Ocuparea Fortei de Munca in Randul Tinerilor Europeni

Extras din referat Cum descarc?

"Rezultatele vastei consultari care a precedat Cartea Alba sunt clare : in ciuda situatiilor extrem de diverse , tinerii impartasesc in masura egala valori si ambitii , dar se confrunta totodata si cu aceleasi dificultati. Acesti tineri constituie un grup in plina transformare caracterizat prin : acces intarziat la un loc de munca si intemeierea tardiva a unei familii , naveta intre locul de munca si studii , dar mai cu seama trasee individuale cu mult mai diferite decat in trecut . Scoala sau universitatea , locul de munca si mediul social nu mai joaca acelasi rol integrator ca altadata.Statutul personal de autonomie se dobandeste din ce in ce mai tarziu in viata." 1
Adoptat in martie 2005, Pactul European pentru Tineret are ca obiectiv imbunatatirea educatiei, formarii, mobilitatii si integrarii profesionale a tinerilor europeni. De asemenea, urmareste reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie, precum si includerea sociala a tinerilor.
In mesajul cheie pentru Consiliul European din primavara, Consiliul UE arata ca, desi s-au facut progrese in domeniul politicii pentru tineret, este nevoie de aprofundarea punerii in aplicare a Pactului European pentru Tineret. Tinerii constituie o resursa valoroasa atat pentru prezentul, cat si pentru viitorul Uniunii Europene si al societatii europene in general. Potentialul lor de creativitate, inovare si antreprenoriat este necesar pentru a atinge obiectivele de crestere si ocupare a fortei de munca de la Lisabona. Acesta este motivul pentru care integrarea dimensiunii legate de tineret in aplicarea la nivel national a Strategiei de la Lisabona la toate nivelurile este cruciala. O abordare ampla, intersectoriala si integrata este esentiala pentru aplicarea cu succes a Pactului European pentru Tineret. In acest sens, mesajul include o lista de prioritati pe care Statele Membre vor trebui sa le urmareasca in anul 2008. Acestea se refera la:
-acordarea unei atentii deosebite tinerilor aflati in perioada de tranzitie intre educatia scolara, formarea profesionala si incadrarea in munca;
-asigurarea de masuri de inalta calitate destinate unei mai bune integrari sociale si profesionale a tinerilor prin folosirea strategiilor locale si regionale in aplicarea Pactului;
1.Cartea alba a comisiei europene , pagina 4
-asigurarea de sanse egale pentru integrarea sociala si profesionala a tinerilor, prin masuri adaptate fiecarui individ;
-gestionarea Strategiei de la Lisabona cu accent pe dimensiunea ,,tineret", in scopul favorizarii integrarii sociale si profesionale a tinerilor.
O mai buna implementare a Pactului European de Tineret presupune consolidarea cadrului de cooperare european existent, dezvoltarea politicii de tineret in toate domeniile care sunt relevante pentru tineri, sustinerea implicarii tinerilor in dezvoltarea unui dialog intercultural relevant, precum si un dialog structurat pe baza viitorului politicii de tineret la nivel european.
Nu exista suficiente locuri de munca pentru tineri si, totusi, nu exista suficiente persoane care sa ocupe locurile de munca existente! Uniunea Europeana cere sa se puna capat acestui paradox, insistand ca fiecare trebuie sa aiba un rol in societate.
Statisticile sunt sumbre. Cel putin unul din zece tineri cu varste intre 25 si 29 de ani este somer: 10% in Danemarca, Irlanda si Tarile de Jos si peste 25% in Finlanda, Polonia si Slovacia. Un tanar european din sase abandoneaza timpuriu studiile. Persoanele necalificate isi gasesc cu greu un loc de munca, iar structurile de cariera sunt precare. In total, in 2006, tinerii intre 15 si 29 de ani reprezentau aproximativ 40% din somerii Uniunii Europene. 
A fost publicata o comunicare prin care Uniunea recomanda cresterea investitiilor in tineri ca o solutie cheie pentru remedierea acestei situatii. Familiile, profesorii si angajatorii deopotriva trebuie sa se implice. Tarile membre sunt incurajate sa-si sporeasca eforturile pentru a reducere gradul de abandon scolar, imbunatati perspectivele profesionale pentru tinerii care parasesc scoala si consolida relatia dintre mediul de afaceri si invatamant. 
In ciuda anumitor imbunatatiri a situatiei ocuparii fortei de munca in Europa, la o examinare a Programelor Nationale de Reforma (PNR) din perspectiva tinerilor, reiese ca, in medie, tinerii tind sa beneficieze mai putin de aceste imbunatatiri decat adultii. Tinerii, in special cei care renunta de timpuriu la scoala si cei defavorizati, continua sa se confrunte cu multe provocari in diferitele stadii de tranzitie intre educatie, instruire si piata muncii.
Somajul in randul tinerilor rezulta adesea dintr-o nepotrivire intre rezultatele sistemelor de educatie si instruire si cerintele pietei muncii. Nu se iau suficient in calcul acei tineri care, tot mai mult, sunt nevoiti sa urmeze o traiectorie neliniara la intrarea pe piata muncii si care ajung, in multe cazuri, sa se angajeze in conditii precare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ocuparea Fortei de Munca in Randul Tinerilor Europeni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!