Parlamentul European

Extras din referat Cum descarc?

I . Scurt istoric 
Parlamentul European isi are temeiul juridic in tratatele incheiate intre statele comunitare pe parcursul procesului integrarii lor. 
Astfel, inceputul vietii parlamentare comunitare a avut initial drept temei juridic Tratatul care fundamenta Comunitatea Carbunelui si Otelului, apoi Tratatul de la Roma, iar dupa aceea Actul Unic European si, mai recent Tratatele de la Maastricht si Amsterdam. 
Consolidarea structurilor sale, locul si rolul sau intre institutiile comunitare se explica prin spiritul democratic care a prezidat si continua sa prezideze aceasta importanta constructie comunitara. 
Desi se aseamana cu parlamentele nationale ale statelor membre, Parlamentul European prezinta o gama de trasaturi specifice care il deosebesc si-i confera o identitate proprie. Intre aceste particularitati, pe prima pozitie se situeaza ,, calitatea sa de institutie comunitara, de expresie a institutionalizarii puterii politice comunitare, el fiind unul dintre instrumentele politice prin care se realizeaza suveranitatea comunitara". 
Adunarea Parlamentara creata in 1952 constituind punctul de plecare al parlamentarismului comunitar a reprezentat un for corespunzator stadiului incipient al integrarii (considerata obiectiv important in Comunitatea Carbunelui si Otelului .In 1958, ca urmare a constituirii Comunitatii Economice Europene si a Euratomului (prin Tratatul de la Roma), Adunarea Parlamentara devine for parlamentar si al acestor noi creatii comunitare. 
Parlamentul European, potrivit tratatelor comunitare este institutia compusa din reprezentantii popoarelor statelor reunite in Comunitati (definitie care nu a fost modificata prin Tratatul de la Maastricht, nici pentru a substitui Uniunea Comunitatilor, nici pentru a tine seama de crearea cetateniei europene este reglementat de articolele 137-144 din Tratatul C.E. (carora le corespund art.20-25 Tratatul C.E.C.A. si art. 107-114 Tratatul C.E.E.A.). Fizionomia actuala a institutiei parlamentare este o consecinta a adancirii integrarii vest-europene si a inchegarii vietii comunitare. ,,Intrucat integrarea se realizeaza cu mijloace democratice si viata comunitara este cladita pe valori democratice, aspect ilustrat si de parlamentarismul comunitar, reiese cu pregnanta ca democratia este indispensabila procesului integrationist, fiind o conditie sine-qua-non a trainiciei si functionalitatii acesteia."
II. Componenta si organizarea Parlamentului European 
Sectiunea 1. Componenta 
In faza initiala a vietii parlamentare comunitare membrii Parlamentului European au fost desemnati din randul parlamentarilor nationali ai statelor membre, potrivit procedurii fixate de fiecare stat. 
Ulterior s-a renuntat la desemnarea indirecta si s-a trecut l-a alegerea directa a acestora. Aceste alegeri au fost initiate in 1975 si apoi dezbatute si aprobate de Consiliul European, devenind o realitate in 1978, in urma ratificarii acestui procedeu de catre statele membre. Primul parlament ales prin vot direct a fost cel rezultat din alegerile din 24 iulie 1979. Alegerile trebuie sa aiba loc in cursul unei perioade unice pentru toate statele membre insa chiar si dupa adoptarea acestui procedeu al desemnarii directe nu a existat o procedura electorala uniforma in toate statele comunitare. Mai exact, procedura electorala rezulta dintr-o combinare a dispozitiilor nationale si a unui ansamblu de reguli fixate prin Actul pentru alegerea reprezentantilor in Parlamentul European, prin vot universal direct, anexat la decizia Consiliului din 20 septembrie 1976 (ca de exemplu principiul votului unic in sensul ca fiecare persoana poate vota o singura data, in unele state este retinut scrutinul proportional, in timp ce in alte state se practica scrutinul majoritar, in unele tari votarea are caracter obligatoriu - cum este in Belgia - in timp ce in majoritatea statelor are caracter facultativ. 
Ulterior s-a tins spre uniformizarea procedurilor. In acest sens, prin decizia Consiliului ministrilor si a Parlamentului s-a stabilit ca alegerile au loc din cinci in cinci ani fixandu-se luna si saptamana in care sa se desfasoare scrutinul. De asemenea prin tratatul de la Amsterdam s-a stabilit ca parlamentul va elabora propunerile pentru desfasurarea alegerilor printr-o procedura in toate statele membre (a fost modificat Tratatul Comunitatii Europene-art.138 alin.3). 
Numarul membrilor Parlamentului european si repartizarea locurilor intre statele membre(asa cum au fost fixate prin Actul din 20 septembrie 1976) au fost succesiv modificate prin actele de aderare ale Greciei , Spaniei si Portugaliei. Astfel, de exemplu numarul mandatelor care reveneau statelor membre in 1978 era urmatorul: Franta, Germania, Italia, Marea Britanie -81 de mandate; Spania-60; Olanda-25; Belgia, Grecia si Portugalia-24, Danemarca-16, Irlanda-15, si Luxemburg-6). In urma modificarilor survenite ca rezultat al unificarii Germaniei, proportia in 1994 era urmatoarea: Germania-99 mandate, Franta, Marea Britanie si Italia-87, Spania-64, Olanda-31, Belgia, Grecia, Portugalia-25,iar Danemarca, Irlanda si Luxemburg au ramas la cele avute anterior. Statele nou intrate in Comunitate in 1995 au primit urmatorul numar de mandate Suedia-22;Austria-21;Finlanda-16(se poate observa situarea Germaniei in primul plan in Comunitate nu numai din punct de vedere economic, ci si din punct de vedere politic, prin numarul de mandate detinut in Parlamentul European. 
Membrii Parlamentului european beneficiaza de imunitati si privilegii definite de articolele 8 la 10 din Protocolul din 8 aprilie 1865 asupra privilegiilor si imunitatilor anexat la Tratatul de la Bruxelles. In special, acestia nu pot fi cercetati, retinuti sau urmariti datorita opiniilor sau voturilor in exercitarea functiilor lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parlamentul European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!