Noile Conflicte Actuale

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat:Definim drept conflict situatia de opozitie, dezacord sau incompatibilitate intre doua sau mai multe parti care intr-un anumit context poate degenera si se pot produce evenimente majore cu urmari grave.
Una dintre preocuparile Geografiei politice este studiul acestor conflicte intrastatale care in ultimii ani sunt din ce in ce mai des intalnite.Amintim in acest sens conflictele actuale din Coasta de Fildes,Tunisia,Egipt,Libia,Grecia,Algeria,principalele zone actuale de conflict.
Articolul analizeaza pe scurt fiecare situatie in parte privind cauzele si felul in care se desfasoara sau s-au desfasurat evenimentele.
Cuvinte cheie:conflict,razboi,protest,trupe,putere
1.Introducere
Geografia politica este ramura specializata a geografiei umane care studiaza harta politica a lumii contemporane si evolutia sa istorica privita prin prisma influentelor pe care mediul geografic il are asupra proceselor politico-economice ce opereaza in cadrul unui stat sau a unei regiuni politice. 
De-a lungul istoriei s-au facut remarcate o serie de evenimente, conflicte politice si economice care au avut un impact devastator asupra omenirii. Secolul XX a ramas in istorie drept cel mai sangeros secol, suprematia sa in acest sens datorandu-se celor doua razboaie mondiale care au facut zeci de milioane de victime.
Sfarsitul secolului XX a fost si el dominat de conflicte. Caderea Zidului Berlinului a dus implicit la sfarsitul comunismului atat in URSS, cat si in tarile Cortinei de Fier. Razboiul Rece a luat sfarsit datorita lipsei de comunicare in tarile comuniste. Limbajul de lemn, controlul totalitar si propaganda stalinista au fost invinse de tarile democratice care promovau muzica rock, libertatea si drepturile omului.
La momentul respectiv s-a afirmat ca sfarsitul razboiului rece a indepartat perspectiva noii conflagratii mondiale si a aprins speranta intrarii intr-o era pasnica. Dar locul unui razboi de ansamblu a fost luat de un ansamblu de razboaie. Ultimul deceniu al secolului trecut a permis intr-un rastimp scurt sa fie scos la iveala un nou tablou al conflictelor de pe mapamond si noi tendinte au fost identificate de analisti:
1. In primul rand noile conflicte nu s-au mai purtat intre state ci au fost intra-statale;
2. Conflictele sfarsitului de secol au urmarit afirmarea identitatii si in consecinta au fost numite razboaie identitare si cum identitatea este un fruct al culturii, li s-a aplicat si eticheta de razboaie culturale. Toate componentele culturii au jucat un rol in nevoia de afirmare a acestei identitati: limba, etnia, nationalitatea, religia, istoria proprie, obiceiurile si aria teritoriala de extindere;
Din 1990 mai mult de jumatatea din toate conflictele armate s-au produs in tarile in curs de dezvoltare. Mijloacele pe care tarile din zona le au pentru a mentine sub control aceste conflicte sunt modeste, solutia fiind in majoritatea cazurilor externa.Se fac cunoscute : razboaie civile, razboaie de secesiune si de fragmentare teritoriala, conflicte etnico-religioase, conflicte impotriva regimurilor opresive, impotriva legitimitatii guvernului respectiv etc.
2.Cuprins
Incepand cu 1990, aproximativ 4 milioane de oameni au murit in razboaie, 90% dintre acestia provenind din randurile populatiei civile. Peste 18 milioane de oameni din intreaga lume si-au parasit caminele ca urmare a conflictelor. 
In cea mai mare parte a tarilor in curs de dezvoltare, saracia si bolile cauzeaza suferinte considerabile si genereaza ingrijorari presante in materie de securitate.
Securitatea reprezinta o conditie prealabila pentru dezvoltare. Conflictele nu numai ca distrug 
infrastructura, inclusiv infrastructura sociala; acestea incurajeaza, de asemenea, criminalitatea, 
deterioreaza investitiile si conduc la imposibilitatea derularii unei activitati economice normale. 
Un numar de tari si regiuni sunt prinse intr-un ciclu de conflicte, insecuritate si saracie.
Conflictele actuale din Coasta de Fildes
?Coasta de Fildes in pragul unui razboi civil? , ?Masacru in Coasta de Fildes? , ?Noi violente in Coasta de Fildes? sunt cateva titluri foarte vehiculate in ultima perioada in majoritatea publicatiilor care pun eticheta situatiei actuale din aceasta zona.
Actualul conflict a izbucnit dupa ce fostul presedinte, invins la alegerile din noiembrie 2010, refuza sa predea puterea, in ciuda presiunii internationale invocand faptul ca alegerile au fost fraudate. Puterile occidentale si uniunea africana au recunoscut victoria contracandidatului, Alassane Ouattara, care are in spate o puternica armata de gherila ce controleaza jumatatea de nord a tarii. Presedintele francez i-a dat chiar lui Gbagbo un ultimatum, cerindu-i sa paraseasca fraiele puterii.Lucrurile au degenerat ,mai multe confruntari armate avand loc intre sustinatorii actualului presedinte si cei ai rivalului sau.
Presedintii din Benin, Siera Leone si Capul Verde, mandatati de CEDEAO sa negocieze cu Gbagbo au amenintat cu o interventie militara internationala daca presedintele invins la scrutin nu se retrage din functie. El nu a cedat presiunilor exercitate si a sfidat pana acum toate apelurile Europei la normalizarea situatiei.
Situatia din tara africana, care risca sa destabilizeze intreg vestul continentului, s-a agravat dupa ce sustinatorii lui Gbagbo au acuzat SUA si Franta de complot impotriva poporului ivorian si ca au trimis asasini sa-l ucida pe presedintele in exercitiu. Ei au atacat un convoi al misiunii ONU, ranind un militar.Gbagbo a cerut fortelor de mentinere a pacii sa paraseasca teritoriul tarii, insa ONU a respins solicitarea.
Analistii afirma ca, cel mai probabil, nici trupele ONU nu vor pleca din Coasta de fildes, nici Gbagbo nu va renunta la putere. Cert e insa ca in cancelariile occidentale si africane se vorbeste pe un ton tot mai ingrijorat despre pericolul reizbucnirii unui razboi civil in Coasta de Fildes.
Situatia pare scapata de sub control numarul victimelor crescand ametitor,armata trage in protestatari si aproape zilnic au loc executii,printre victime numarandu-se si femei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Noile Conflicte Actuale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!