Poliarhia in Conceptia lui Dahl

Extras din referat Cum descarc?

Robert Dahl este profesor emerit de stiinte politice la Universitatea Yale, unde a si obtinut titlul de doctor in stiinte politice in anul 1940. El este deasemenea presedintele Asociatiei Americane de Stiinte Politice si unul dintre cei mai distinsi cercetatori din stiintele politice de astazi.
Opera lui Robert Dahl este impresionanta, atat ca volum, cat mai ales datorita influentei pe care a exercitat-o, in ultima jumatate de secol, asupra stiintei politice. Dahl a fost martor la toate evolutiile din cadrul acestei discipline, a promovat schimbari - uneori de-a dreptul "revolutionare" - si s-a adaptat, la randul sau, noilor exigente ale dezvoltarii si crizelor stiintei politice.
Numele lui Dahl este citat in eseurile-sinteza referitoare la: institutii politice, comportament politic, politica comparata, teorie politica, metodologie politica. Poliarhiile este una dintre cele mai influente contributii din perimetrul teoriei democratice, pune in evidenta cateva dintre ideile cheie care au facut din Dahl un nume de referinta in toate aceste domenii. Poliarhiile este un volum despre democratie si democratizare, mai precis despre conditiile necesare pentru instituirea democratiei intr-un stat-natiune.
Conceptul de putere
Alaturi de multi alti cercetatori, Dahl s-a concentrat asupra puterii, el i-a oferit chiar o definitie care, dincolo de numeroase critici si reevaluari la care a fost supusa, ne serveste inca foarte bine. Este vorba de faimoasa definitie "relationala", care stipuleaza ca "A are putere asupra lui B in masura in care il poate face pe B sa faca ceva ce B altfel nu ar face".
Astfel, puterea presupune cel putin doi actori sociali. Puterea este relatie si nu esenta - adica, nu exista o natura abstracta si neschimbatoare a puterii. Puterea este intodeauna o experienta sociala, o practica. Exercitarea puterii antreneaza o responsabilitate.
Definitia este una "werberiana", in sensul in care Max Weber este primul teoretician care accentueaza aspectul relational al puterii: pentru el puterea inseamna "orice sansa de a face sa triumfe in cadrul unei relatii sociale propria vointa, chiar impotriva rezistentelor". Pe acest fond, Dahl are in vedere, ca obiect de studiu - pentru a vedea daca a existat sau nu o relatie de putere - comportamentul lui B; modificarile survenite in comportamentul lui B reprezinta masura puterii exercitate asupra sa de catre A.
Poliarhia 
Poliarhia este un concept elaborat de catre Robert Dahl pentru caracterizarea evolutiei politice contemporane, in directia stabilirii unui ansamblu larg si diferentiat de institutii pentru practicarea democratiei pe scara larga, respectiv ideea unei pluralitati de centre de decizie. Poliarhia este asociata cu ,,democratia" si ,,pluralismul". Dahl propune ca, in cazul democratiei intr-o societate postindustriala, termenul de ,,guvern al poporului" sa fie inlocuit cu cel de ,,guvern acceptat, aprobat de catre popor". Din aceasta perspectiva, Dahl defineste poliarhia ca fiind situatia in care poporul, fara a guverna, are dreptul exclusiv de a-si alege reprezentantii si de a controla structura de guvernare, de a schimba guvernul prin respectul strict al regulii constitutionale.
Pentru Robert Dahl trasatura fundamentala a democratiei (moderne) este data de receptivitatea constanta a guvernului la preferintele cetatenilor, considerati egali din punct de vedere politic. "Pentru ca un guvern sa isi pastreze, pentru o perioada de timp oarecare, receptivitatea fata de preferintele cetatenilor lui, pe care ii considera egali din punct de vedere politic, toti cetatenii trebuie sa beneficieze de sanse neingradite: 
1.De a-si formula preferintele; 
2.De a face cunoscute aceste preferinte celorlalti cetateni si guvernului prin actiuni individuale si colective; 
3.Guvernul sa evalueze aceste preferinte fara partinire, fara a face discriminari in functie de continutul sau sursa preferintei".


Fisiere in arhiva (1):

  • Poliarhia in Conceptia lui Dahl.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!