Organizatia Natiunilor Unite Pentru Educatie, Stiinta si Cultura

Extras din referat Cum descarc?

Organizatia Natiunilor Unite Pentru Educatie, Stiinta si Cultura
UNESCO
I.Istoric
UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) este una dintre agentiile specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite, infiintata in noiembrie 1946, dupa ratificarea Conventiei pentru crearea acestei organizatii de catre 20 din cele 44 de state care au luat parte la Conferinta de la Londra din 1945, dedicata elaborarii Constitutiei UNESCO. In preambulul Conventiei se precizeaza ca UNESCO a fost creata plecand de la ideea ca divergentele dintre popoare provoaca suspiciuni si neincredere, iar acestea pot conduce la razboi, care poate fi prevenit printr-o larga raspandire a educatiei si culturii in lume, in spiritul dreptatii, al libertatii si al pacii. 
Incercari de cooperare internationala in domeniul cultural si educativ, in scopul unei mai bune intelegeri intre natiuni au existat inca dinaintea izbucnirii primului razboi mondial. Prima tentativa in acest sens apartine Belgiei, care, in 1913, a luat initiativa convocarii unei conferinte interguvernamentale asupra educatiei si a pregatit un proiect de statut al unei viitoare ,,Organizatii Internationale a Educatiei" , insa izbucnirea primului razboi mondial a impiedicat tinerea reuniunii. In consecinta, in anul 1921, in cadrul Societatii Natiunilor (precursoarea ONU), s-a creat ca organism consultativ al acesteia, Comisia de Cooperare Intelectuala, ale carei lucrari au fost sprijinite de Institutul International de Cooperare Intelectuala, infiintat de guvernul francez si avand sediul la Paris. Acest institut a functionat sub egida Societatii Natiunilor pana la cel de-al doilea razboi mondial.
Dupa infiintarea ONU (24 octombrie 1945), natiunile fondatoare au considerat ca o pace durabila nu se poate baza numai pe acorduri economice si politice intre guverne ci trebuie sa includa sprijinul ,,unanim, trainic si sincer al popoarelor lumii" . Pacea trebuia, prin urmare, intemeiata ,,pe baza solidaritatii intelectuale si morale a omenirii" 
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, sefii guvernelor din tarile europene care se confruntau cu Germania nazista si cu aliatii sai s-au intalnit in Marea Britanie la Conferinta pentru Educatie a Ministerelor Aliate (Conference of Allied Ministers of Education - CAME). Razboiul s-a terminat si acele tari, odata cu restabilirea pacii, au cautat metode si mijloace de reconstructie a sistemelor economice, convenind ca o importanta majora in acest sens o are si educatia. Astfel s-a decis ca sistemul mondial de educatie trebuie supus unei analize severe pentru a gasi metodele necesare care sa duca la implementarea si dezvoltarea sa in toate statele lumii. Destul de repede proiectul a prins momentul de a se manifesta si curand a capatat vocatie universala. Noi guverne, inclusiv al SUA, au decis sa li se alature .
La propunerea CAME, s-a convocat la Londra o Conferinta a Natiunilor Unite pentru constituirea unei organizatii culturale si educationale (educational and cultural organisation - ECO) intre 1-16 noiembrie 1945. Razboiul tocmai se terminase cand a fost deschisa conferinta. Aceasta a adus impreuna reprezentantii a 44 de tari. Indrumati de Franta si Marea Britanie, doua tari greu incercate de razboi, delegatii au decis sa creeze o organizatie care sa promoveze o cultura a pacii autentica. In ochii lor, aceasta noua organizatie trebuia sa restabileasca solidaritatea morala si intelectuala a omenirii si, astfel, sa fie prevenita izbucnirea unui alt razboi mondial.
La sfarsitul acestei conferinte, 37 de tari din cele 44 au fondat UNESCO. Constitutia UNESCO, semnata in data de 16 noiembrie 1945, a intrat in vigoare la 4 noiembrie 1946, dupa ratificarea ei de catre 20 de tari: Australia, Brazilia, Canada, China, Cehoslovacia, Danemarca, Republica Dominicana, Egipt, Franta, Grecia, India, Liban, Mexic, Noua Zeelanda, Norvegia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii .
Prima Conferinta Generala a UNESCO a fost tinuta la Paris in perioada 19 noiembrie - 10 decembrie 1946, cu participarea reprezentantilor a 30 de guverne, cu drept de vot. Facand parte din familia ONU, noua organizatie ii impartaseste idealurile si telurile: apararea pacii si securitatii, a dreptatii si drepturilor omului, promovarea progresului economic si social si al unui standard de viata mai ridicat. Mentine cooperarea cu celelalte Programe, Fonduri si Agentii specializate ONU prin diverse mijloace, asa cum este mentionat in artiolul XI al Constitutiei: 
"UNESCO may cooperate with other specialized intergovernmental organizations and agencies whose interests and activities are related to its purposes." 
Pentru a intari aceasta cooperare, UNESCO a semnat acorduri cu 16 organisme/agentii ale ONU si a facut si face tot posibilul pentru a mentine si a consolida colaborarile cu celelalte Programe, Fonduri si Agentii specializate ONU prin activitati sustinute la nivel national, regional si global.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatia Natiunilor Unite Pentru Educatie, Stiinta si Cultura.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!