Partidul Social-Democrat din Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

I. Aspecte introductive.
1.1 Programul de cercetare metodologica
1.2 Contextul politic 
II. Profilul partidului - Partidul Social Democrat
2.1 Istoricul aparitiei
2.2 Lista candidatilor PSD
2.3 Liderul PSD
2.4 Aspecte simbolice. Tehnologii politice.
a. Simbolurile partidului
b.Informarea electoratului
c.Publicitatea electorala in 2009
d. Comunicarea intre electorat - partid
2.5. Analiza activitatii parlamentare
Concluzii 
Bibliografie selectiva


Extras din referat Cum descarc?

I. Aspecte introductive.
Partidul Social Democrat (PSD), un partid care este cunoscut electoratului pentru nenumaratele sale metamorfoze structurale si aliante electorale, dupa alegerile parlamentare anticipate din 2009, pare sa treaca printr-o criza interna fara precedent. Migratiile politice si contradictiile din interiorul partidului amintesc tot mai mult de fabula lui Donici ,,racul, broasca si o stiuca", iar multi analisti politici se grabesc deja sa ii anunte sfirsitul. 
In cele ce urmeaza, mi-am propus sa abordez unele aspecte care ar schita un profil clar al partidului, care ar sublinia interdependenta dintre tehnicile politice, metodele utilizate pentru propulsarea catre putere si situatia actuala a partidului politic.
Studiul in sine este unul inovativ, dupa literatura consultata, neexistind alte precedente de analiza a PSD in mod integrativ, de ansamblu.
1.1 Programul de cercetare metodologica
Metodologia este definita ca o analiza sistematica a metodelor si tehnicilor pe baza carora se realizeaza o cercetare teoretica sau aplicativa. Metodele se afla in centrul patrimoniului unei discipline. In cazul demersului analizei unei partid, un program de cercetare metodologica devine neaparat necesar, pentru a spori calitatea si nivelul stiintific al cercetarii. 
In studiul Partidului Social Democrat, am facut uz de mai multe metode si mijloace care mi-au permis sa evaluez citiva parametri : membri, lider, simboluri, tehnici si tactici de comunicare politica si de promovare a imaginii, activitatea reprezentantilor PSD in fostul Parlament, grup tinta in directionarea mesajului politic.
Printre metodele de cercetare, instrumentele de analiza politica a PSD, pot mentiona :
- observatia externa (non-participativa),
- analiza de continut,
- analiza stenogramelor sedintelor parlamentare,
- analiza sondajelor de opinie si a exit -poll-urilor.
In acest context, voi reaminti ca observatia externa (non-participativa) este utilizata de catre jurnalisti, oameni de stiinta, medici, asistenti sociali, analisti politici. In acest caz, observatorul se situeaza in afara sistemului observat. Acest tip de observatie se recomanda in situatiile in care incadrarea investigatorului in grupul sau colectivitatea tinta este dificila, inadecvata sau imposibila. 
Observatia participativa presupune integrarea observatorului in comunitatea cercetata, pentru o perioada mai lunga de timp, in scopul unei cunoasteri in profunzime, de tip calitativ. In cazul PSD, am observat date factuale din exterior si comunicind cu membri de partid, in interiorul partidului nu am fost incadrata.
"Analiza de continut reprezinta un set de tehnici de cercetare cantitativ-calitativa a comunicarii verbale si non-verbale, in scopul identificarii si descrierii obiective si sistematice a continutului manifest si/sau latent, pentru a trage concluzii privind individul si societatea sau comunicarea insasi, ca proces de interactiune sociala". 
Utilizarea tehnicii analizei de continut a vizat centrarea pe discursurile liderului PSD, studiul calitativ al programului si al publicatiilor de partid, deci texte sociale, ale unor autori ce fac referire la partid, dar si publicatii din mass-media, analiza unor continuturi video, care sa redea astepte profunde, dificil de sesizat prin chestinare directa.
1.2 Contextul politic 
Republica Moldova in anul politic 2009 a fost antrenata intr-un lant continuu de schimbari fara precedent pentru o democratie tinara, precum este RM. Alegerile parlamentare ordinare din 5 aprilie 2009 s-au soldat cu o criza politica care s-a manifestat mai ales printr-un blocaj institutional. Alegerile anticipate din 29 iulie 2009, care au succedat blocajului institutional, au avut menirea, potrivit normelor constitutionale, sa ofere alegatorilor moldoveni misiunea de a solutiona problemele generate de clasa politica. 
Acest ultim exercitiu a adus schimbari pe scena politica si va avea in continuare un impact major asupra design-ului noii puteri. Alegerile anticipate au confirmat ca societatea moldoveneasca ramine divizata in baza unui sir de criterii. Suprapunerea crizei politice pe cea economica risca sa submineze pentru o perioada indelungata reafirmarea stabilitatii politice si sociale.
In prezent, dupa ce PCRM a trecut in opozitie, la guvernare, venind AIE, configuratia puterii este vadit alta decit cu un an in urma. Furtuna politica a clatinat fortele politice care nu aveau destula capacitate si capital social sa reziste schimbarilor. Partidul Social Democrat este anume una din aceste piese mici in decorul politic moldovenesc, care s-a pomenit depasit de noua conjunctura politica. Pe de o parte, Alianta pentru Integrare Europeana, a reusit operarea de modificari si sa devina piesa cea mai vizibila politic, de rind cu PCRM, care mai detine inca o influenta considerabila asupra mijloacelor de informare in masa. Mass-media este mult mai libera si libertatea de exprimare pare sa fie incurajata mai mult. Se organizeaza talk-show-uri in direct, cu liderii AIE, prim-ministrul apare la TV pentru a purta un dialog interactiv cu telespectatorii in exclusivitate. Deci, partidele care au ajuns la guvernare, si-au schitat alte tehnologii si tactici de a urca in raitingul preferintelor electoratului. Pe cealalta parte, observam toate celelalte forte care desi nu au trecut in Parlament, se constituie in opozitie extra-parlamentara activa. Aici, se incadreaza perfect cazul PPCD, care efectueaza o camapanie asidua de promovare a partidului, facindu-se din nou vizibil. Insa, tot pe aceasta parte a baricadei, unele partide pierd teren pentru ca nu se pot mobiliza si nu au resurse necesare pentru aceasta. Ori, pur si simplu, contextul politic nou le exclud, deoarece nu corespund noii realitati conturate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Partidul Social-Democrat din Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!