Participarea politică

Extras din referat Cum descarc?

O intrebare pe cat de fireasca in societatile actuale, in care se observa o scadere continua a interesului fata de sfera politica, pe atat de greu de satisfacut printr-un raspuns concret, la obiect. Traim intr-o epoca dominata de progresul tehnologig, o epoca a vitezei, a comunicarii. Individualizat, cetateanul devine o entitate mai putin atrasa de indatoririle civice si mai mult interesata de un profit personal consistent (si, eventual, imediat). Acest femonen, prezent la nivelul intregii societati, se manifesta diferit in functie de categoriile sociale.
Cauzele care produc aceasta apatie in randul alegatorilor sunt in mare aceleasi, indiferent de pozitia georgafica a tarii sau de clase sociale. In primul rand, trebuie remarcata neincrederea in actorii politici, bazata mai ales pe factori subiectivi. Nemultumirea fata de clasa politica creeaza un efect de ,,boomerang". Cu alte cuvinte, electoratul isi pedepseste conducatorii printr-un vadit dezinteres manifestat fata de treburile publice. In Romania, acestor cauze li se mai adauga si lipsa diversitatii, corelata cu fenomenul de ,,rotatie": aceiasi oameni politici migreaza intre mai multe partide politice. Astfel, ,,oferta" este limitata si alegatorii se vad nevoiti la fiecare scrutin sa distinga intre aceiasi si aceiasi candidati.
Paturile de jos ale societatii, alcatuite din persoane ce traiesc la limita subzistentei, sunt profund dezinteresate de activitatea politica pe care, de cele mai multe ori, nu o inteleg in mod corect, in mare parte din cauza lipsei de instruire. Aceasta situatie se perpetueaza, din pacate, din generatie in generatie, ca o stare de fapt normala. Efortul depus de autoritati prin demararea unor programe de informare si responsabilizare continua sa ramana fara ecou, in conditiile in care acesti oameni, departe de a se intelege ca membri componenti ai societatii, se vad exclusi, marginalizati. Renuntand la orice fel de actiune politica (inclusiv la vot) pe motiv ca oricum nu sunt suficient de importanti pentru a fi luati in seama, ei renunta de bunavoie (si fara macar a intelege acest lucru) la exercitarea unor drepturi importante. 
Problematica in incercarea de a-i face pe cetateni sa se intereseze de viata politica este diferenta dintre esenta si aparenta; explicatia este simpla: intalnim tot mai des in cadrul ,,faunei" politice locale persoane care au fost atrase in anumite partide politice, persoane ,,momite" cu functii (mai mult sau mai putin) importante ori cu alte avantaje si facilitati. In aceste cazuri, nu incape indoiala asupra faptului ca interesul fata de politic nu izvoraste dintr-o trezire la viata a simtului civic, ci din simpla dorinta de a duce o viata mai buna din punct de vedere material. Se poate spune deci ca in aceste situatii interesul cetateanului nu este castigat, ci cumparat. 
Trebuie totusi mentionat faptul ca, dincolo de motivatie, rezultatul este acelasi: indiferent ca este vorba despre un interes sincer sau despre unul mimat de dragul castigului personal, cetateanul ajunge sa se implice in treburile publice.
O alta problema cu care ne confruntam in incercarea de a convinge individul de necesitatea implicarii sale in sfera politica este falsul cetatean activ. Exista persoane care, dincolo de entuziasmul aratat in legatura cu orice eveniment de natura politica, sunt de fapt total ,,pe dinafara". Publicatiile citite zilnic, emisiunile urmarite cu sfintenie, sustinerea unui anumit partid politic (ori simpatizarea vreunui om politic), prezenta negresita la urne de fiecare data cand se organizeaza alegeri sunt de fapt activitati realizate din obisnuinta, in lipsa de altceva si, mai ales, in lipsa unei intelegeri corecte a vietii politice. A se ajunge in aceasta situatie este foarte usor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Participarea Politica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!