Pactul de Stabilitate din Balcani

Extras din referat

Nasterea Pactului destabilitate din Balcani
Pactul de stabilitate din Balcani a fost prima incercare serioasa a comunitatii internationale de a inlocui precedenta, politica de interventie la crizei in Europa de Sud-Est cu o strategie cuprinzatoare de prevenire a conflictelor. Ideea pentru Pactul de Stabilitate a aparut la sfarsitul anului 1998, inainte de razboiul din Kosovo. O abordare regionala fusese deja identificata ca un factor indispensabil pentru progresul din Balcani prin doua initiative datand din 1996 pentru stabilizarea regiunii in Europa de Sud-Est - Procesul Royaumont initiat de Franta, si Initiativa de Cooperare Sud-Est Europeana la initiativa SUA. 
Aproape imediat dupa razboiul din Kosovo, Pactul de Stabilitate a fost adoptat, la initiativa UE, in cooperare stransa cu SUA si G8, la Cologne (Germania) in iunie 1999. Peste 40 de tari si organizatii s-au dedicat initiativei. La summitul din iulie 1999 de la Sarajevo, Pactul de Stabilitate a fost oficial lansat sub auspiciile OSCE si in prezenta a reprezentantilor regionali si a comunitatii internationale. 
Pactul de Stabilitate s-a bazat pe experiente si lectii invatate din managementul crizelor internationale din intreaga lume. Prevenirea conflictelor si impunerea pacii pot avea succes doar daca pornesc in paralel in trei sectoare cheie: crearea unui spatiu de securitate, promovarea sitemelor democratice si promovarea economiei si a bunastarii sociale. Pentru a mentine pace si democrattie este nevoie de progres in toate cele trei domenii.
Pactul de Stabilitate a fost o declaratie politica de angajare si acord asupra cooperarii internationale de a dezvolta o strategie comuna intre toti partenerii pentru stabilitate si dezvoltare in Sud Estul Europei. Cu alte cuvinte participantii la Pactul de Stabilitate si-au luat angajamentul de a consolida tarile din SEE ca parte a efortului de a "sprijini pacea, democratia, respectul pentru drepturile omului si prosperitatea economica pentru a atinge stabilitatea in intreaga regiune". Pactul de Stabilitate nu este o noua organizatie internationala si nici nu resurse financiare independente sau structuri de implementare. 
Structurarea Pactului de Stabilitate
Statele membre UE, Statele Unite, Canada, Japonia, Norvegia, Rusia, Elvetia si Turcia se numara printre partenerii Pactului, la fel ca si tarile din regiunea SEE, organizatii internationale ca ONU si NATO, importante institutii financiare cum ar fi Banca Mondiala, FMI si BERD si initiative regionale ca SEECP.
Pactul este impartit in trei grupuri de lucru - democratie si drepturile omului, reconstructie si dezvoltare economica si probleme de securitate si lupta impotriva crimei organizate. In 2002 au fost stabilite sase obiective de baza: promovarea democratiei locale si a cooperarii transfrontaliere; sprijinirea cooperarii intre parlamentele regionale si construirea capacitatii legislative; incurajarea unei abordari regionale adezvoltarii energiei, transporturilor si altor infrastructuri; imbunatatirea climatului de afaceri si investitii; sprijinirea luptei impotriva crimei organizate; si promovarea administrarii si stabilizarii migratiei populatiilor.
Pactul este impartit in trei grupuri de lucru, impreuna cu al patrulea, Grupul de lucru Regional, care coordoneaza actiunile dintre ele.
Grupul de lucru 1 Grupul de lucru 2 Grupul de lucru 3
Presedinte Goran Svilanovic Fabrizio Saccomanni Janez Premoze
Director Marijana Grandits Mary O'Mahony Pieter Verbeek
Probleme principale Democratizare si drepturile omului
- Drepturile minoritatilor
- Libertatea presei
- Societatea civila
- Dominarea justitiei si executarea legii
- Isnstitutii, administratii, si guvernare
- Refugiati Reconstructia economica, dezvoltarea si cooperarea
- Promovarea zonelor de schimb liber 
- Transporturi internationale
- Depozite de energie si economii
- Retragerea restictiilor si transparenta
- Infrastructura
- Promovarea afacerilor din sectorul privat
- Problemele mediului inconjurator
- Reintegrarea refugiatilor Probleme de securitate
- Justitie, afaceri interne si emigrare
- Crima organizata, coruptie si terorism
- Transboundary environmental hazards
- Hazarde ecologice transbordabile
- Cooperare in probleme de aparare si militare 
Fiecare din Grupurile de lucru este responsabil pentru un set de probleme, si conlucreaza cu guvernele tarilor participante si ONG-uri in vederea rezolvarii lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pactul de Stabilitate din Balcani.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!