Paradigma Functionalismului in Conceptia lui David Mitrany

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
David Mitrany s-a nascut in 1888, in Bucuresti, fiind de origine evreiasca. Influentat de conditiile sociale si politice in care traiau minoritarii in Romania, inainte de primul razboi mondial, Mitrany a decis, in 1908, sa emigreze. 
Din acel an, drumurile sale l-au dus spre tari si locuri deosebite, cunoscand oameni care i-au marcat formarea intelectuala si profesionala. Din 1908, el a ramas trei ani la Hamburg, unde a urmat cursurile de la KolonialInstitut. De aici a plecat in 1911 spre Marea Britanie, urmand cursurile de la London School of Economics (LSE). Profesorii pe i-a avut aici l-au influentat in ceea ce priveste metoda de cercetare si analiza a societatii atat din perspectiva economica si politica, dar si sociologica. 
Marele Razboi i-a schimbat perspectiva, cercetarile sale indreptandu-se spre intelegerea sistemului international si al rolului si oportunitatii statelor in acest sistem. 
Contributia lui David Mitrany la istoriografia studiului relatiilor internationale a fost dezvoltarea unei abordari functional-sociologice in opozitie cu cea constitutional-politica.
Teoreticianul functionalismului a gandit o forma total diferita a cooperarii internationale care sa nu inceapa de la proiecte federaliste, ci de la necesitatea asigurarii bunastarii. In spiritul scolii pluraliste liberale britanice, el a pledat pentru cooperarea internationala. Mitrany argumenta ca interdependenta natiunilor poate fi constituita prin cooperare la nivel tehnic si economic.
Privind in ansamblu intreaga opera a lui David Mitrany, remarcam o evolutie a conceptiei sale asupra organizarii sistemului international. Experientele sale intelectuale si profesionale, sansa de a participa la dezbaterea teoretica a relatiilor internationale din perioada interbelica, i-au oferit cadrul de modelare a conceptiei sale privind organizarea sistemului international.
Functionalismul
Functionalismul este prezentat ca o filozofie operativa care ar duce treptat, la o lume pasnica, unificata si de cooperare. Functionalismul este in general considerat ca fiind critica cea mai profunda a cadrului realist a politicii internationale. 
Principala preocupare a functionalismului este de a dezvolta organizatiile cooperatiste non-politice fragmentate, ceea ce va ajuta nu numai la stabilirea pacii ci si la prosperitate sigura. Cu toate acestea, atata timp cat sistemul international continua sa se bazeze pe suspiciune si anarhie si razboiul este acceptat ca un mijloc stabilit de stabilire a diferendelor internationale. Institutia de stat-natiune este considerata a fi cel mai mare obstacol in calea promovarii pacii si prosperitatii. Constient de faptul aceste guverne au interese legitime si ca statele-natiune nu vor fi desfiintate in mod voluntar, functionalistii pledeaza pentru o abordare graduala spre unitate regionala sau globala. Acest lucru, cred ei, ar putea ajuta in cele din urma ca structurile institutionale ale statelor-natiune sa nu mai fie atat de rigide.
Functionalismul a fost considerat cea mai elaborata si sofisticata incercare din punct de vedere intelectual de a intelege nu numai dezvoltarea institutiilor internationale dar si sensul evolutiei acestora. Teoria functionalista promoveaza o viziune tehnocrata asupra conducerii societatii, iar premisele ei se regasesc in principiul subsidiaritatii (luarea deciziilor cat mai aproape de cetatean). Aceasta viziune este si cea care a fost de-a lungul timpului subiectul multor critici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paradigma Functionalismului in Conceptia lui David Mitrany.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!