Perspective asupra Constructiei Europene

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Ce este Europa? Un continent? O adunare de popoare care impart valori comune? O cutuma a oamenilor care traiesc in zona batranului continet? Un slogan frumos pentru a imbraca o constructie politica?
Se spune ca nu exista o forta mai puternica decat curiozitatea umana si limitele ei (precum si al prostiei umane) sunt infinite. Curiozitatea fie aduce in vizorul nostru un concept nou, care contrazice vechi paradigme si care ne deschide ochii spre noi orizonturi, fie ne aduce inapoi la esenta lucrurilor pe care le stiam deja, dar pe care nu eram pregatiti sa le acceptam la un anumit moment.
Curiozitatea mea personala este legata de ce anume este Europa despre care se tot vorbeste in discursuri, strategii, comunicate, programe, directive, editoriale, carti si sali de clasa. De unde a venit Europa? La ce ne gandim cand vorbim de Europa? Unde vrem sa ducem Europa in viitor? Este Europa un concept clar si rigid sau este un concept flexibil pe care il putem modela si reconstrui?
Nu imi propun sa scriu un text filozofic, ci doar sa ridic anumite intrebari legate de ce anume facem acum si ce avem de gand sa facem cu constructia Europei. O vom lasa in mainile strategiilor si politicilor comunitare? Vom lasa Europa sa devina o tara lipsita de diversitate, cu reguli si standarde stricte, cu o structura de control si distanta fata de proprii ei cetateni?
De unde vine Europa?
Europa este supranumit de catre multi istorici ca fiind batranul continent. De ce batran? Pentru ca este continentul cu cea mai longeviva mostenire culturala a civilizatiei umane. Aceste pamanturi au fost martore la apogeul si la decaderea unor mari imperii, la valuri de migratie, la razboaie de cucerire, la razboaie de eliberare, la razboaie de unire, la razboaie de dezbinare, la disparitia anumitor culturi, la nasterea unor noi culturi, la revolutii politice, la revolutii industriale, la nasterea scolilor de gandire, la propagarea ideologiilor, la dezbinarea bisericilor, la distrugerea in nume nobil, la ciume, dezastre, miracole si surprize.
De-a lungul a mii de ani, Europa a incercat sa isi gaseasca un sens, o identitate, un scop. Multe popoare s-au straduit sa stapaneasca acest continent, niciunul insa nu a reusit pana in ziua de astazi. Invidia si dorinta acerba a mai multor indivizi a facut din Europa un teatru de razboi si de dezbinare, toate pentru satisfacerea nevoilor egoiste si hedoniste ale unor oameni cu o stima de sine exarcebata. Suferinta umana cauzata depaseste cu mult limitele intelegerii umane. In acelasi timp, tot aceleasi nevi egoiste au impulsionat ambitii si idealuri de pace, prosperitate si libertate in mintile unor oameni ambitiosi, oameni care au ajuns ulterior sa fie arhitectii unui alt fel de viitor decat cel preconizat in anumite momente.
Dupa poate cea mai mare desfasurare a ambitiei grotesti de cucerire si manipulare, multi oameni din Europa s-au intrebat De ce si pentru ce ne batem? De ce nu am putea trai impreuna, fericiti si impacati? Raspunsurile nu erau greu de intuit. Fiecare tara (ca si fiecare om de altfel) cauta sa isi satisfaca propriile nevoi si interese pentru a putea supravietui si pentru a prospera. Nu era nimic in neregula cu aceste intentii, ci cu modul in care tarile au crezut ca pot face aceste lucruri - razboaie, influenta, armament, cucerire, manipulare. Multi ganditori ai vremurilor au fost constienti de faptul ca daca aveam sa continuam in aceasta veche paradigma, rasa umana avea sa fie amenintata cu disparitia.
Astfel, persoane politice cu influenta ale vremurilor postbelice - Robert Schumann, Winston Churcill, Konrad Adenauer, Jean Monnet - au propus ideea unei convietuiri prospere si sigure prin cooperare si convietuire. Statele Unite ale Americii au dovedit ca aducerea mai multor formatiuni administrative, cu interese si specifice diferite la aceeasi masa poate fi o strategie de succes si prospera. Asftel, samburele Statele Unite ale Europei a fost plantat in gandirea colectiva a vremurilor. Contextul bipolarizarii scenei relatiilor internationale intre SUA si URSS a impins aceasta idee in faza ei de implementare. Mai mult ca niciodata, statele europene trebuiau sa isi puna la o parte diferentele si orgoliile si sa gaseasca un raspuns la problema care a macinat continentul timp de mii de ani - dorinta acerba de putere si dominare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspective asupra Constructiei Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Liliana Popescu-Barlan, Constructia Uniunii Europene. Bucuresti: Ed.C.H.Beck, 2009
Ioana Andreea Cozianu, Constructie Europeana, Univ. M. Kogalniceanu, Iasi, 2010
http://europa.eu/
http://ec.europa.eu/
http://www.ier.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!