Politica europeană a României

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Politica de securitate nationala este cadrul in care este descris modul cum o tara asigura securitatea statului si a cetatenilor. Aceasta se elaboreaza sub forma unui document unic si structurat, care poate fi numit plan, strategie, concept sau doctrina.

Politica de securitate nationala se refera atat la prezent cat si la viitor, pentru ca defineste interesele vitale ale natiunii si stabileste liniile de actiune pentru a face fata amenintarilor prezente si viitoare si a gestiona evolutiile favorabile. Ea cuprinde o gama larga de subiecte pe care le abordeaza, in incercarea de a defini atat amenintarile interne cat si externe. In ultima instanta, politica de securitate nationala cauta sa reuneasca si sa coordoneze contributiile tuturor celor responsabili in materie de securitate nationala, in functie de interesele si amenintarile considerate ca cele mai importante.

Definirea securitatii nationale a intrat in preocuparile factorilor decizionali ai statelor din spatiul euroatlantic in perioada ,,razboiului rece". Prin noua abordare, securitatea nationala a devenit un concept menit sa defineasca, sa apere si sa promoveze valorile, interesele si necesitatile de securitate ale natiunilor, comunitatilor sociale, statelor nationale si cetatenilor acestora. In ultimul deceniu, datorita schimbarilor profunde produse in plan regional, zonal si international si a actorilor care greveaza in aceste spatii, majoritatea statelor nationale, democratice si-au reconsiderat doctrinele, politicile, strategiile si legislatiile in materia securitatii.

Securitatea nationala este un proces socio-politic complex intretinut prin demersuri de natura politica, economica, sociala, informationala, juridica, ecologica, sociala, militara, care are drept finalitate starea de securitate fundamentata pe ordinea de drept. Aceasta defineste lipsa primejdiilor pentru natiune, comunitati sociale, statul national si cetatenii acestuia, fiind exprimata prin urmatorii indicatori: dezvoltare economica durabila si prosperitate pentru cetateni; prevenirea si contracararea agresiunilor socio-politice; exercitarea neingradita a drepturilor si libertatilor cetatenesti; legalitate, echilibru si stabilitate socio-politica; libertate de decizie si de actiune a statului national.

Necesitatea ca un stat sa-si elaboreze o politica de securitate nationala coerenta si detaliata rezulta, in principal, din urmatoarele motive:

- sa dea guvernului statului respectiv posibilitatea de a aborda toate amenintarile intr-o maniera coerenta;

- sa creasca eficienta sectorului de securitate prin optimizarea contributiilor tuturor structurilor responsabile din acest domeniu;

- sa vegheze la aplicarea politicii;

- sa construiasca consensul pe plan intern;

- sa intareasca increderea si cooperarea la nivel regional si international.

In orice societate, factorul politic, care constituie si puterea in stat, are un rol determinant in conducerea vietii sociale. Acesta constituie instrumentul menit sa armonizeze problemele specifice domeniilor fundamentale ale vietii sociale, sa mentina echilibrul, stabilitatea si functionalitatea acesteia, sa creeze cadrul favorabil garantarii securitatii ei. Efectele gandirii si actiunii clasei politice se rasfrang asupra intregii vieti sociale, deoarece nici un domeniu al acesteia si, cu atat mai mult, acela vital, al securitatii, nu poate ramane in afara influentei sale.

Nevoile de aparare impotriva agresiunilor ,,centrelor de putere" sunt exprimate de catre un stat prin politica apararii nationale. Aceasta vizeaza ansamblul actiunilor, cailor si mijloacelor si metodelor folosite in scopul apararii natiunii, comunitatilor sociale si cetatenilor, tinand seama de tendintele ce se manifesta in evolutia situatiei internationale.

Politica apararii nationale dirijeaza si coordoneaza fortele si mijloacele de care depinde apararea tarii: economice, politice, diplomatice, militare cercetarii stiintifice si tehnologice, psihologice, juridice, culturale, educationale.

In cazul Romaniei ,,Consiliul Suprem de Aparare a Tarii este autoritatea administrativa autonoma investita, potrivit Constitutiei, cu organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si siguranta nationala", printre a carui atributii se stipuleaza ca acesta ,,analizeaza si/sau propune, potrivit legii, promovarea (...) strategiei de securitate nationala a Romaniei" si (...) ,,avizeaza proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern privind (...) securitatea nationala" .

Documentul de baza ce fundamenteaza planificarea apararii la nivel national, este Strategia de Securitate Nationala a Romaniei. In preambulul acesteia se specifica urmatoarea apreciere ,,Astazi - intr-un moment crucial al istoriei sale - Romania are nevoie de acest

Bibliografie:

Constitutia Romaniei, 1991, cu modificarile si completarile ulterioare - republicata in 2003.

Presedintia Romaniei, Strategia de Securitate Nationala, Bucuresti, 2007.

Guvernul Romaniei, Carta alba a securitatii si apararii nationale, Bucuresti, 2004.

Werner Bauwens si Luc Reychler, Arta prevenirii conflictelor, traducere: Anda Filip si Mirela Hagiopol, Bucuresti, 1996.

Carta pentru Securitate Europeana, http://www.osce.org/docs/english.

Analiza securitatii internationale, in http://www. studiidesecuritate.ro

http://www.scribd.com/doc/12896027/

www.globalsecurity.org

http://www.realitatearomaneasca.ro/

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica europeana a Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 915 cuvinte
Nr caractere:
10 328 caractere
Marime:
15.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
europa, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!