Organizația pentru Alimentație și Agricultură

Extras din referat Cum descarc?

1. Dimensiuni actuale si perspective ale problemei alimentare pe plan mondial
Prinsi in efervescenta vietii economice, multi dintre noi au pierdut astazi din vedere problematica deteriorarii sistemelor si resurselor naturale. Desi cu greu s-ar 
putea imagina un contrast mai mare intre civilizatia noastra si cea a stramosilor vanatori - culegatori, avem, totusi, un lucru in comun: depindem integral de sistemele si resursele naturale ale pamantului pentru a putea supravietui. Oricat ar parea de paradoxal pentru zilele noastre, in plina dezvoltare a societatii informationale, pe fondul unei cresteri puternice a productiei agricole pe plan mondial, numeroase state se confrunta cu o problema alimentara care tinde sa se agraveze, constituind un factor important de destabilizare a vietii internationale. 
Astazi, mai mult decat oricand, fiinta umana trebuie sa inteleaga interactiunea dintre cresterea demografica si cea economica, fiind obligata sa ia in seama dimensiunile limitate ale planetei. Comportamentul uman si intreaga societate actuala trebuie revizuite fundamental, prin intelegerea restrictiilor mediului inconjurator si a consecintelor tragice pe care le poate avea ignorarea acestora. 
Echilibrul mondial - inclusiv din punct de vedere alimentar - poate deveni realitate numai daca tarile in dezvoltare isi vor imbunatati substantial nivelul productiei si consumului, atat in termeni absoluti, cat si comparativ cu tarile dezvoltate. Putem deci afirma cu certitudine faptul ca principala sarcina a omenirii consta in redresarea rapida si radicala a situatiei actuale a lumii printr-un efort care trebuie indeplinit de catre generatia prezenta fara a mai fi transferat permanent catre generatiile urmatoare. 
Problema alimentara pe glob se caracterizeaza prin decalaje cantitative si calitative marcante intre tari si grupuri de tari, dar si in interiorul aceleiasi tari, astfel incat statele cele mai dezvoltate isi asigura consumurile alimentare si dispun in acelasi timp de excedente (proprii sau atrase), iar statele cele mai sarace, aflate la nivelul subconsumului, sunt expuse foametei. Discrepanta dintre resursele alimentare, dintre cererea nominala si cererea solvabila, se transpune in plan mondial prin adanci decalaje economice si sociale intre tarile industrializate si cele in curs de dezvoltare, intre bogati si saraci. 
Astazi, cand trei sferturi din populatia Globului se administreaza pe baza unor economii de piata, a legii cererii si ofertei, nici una din probleme alimentatiei globale contemporane nu poate fi abordata izolat, deoarece toate problemele vechi sau noi se combina si se amplifica reciproc, generand crize care ameninta conditia umana in asa masura incat se pune problema in mod foarte serios a valabilitatii caii noastre de dezvoltare si a modului in care este administrata lumea. 
2. Aspecte ale politicilor alimentare la nivel global
Desi au existat preocupari pentru starea de nutritie a populatiei din cele mai vechi timpuri, abia catre mijlocul secolului trecut s-au pus bazele stiintifice si institutionale ale politicilor alimentare si nutritionale contemporane. Acestea nu au fost posibile pana ce nutritia omului nu s-a individualizat ca domeniu stiintific de sine-statator, descoperite fiind fundamentele biochimice ale actiunii vitaminelor si elementelor minerale si descifrandu-se tot mai profund secretele metabolismului corpului omenesc. 
Politicile alimentare si nutritionale sunt reprezentate de un ansamblu coerent de obiective, prioritati, principii, norme si decizii adoptate si aplicate de factorii si institutiile investite cu competentele necesare pentru a asigura intregii populatii conditiile economico-sociale, cuvenite unei alimentatii rationale si indispensabile statutului nutritional, care sa conduca la o stare buna a sanatatii individuale si publice. 
Necesitatea adoptarii politicii alimentare si nutritionale este axiomatica, dar numai politica respectiva in sine nu este suficienta. Infaptuirea ei depinde de fundamentarea sa realista, pe temeiuri stiintifice, precum si de integrarea sa in procesul existentei umane, respectiv inscrierea in planul dezvoltarii economico-sociale a societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatia pentru Alimentatie ai Agricultura.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!