Politica Externă Românească după căderea regimului comunist

Extras din referat Cum descarc?

Politica externa se refera la ,,strategia sau abordarea aleasa de guvernele nationale pentru a obtine anumite rezultate in relatia cu entitati externe- include decizia de a nu face nimic, afirma M. Hudson in 2008, iar W. Carlsnaes, in 2002, sustine ca politicile externe se refera la acele actiuni care, exprimate sub forma unor obiective explicite, angajamente si/sau directive, urmarite de reprezentanti guvernamentali care actioneaza in numele comunitatilor lor suverane, sunt indreptate spre obiective, situatii si actori- guvernamentali si neguvernamentali- pe care vor sa-i influenteze si care se afla dincolo de legitimitatea lor teritoriala.
Pentru Romania, anul 1989 a fost cel mai inalt punct de izolare politica din secolul al XX-lea. Relatiile tarii cu alte state democratice s-au prabusit si a ramas singura. Poporului roman nu ii place politica externa condusa de Nicolae Ceausescu, iar prabusirea dictaturii comuniste a scos tara din starea de izolare in care se afla. Capitala Romaniei a atras atentia actorilor occidentali si chiar a presei internationale asupra desfasurarii evenimentului pentru o perioada de timp. Transformarea regimului comunist intr-un regim democratic a fortat Romania sa se adapteze rapid la noile realitati. Pana cand situatia s-a calmat, Romania a urmat Comunicatul Frontului Salvarii Nationale din 22 decembrie 1989. 
Este cunoscut faptul ca in momente nesigure si grave, statul isi inchidea granitele, numai ca in Romania a fost invers. Astfel s-a trecut de la o extrema la alta, eveniment neintalnit in relatiile internationale pana atunci. 
Declinul comunismului a pregatit calea pentru restabilirea relatiilor diplomatice ale Romaniei, cautarea de noi obiective, profesionalizarea aparatului de lucru si incercarea de a stabili un rol benign pentru Romania pe scena internationala. Perioada succesoare evenimentelor din decembrie 1989 a fost una extrem de complicata atat in politica interna romaneasca, cat si in cea externa. 
Liderul sovietic Mihail Sergheevici Gorbaciov a introdus reforme in URSS, cunoscute sub denumirea de glasnosti si perestroika, influentand si ducand la schimbari sociale si politice in Europa Centrala si de Sud-Est. Acestea au creat un mediu extern si au permis prabusirea regimurilor comuniste din statele satelite ale Moscovei, deoarece liderul sovietic a abandonat pretentiile URSS de a controla politic si economic tarile comuniste. In unele dintre aceste tari Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Republica Democrata Germana si Bulgaria, liderii politici anteriori au fost inlocuiti de lideri comunisti cu vederi moderate care au acceptat cooperarea pasnica cu fortele politice din opozitie. In februarie 1989, comunistii maghiari au acceptat sistemul politic pluripartit, iar alegerile poloneze din iunie 1989 au adus victoria partidelor necomuniste. Manifestatiile antiregim din Cehoslovacia au dus la prabusirea pasnica a guvernului politic al Partidului Comunist, istoricii numesc asta ,,Revolutia de catifea". Evenimentele din tarile vecine Republicii Democratice Germane au influentat miscarea prodemocratica a tarii, iar lumea va asista la daramarea Zidului Berlinului. 
Dupa evenimentele din decembrie 1989, cand presedintele roman, Nicolae Ceausescu, si sotia sa Elena Ceausescu au fost lichidati, Romania a iesit de sub dominatia comunista- indreptandu-se spre democratie, spre vestul Europei. Principalul obiectiv al Romaniei a fost aderarea la structurile europene. Relatiile diplomatice cu tara noastra in anii '90 au prezentat un interes pentru unele state, din motive geopolitice- vecinatatea Romaniei cu Marea Neagra fiind un coridor intre Europa de Vest si Asia.
Cand romanii au iesit din regimul Ceausescu, erau extrem de independenti fata de Moscova, de fapt, Romania era o tara afectata de influenta URSS-ului. Mai mult, dupa 1985, Nicolae Ceausescu a inchis si mai mult sistemul, iar Occidentul a abandonat sistemul, facand mai vulnerabil regimul pentru sovietici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Externa Romaneasca dupa caderea regimului comunist.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!