Politia Nationala Franceza

Extras din referat Cum descarc?

In Franta, Polita Nationala este componenta a politiei civile. Este o institutie a statului ce apartine de Ministerul de Interne si de colectivitatile teritoriale. Politistii francezi sunt functionari ai statului. Numarul de telefon pentru cazuri de urgenta este 17 sau 112. Apelul este gratuit si la tot timpul la dispozitia cetatenilor.
Infiintarea acestei institutii este fondata cu ajutorul declaratei drepturilor cetatenilor din 1789, ce are valoare constitutionala. Articolul 12 al acestei declaratii spune ca: " Garantia drepturilor omului cat si ale cetateanului necesita o forta publica: aceasta forta este institutionalizata in favoarea tuturor si nu pentru exerecitare a ei in scopuri particulare de cei ce o au in jurisdictie". 
O definitie a misiunilor intreprinse de politia nationala este data de articolul 1 din codul de etica al politiei nationale: " Politia nationala contribuie, pe intregul teritoriu, la garantarea libertatilor si in apararea institutiilor republicii, pentru mentinerea pacii si a ordinii publice, protectia oamenilor si a proprietatilor."
Ulterior, misiunile politiei nationale au fost definite intr-o mainera limitata de legea 21 din ianuarie 2004. Articolul 4 le enumera in felul urmator:
-Lupta impotriva violentei urbane, abaterile usoare de la lege si siguranta rutiera;
-Controlul imigratiei ilegale si lupta impotriva ocuparii fortei de munca ilegale;
-Lupta impotriva drogurilor, crimei organizate si a criminalitatii economice si financiare;
-Sa protejeze tara impotriva terorismului si a atacurilor asupra intereselor fundamentale ale natiunii;
-Pastrarea ordinii publice;
Se afirma ca "aceste sarcini trebuie sa fie efectuate in conformitate cu Codul de etica al Politiei Nationale". Se afirma ca "legea din 29 august 2002, numita si " Legea I a lui Sarkozy" , confirma aceste misiuni.
Scurt Istoric. 
Apelativul ,,Politie" a fost dat pentru prima data de un guvern sub regimul Vichy, prin legea din 23 aprile 1941. Acesta lege plaseaza politia municipala sub autoritatea prefectilor, in loc de cea a primarilor ( cu exceptia politiei parisiene ce se afla deja sub autoritatea statului). Structurile de politie sunt intoarse cu susul in jos si diversele sale misiuni sunt identificate ca : politia judiciara, informati generale (RG) si siguranta publica. Teritoriul este impartit pe o perioada de trei scale: regiunea este asociata prefectului de regiune, districtul (un departament) prefectului, districtul unui comisar. Aceasta organizatie va fi pastrata de a IV si a V-a Republica. Aceasta administrare se inlocuieste in 1944 de Consiliul National de Securitate si, in cele din urma, legea din 10 iulie 1966 a creat curent Politiei Nationale, inclusiv politia de Paris (creat prin Actul de 9 iulie 1964).
De la jumatatea secolului XX si 1984, Politia Nationala a participat la ingrijiri medicale de urgenta, cu sarcina de politie de urgenta acum desemnand pompierii. Cu toate acestea, SIR sunt intotdeauna implicati in salvamont si monitorizare a plajelor.
Scurta prezentare a Politiei Nationale
In acest spirit republican, legea de orientare si de programare cu privire la securitate din ianuarie 1995 a stabilit sarcinile prioritare la nivel national de politie, confirmata de legea de planificare pentru securitate interna in luna august 2002:
-De pace si de securitate publica, de a pune in aplicare legile de protejare a persoanelor si a bunurilor, pentru a preveni tulburarile de la ordinea publica si delincventa;
-Politiei judiciare, al caror scop, sub indrumarea, controlul si supravegherea de catre autoritatea judiciara, sa caute si sa gaseasca infractiunile penale, de a aduna probe, pentru a gasi si autorii lor cat si complicii, de arestarea si aducerea lor la sesizarea autoritatilor judiciare competente;
-Secrete si de informatii, de a furniza informatii pentru autoritatile guvernamentale pentru a detecta si a preveni potentialul de a aduce atingere ordinii publice, institutii, a intereselor fundamentale ale natiunii sau suveranitatea nationala;
Misiunile atribuite Politiei Nationale sunt de punere in aplicare a tuturor componentelor sale. Nici una nu este limitata la o singura directie si toate directiile sunt in cauza, ca principal sau accesoriu, principal sau de sprijin de catre cele trei misiuni.
Sinergiile sunt concetrate in cinci domenii:
-Asigurarea persoanelor, bunurilor si institutiilor;
-Controlul fluxurilor de migratie si a luptei impotriva imigratiei ilegale;
-Lupta impotriva crimei organizate, criminalitate si droguri;
-Protejarea tarii impotriva amenintarilor externe si a terorismului;
-Mentinerea ordinii publice; 
In continuare voi detalia cele cinci domenii care ajuta la mentinerea ordinii publice cat si la siguranta cetateanului.
1. Asigurarea persoanelor, bunurilor si institutiilor.
Pot fi citate in special in aceasta privinta:
- Conducerea centrala a securitatii publice (DCSP), in primul rand, pentru ca, prin reteaua sa teritoriala, este de ,,Lancea" in lupta impotriva crimei mici si mijlocii . Este angajat" in prima linie impotriva violentei urbane si incalcarii codului rutier si este un instrument important de prevenire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politia Nationala Franceza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!