Noțiuni de terorism

Extras din referat Cum descarc?

Terorismul international a devenit plaga cea mai dureroasa a lumii contemporane. Intalnit sub multiple forme, acesta provoaca destabilizare si teama. Teroristii sunt persoane care isi indreapta ura impotriva celor nevinovati, motivatia care precede actul terorist corelandu-se cu idealuri abstracte si valori absolute. Sentimentul vinovatiei fata de victima este inlocuit cu cel al implinirii unei ,,datorii de credinta". Teroristul se considera un instrument al justitiei si, in numele acesteia, ucide. Terorismul nu are chip. El este pretutindeni si nicaieri. Oricine poate fi victima unui atac terorist. De aceea, lupta impotriva terorismului este, de fapt, o responsabilitate a tuturor.
Ce este terorismul ?
Cuvantul ,,terorism" a fost mentionat in urma cu peste 200 ani (1798), in suplimentul Dictionarului Academiei Franceze. Intr-o carte consacrata acestui fenomen, Walter Laqueur, istoric si comentator de politica externa american, aprecia ca intre 1936 si 1981 au fost date peste 100 de definitii ale terorismului, dar nici una nu este suficient de cuprinzatoare. Britanicii - printre primii care au reactionat fata de recrudescenta fenomenului terorist, in a doua jumatate a secolului trecut - il defineau intr-o lege din 1974, astfel: ,,Folosirea violentei in scopuri politice, incluzand orice recurgere la violenta in scopul de a plasa publicul sau orice sectiune a publicului intr-o stare de teama". Nici aceasta definitie nu este suficient de riguroasa, caci demonstratiile de strada violente, de exemplu, nu pot fi considerate acte de terorism. Principala caracteristica a terorismului este intimidarea prin violenta. Mijloacele folosite sunt extrem de variate (rapirea de persoane, luarea de ostatici, asasinatul, producerea de explozii, distrugerea unor edificii publice, sabotarea cailor ferate, a instalatiilor industriale sau a mijloacelor de telecomunicatii, ruperea unor diguri, otravirea apei, raspandirea unor boli contagioase, bombardamente etc). La metodele ,,traditionale" s-au adaugat altele noi, cum ar fi atentatele asupra sefilor de state, atacurile asupra misiunilor diplomatice si a diplomatilor, asupra personalitatilor politice sau asupra unor persoane particulare cunoscute pentru opiniile lor, atacarea unor institutii publice sau intreprinderi comerciale, a avioanelor, a fortelor de ordine s.a. Una din formele de terorism care se detaseaza prin frecventa si mai cu seama prin consecintele sale asupra raporturilor interstatale este terorismul politic. Potrivit informatiilor vehiculate prin mass-media, in prezent, in lume actioneaza peste 500 de organizatii si grupari teroriste de diferite orientari. Dar, dincolo de statistici, realitatea este mult mai dureroasa. Atentatele de la 11 septembrie 2001, asupra Statelor Unite, au aratat punctele slabe ale actualului concept de securitate. Terorismul a aparut ca o modalitate de actiune a celor slabi impotriva celor puternici


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni de Terorism.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!