatirea legaturilor feroviare europene. Din anii 70 transportul feroviar din Europa a scazut de la 21 la 8% in transportul de marfa si de la 10 la 6% pentru transportul persoane, in timp ce a fost un boom al transportului rutier, 80% dintre calatoriile europenilor facandu-se la ora actuala cu automobilul. Astfel, revitalizarea transportului feroviar ar rezolva o buna parte a problemelor ridicate de supraaglomerarea drumurilor europene (in fiecare zi exista blocaje rutiere de 7.500 de km pe autostrazile europene). In termeni economici, in Europa, sectorul transporturi aduce 7% din PIB si creeaza locuri de munca pentru aproximativ 10 milioane de persoane. Sectorul transporturi este consumatorul 40% din investitiile statelor membre si a 30% din energia


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica in domeniul transporturilor - Franta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!