Partidul Ecologist

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Partidul Ecologist exprima un punct de vedere alternativ fata de caile de intensificare continua a productiei. Asezam constant la baza politicii noastre urmatoarele principii fundamentale: ecologic, social, democratic si pacifist.

Politica ecologica

Pornind de la legile obiective ale evolutiei naturii si semnificatia valorilor general-umane, politica ecologica a partidului dezaproba dogmele politice sau considerentele de conjunctura, apreciind mediul inconjurator si fiinta umana drept componente integre ale naturii. Viata umana se incadreaza in ciclurile biosferice, pe cind civilizatia, in special, procesul tehnico-stiintific extensiv, dereglarea echilibrului natural actioneaza direct sau indirect asupra omului. Respingem categoric economia extensiva exploratoare si actele de spoliere nemiloase a resurselor naturale si sprijinim tehnologiile care concura la refacerea naturii. Sintem pentru aplicarea de tehnologii moderne care nu afecteaza circuitele naturale ale substantelor si, ca atare, contribuie la cresterea calitatii vietii. Sprijinim cresterea cantitativa si calitativa a productiei in masura in care ea nu implica, la rindu-i, cresteri nesabuite de consumuri de energie si materii prime. Preferam un sistem economic orientat spre necesitatile vitale, fundamentale ale omului, sistem care sa contribuie la edificarea unei societati democratice in care oamenii sa dea dovada de o constiinciozitate superioara in ceea ce priveste relatiile cu natura.

Politica sociala

Consideram ca o politica sociala vizind viitorul trebuie sa urmareasca formarea unui sistem social echitabil si stabil. Criza ecologica, sociala si economica nu poate fi decit in cazul autodeterminarii tuturor factorilor implicati in aceste sfere. Conditiile existente genereaza multiple suferinte, sociale si psihice, motiv pentru care ne pronuntam ferm impotriva oricaror forme de descriminare, inclusiv etica, sociala, si religioasa. Militam pentru cresterea nivelului de trai material si spiritual al oamenilor, garantarea unor venituri corespunzatoare capacitatilor si muncii prestate, pentru conditii normale de munca, promovarea tehnologiilor moderne care sa asigure in conditii optime, protectia mediului inconjurator.

Apreciem ca numai o educatie corespunzatoare poate asigura ecologizarea constiintei si a tuturor domeniilor de activitate umana. Actul de ecologizare presupune renuntarea la psihologia de consum exagerat in favoarea unui mod de viata rational, trecerea de la economia bazata pe spolierea naturii la o economie de ocrotire a acesteia, de la egocentrism la prioritatea calitatii vietii.

Democratizarea societatii

Lumea democratica contemporana este incomparabila cu centralizarea care impiedica dezvoltarea societatii, subminindu-i existenta. Centralizarea puterii conditioneaza, iminent, monopolizarea acesteia. In conditiile unei monopolizari totale este de neconceput democratizarea sistemului social, deoarece, abuzul de putere duce la folosirea arbitrara si incontrolabila a acestei puteri. Sintem pentru descentralizarea puterii, crearea unui sistem democratic puritabil, consolidarea autoadministrarii locale. Vom actiona pentru realizarea unei agriculturi ecologic echilibrate.

Criza actualului sistem economic

Revolutia tehnico-stiintifica, devenind simbol al secolului al XX-lea, a extins considerabil posibilitatile de folosire excesiva a resurselor naturale si a sporit capacitatea productiva a omului. In conditiile proprietatii de stat asupra resurselor naturale, conditii in care nu exista cu adevarat un stapin cu spirit gospodaresc, iar iresponsabilitatea si indiferenta devin principii de actiune ale factorilor economici, se agraveaza tot mai mult relatiile dintre om si mediul inconjurator. Impactul omului asupra naturii are, de regula, la baza dorinta acestuia de a atinge anumite scopuri care nu intotdeauna coincid cu posibilitatile de refacere a biosferei. Pe parcursul unei scurte perioade geologice, omul, impreuna cu tehnologiile create de el, a accelerat puternic migratiunea biogenica a elementelor, astfel incit circuitele naturale de substante nu mai au puterea de a transforma numeroasele fluxuri de substante nocive. Continua adincirea contradictiilor dintre om si elementele biosferei, ceea ce duce la criza ecologica mondiala care ameninta existenta societatii contemporane. Spolierea barbara a naturii aduce prejudicii, ceea ce capata un caracter ireparabil. Baza biologica a vietii este periclitata de poluarea puternica a mediului inconjurator de catre centrele nucleare-electrice, stocurile de deseuri, experimentarea si aplicarea fortata a mai multor tipuri de biocide si de risipa nemiloasa a resurselor materiale. Aceasta duce inevitabil, la dereglarea proceselor vitale pe pamint. In ultimul timp, se accentueaza spolierea resurselor umane. Suprasolicitarile fizice si psihice la care este expus omul la locul lui de munca cresc odata cu intensificarea proceselor tehnologice. Productia nu serveste satisfacerea cerintelor poporului, ci interesele ministerelor si investitorilor de capital. Echilibrul ecologic al naturii cade victima a dezvoltarii economiei si expansiunii ministerelor si investitorilor de capital. Echilibrul ecologic al naturii cade victima dezvoltarii economiei si neexpansiunii ministerelor spolietoare. Politica economica si financiara a cercurilor conducatoare nu tine cont de aceste aspecte ecologice ale intereselor de durata ale omului. Aceasta stimuleaza dezvoltarea extensiva a economiei, ceea ce duce, la rindul ei, la o puternica crestere economica si la sporirea presiunilor exercitate asupra naturii. Drept consecinta se agraveaza conditiile in care isi desfasoara activitatea unitatile economice mici si mijlocii, aceasta afectind existenta omului si a naturii in ansamblu.

Politica economica bazata pe principii ecologice si gospodarirea devizelor convertibile

Partidul va actiona pentru combaterea ferma a spolierii

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partidul Ecologist.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 346 cuvinte
Nr caractere:
13 465 caractere
Marime:
14.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
ecologie, partid
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!