Politica Externa a Rusiei in Timpul lui Nicolae al-II-lea

Extras din referat Cum descarc?

La 26 mai 1896, este incoronat tarul Nicolae al II-lea, el a urcat pe tronul Rusiei la moartea tatalui sau, tarul Alexandru al III-lea, in noiembrie 1894. In aceeasi luna, noul tar s-a casatorit cu Alexandra, o printesa nascuta in Germania, care a dobandit o mare influenta asupra sotului ei. Dupa o perioada de doliu pentru tatal sau, Nicolae si Alexandra au fost incoronati tar si tarina in mai 1896. 
Ca domnitor al Rusiei, Nicolae s-a impotrivit cererilor de reforma si a cautat sa mentina absolutismul tarist, in ciuda faptului ca ii lipsea taria de caracter necesara pentru aceasta sarcina. Rezultatul dezastruos al razboiului ruso-japonez a condus la Revolutia rusa din 1905, pe care Nicolae a dezamorsat-o numai dupa ce a aprobat formarea unei adunari reprezentative - Duma - si a promis sa faca reforme ale Constitutiei. La scurt timp, tarul a revenit asupra acestor concesii si a dizolvat in mod repetat Duma, contribuind la sustinerea publica din ce in ce mai mare de care se bucurau bolsevicii si alte grupuri revolutionare. 
La cumpana secolelor, Rusia a capatat libertate de miscare in Asia datorita aliantei cu Franta, ca si datorita tot mai marii rivalitati dintre Anglia si Germania. Tarul Nicolae al II-lea nu a reusit sa coordoneze un plan coerent pentru politica fata de Orientul Indepartat datorita conflictelor dintre ministere. Insa, miscarile necorelate si agresive in aceasta regiune au dus in cele din urma la izbucnirea razboiului ruso-japonez (1904-1905) la care Rusia a fost infranta. 
Din 1895, Germania a intrat in competitie cu Franta pentru a castga prietenia Rusiei, iar politicienii britanici sperau sa negocieze cu rusii demarcarea sferelor de influenta in Asia. Aceasta situatie i-a permis Rusiei sa intervina in Asia de nord-est dupa victoria japonezilor in razboiul cu China din 1895. In urma negocierilor de pace care au urmat, Japonia a fost fortata sa faca unele concesii teritoriale in peninsula Liaotung si in Manciuria de sud si in portul Porth Arthur. In anul urmator, Serghei Witte a folosit capitaluri franceze pentru a deschide o banca ruso-chineza. Scopul bancii era sa finanteze construirea unei cai ferate prin nordul Manciuriei, care sa scurteze calea ferata trans-siberiana. In doi ani, rusii au reusit sa obtina suficienti bani pentru a deschide santierul pentru o linie ferata care sa lege orasul Harbin din Manciuria centrala cu Port Arthur pe coasta pacifica.
In 1900, chinezii a reactionat la incalcarile repetate ale teritoriului national de catre straini printr-o revolta armata populara, rascoala boxerilor. Unitati militare rusesti si-au unit fortele cu cele ale unor puteri europene, cu cele ale Japoniei si Statelor Unite ale Americii pentru a readuce ordinea in nordul Chinei. Contingentul rusesc numara peste 180.000 de militari, care au luptat pentru pacificarea unei parti a Manciuriei si pentru a-si proteja caile ferate din zona. Japonezii, sprijiniti de britanici si de americani, au insistat ca rusii sa evacueze Manciuria. Witte si unii dintre diplomatii rusi au incercat sa obtina un compromis cu japonezii si sa dea la schimb Manciuria pentru Coreea, dar inamicii politici ai lui Witte, apropiati ai curtii imperiale, si sefii armatei si marinei au refuzat aranjamentul. Tarul a fost de acord cu punctul de vedere al celor din urma. Dispretuind amenintarea japoneza si in ciuda aliantei acestora cu britanicii, guvernul rus a tergiversat orice aranjament pana cand Japonia a declarat razboi in 1904.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Externa a Rusiei in Timpul lui Nicolae al-II-lea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!