Parlamentul Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

1. Importanta temei
2. Prezentarea aparitiei si a evolutiei Parlamentului European
3. Situatia actuala a Parlamentului European
4. Criticile sau reformele propuse astfel incat sa creasca performanta Parlamentului European


Extras din referat Cum descarc?

1. Importanta temei
Parlamentul European este institutia comunitara care reprezinta popoarele statelor membre ale Uniunii Europene.
Lucrarile Parlamentului sunt conduse de Presedinte, care are si rolul de reprezentant al acestei institutii.
Parlamentul joaca un rol activ in elaborarea legislatiei care are un impact asupra vietii cotidiene a cetatenilor, ca de exemplu, legislatia privind protectia mediului, drepturile consumatorilor, egalitatea sanselor, transportul, libera circulatie a lucratorilor, capitalurilor, marfurilor si serviciilor. Parlamentul si Consiliul au, de asemenea, competente comune in ceea ce priveste bugetul anual al Uniunii Europene.
2. Prezentarea aparitiei si a evolutiei Parlamentului European
Intre 10-13 septembrie 1950, in cadrul CECO (Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului) a avut loc prima sedinta a unei Adunari Parlamentare, alcatuita din 78 de membri ai parlamentelor nationale. Adunarea nu avea, in mare, decat rol consultativ, insa avea posibilitatea de a constrange Inalta Autoritate a CECO sa demisioneze, prin neacordarea votului de incredere. In 1957, odata cu Tratatele de la Roma, se infiinteaza Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Atomului (EURATOM). Adunarea Generala, alcatuita acum din 142 de deputati, raspundea de toate cele 3 comunitati. Fara a beneficia de noi competente, adunarea isi schimba totusi denumirea in Parlamentul European. In 1971 Comunitatea Europeana are un propriu buget, la elaborarea si adoptarea caruia participa si adunarea. In 1979 au loc pentru primat data alegeri directe pentru Parlamentul European. In 1986 se semneaza Actul Unic European. In aceste tratate se foloseste pentru prima data notiunea de ,,Parlament European", ale carui drepturi sunt extinse si in procesul legislativ general. Conform Tratatului de la Maastricht parlamentul poate respinge un proiect de lege si fara acordul Consiliului de Ministri si poate infiinta comisii de investigatie.
Parlamentul European este, prin natura sa, unica institutie reprezentativa comunitara supranationala de baza a Uniunii Europene. De aici, odata cu dezvoltarea multilaterala a Uniunii Europene, trebuie sa evolueze obiectiv si insti!tutia Parlamentului, axandu-se pe un model inedit contemporan de organizare a activitatii autoritatii legislative.
Activitatea Parlamentului European trebuie organizata pe solide baze stiintifice, tinand cont de principiile juridice verificate pe parcursul evolutiei UE. De la aceasta activitate porneste deschiderea Comunitatii Europene spre colaborare si spre o adevarata democratie.
Functionarea actuala a Parlamentului European trebuie inteleasa ca o consecinta a unei evolutii treptate. In forma si continutul actual, el este rezultatul unei constructii institutionale complexe si al unei viziuni politice avand la baza respectul pentru drepturile si libertatile fundamentale, ca si pentru principiile democratice.
Parlamentul European a cunoscut poate cea mai spectaculoasa evolutie dintre institutiile europene, atat in ceea ce priveste forma sa - numar de membri, mod de alegere, cat si continutul - functii, atributii, puteri, influenta.
Tratatul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului a creat patru institutii comunitare, intre acestea fiind si Adunarea Comuna, constituita ca un Parlament al Statelor Membre.
Reglementarea acestei institutii este facuta de art. 7 si art. 20-25 din Tratat. Era compusa din 78 delegati desemnati de parlamentele nationale. 
Tratatul CECO prevedea ca membrii Adunarii sunt alesi prin sufragiu universal direct si dupa o procedura uniforma in toate Statele Membre.
La 23 iulie 1952 Paul Henri Spaak a fost numit presedinte al Adunarii. In fapt delegatii erau desemnati de parlamentele nationale. Se intruneau cel putin o data pe an pentru a dezbate raportul Inaltei Autoritati.
Tratatele de la Roma (CEE si EURATOM) au prevazut crearea acelorasi adunari, dar si unificarea celor trei adunari sub denumirea de Adunare Parlamentara Europeana dupa modelul Consiliului Europei. La 19 martie 1958 a avut loc sesiunea de stabilire a Adunarii Parlamentare Europene la Strasbourg care a ales ca Presedinte al Adunarii pe Robert Schuman.
La 13 mai 1958 membrii Adunarii Parlamentare s-au grupat pentru prima oara pe criterii politice si nu pe criterii nationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parlamentul Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!