OMC si Federatia Rusa

Extras din referat Cum descarc?

O forma veche, traditionala a relatiilor economice externe o constituie comertul exterior. Pentru cresterea si dezvoltarea economica a tarilor, in special intr-o lume bazata pe cunoastere, un rol important il joaca comertul extern. Potrivit expertilor, anume comertului ii revine 80% din toate relatiile economice internationale. Vectorul crearii unei economii deschise, proclamata in URSS la inceputul erei perestroika, era orientata spre dezvoltarea relatiilor comerciale si economice cu Occidentul, de unde se astepta obtinerea tehnologiilor, creditelor si investitiilor atat de necesara pentru modernizarea economiei, in schimbul exporturilor de marfuri. Intre timp procesul de formare a unui nou cadru global al relatiilor economice, bazat pe un sistem actualizat semnificat al comertului, se dezvolta continuu si accelerat. Abstractizarea Federatiei Ruse de a nu participa la acest proces era sa agraveze situatia economica, care detinea si asa o pozitie de neinvidiat. Prin urmare, in cadrul reformelor economice in curs de desfasurare, una din cele mai importante sarcini a fost aderarea Rusiei la sistemul economic GATT/OMC. In august 2012, procesul de negocieri privind aderarea s-a incheiat cu succes dupa 19 ani, in sfarsit. Intrarea Rusiei in OMC a devenit unul din cele mai mari evenimente din cadrul economiei mondiale dupa ce, in urma cu 10 ani, la OMC a aderat China. Conditiile legate de aderarea Rusiei la OMC sunt considerate favorabile. In prezent, tara se confrunta cu o noua problema: sa invete sa foloseasca posibilitatile acestei organizatii. De acum se deschide gradual o perioada a consecintelor acestui eveniment. Prin urmare, tema acestui eseu este deosebit de relevanta.
Organizarea activitatilor de comert exterior ale Rusiei sunt puternic influentate de organizatiile internationale, in special OMC. Procesul de aderare al Rusie la OMC a fost unul dintre cele mai lungi din istoria OMC(incepand din 1994). 
Figura 1.Numarul de acte juridice adoptate de F. Rusa in cadrul OMC. 
In procesul de aderare la OMC, Rusia a semnat 57 de acorduri(Figura 1) privind accesul pe piata de bunuri. Aderarea la OMC va consolida dependenta Rusiei de economiele altor state, dar si alte state vor deveni dependente de F.Rusa. De aici si este alimentat interesul Occidentului in mentinerea stabiltatii politice si economice a F.Ruse, unde sunt alocate capitalurile companiilor straine, si semnate contrate pe termen lung, reciproc avantajoase. Rusia a aderat la OMC, nu numai pentru atrage capital strain si avea acces la pietile tarilor membre, ci sa creeze in cele din urma un cadru juridic coerent pentru afacerile din Rusia si stabilitatea unor relatii economice de lunga durata cu tarile membre ale OMC. 
Scopurile concrete de aderare a Rusiei la OMC le putem consideram urmatoarele:
- Obtinerea unor piete externe de desfacere mai bune, si conditii nediscriminatorii de patrundere a produselor rusesti pe aceste piete, 
- Accesul la mecanismul international de rezolvare a litigiilor comerciale; 
- ?rearea unui climat mai favorabil pentru investitiile straine ca rezultat al adoptarii legislatiei rusesti la normele OMC ; 
- Stimularea investitorilor rusi de a activa in tarile membre OMC, in special, in sfera bancara; 
- ?rearea de conditii pentru imbunatatirea calitatii si capacitatii concurentiale a productiei nationale rusesti ca rezultat al sporirii volumului de marfuri, servicii si investitii straine care vor accesa piata rusa; 
- Imbunatatirea imaginii Rusiei ca un participant ?u toate drepturile in cadrul comertului international. 
Oportunitatile aderarii Rusiei la OMC au fost initial stabilite printr-un echilibru atent dintre castiguri si pierderi, pe care le-a primit Rusia din calitatea de membru al organizatiei din perspective pe termen scurt, mediu si lung. Nici o tara nu va adera la o organizatie economica internationala, in cazul in care nu sunt prezente beneficiile economice. Noile tari integrate in OMC, a trebuit sa sacrifice ceva ca sa primeasca ceva in schimb, aceasta este logica pietii libere. Efectul aderarii Rusiei nu a fost atat de dramatic precum a fost descris de unii analisti si experti. Aderarea Rusiei la OMC a fost conditionata din mai multe motive, dar cel mai principal a fost dorinta de a imbunatati competivitatea si eficienta economica. In Figura 2 va prezentam cooperarea Rusiei si OMC din perspectiva tarifelor vamale si reglementarilor netarifare. Tariful mediu dupa aderare s-a redus pana la 7.8% in comparatie cu 10% in 2011.


Fisiere in arhiva (1):

  • OMC si Federatia Rusa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!