Naționalismul secolului al XX-lea - National-Comunismul lui Ceaușescu

Extras din referat Cum descarc?

Definirea termenului de nationalism
Dictionarul Explicativ al Limbii Romane defineste termenul de ,,nationalism" drept ,,sentimentul de dragoste fata de specificul si traditiile propriei natiuni" sau o doctrina politica care se bazeaza pe apararea, deseori, exagerata a aspiratiilor si drepturilor natioanle, dar si drept o tendinta care urmareste aprecierea exlusiva si exagerata a tuturor lucrurilor si faptelor care apartin propriei natiuni. 
Potrivit lui Halliday, nationalismul este ,,un set de principii politice adoptat de miscari sociale de indivzi."; unii autori definesc nationalismul drept o doctrina politica provenita din meditatiile intelectualilor germani, iar ceilalti au vazut in nationalism un surogat modern, secularizat pentru religie, care a devenit vizibil in cea mai dureroasa perioada de tranzitie a modernitatii.
Incepand cu secolul al XIX-lea, nationalismul a devenit un subiect destul de studiat de numeroase persoane care au incercat sa ii ofere si o definitie. In perioada respectiva, liberalii si marxistii vedeau nationalismul drept o faza trecatoare si, drept urmare, neproblematica din punct de vedere intelectual. In anii '20-'30, istoricii Hans Kohn, Carlton Hayes si Louis Snyder au transformat nationalismul intr-un subiect al investigarii academice; in timp ce incepand cu anii '80, teoriile au devenit mai sofisticate si ,,liniile frontului" mai clare. O mare parte din aceste teorii au fost formulate in jumatatea a doua a secolului al XX-lea (anii '60). Lucrarea lui Smith ,,Nationalism and Modernism" (1998) este singura carte prezinta studiile referitoare la teoriile si abordarile din anii 1960 int-o maniera sistematica. 
Se pot remarca patru perioade ale studierii nationalismului :
a. perioada cuprinsa intre secolul al XVIII-lea si al XIX-lea - in care s-a nascut notiunea de nationalism;
b. cea cuprinsa intre anii 1918-1945 -  in care nationalismul a devenit subiectul investigatiei academice;
c. perioada cuprinsa intre 1945 si sfarsitul anilor '80 in care socilogii si politologii s-au alatruat dezbaterii, in acest mod diversificandu-se dezbaterea;
d. cea cuprinsa intre sfarsitul anilor '80 si prezent -  in care se doreste depasirea dezbaterii clasice.
Se poate afirma faptul ca nu exita o definitie general-aplicabila nationalismului, cum, de altfel, nu exista o forma unica de nationalism; singurul element comun al acestor idei, politici, miscari si proiecte este discursul nasionalist, considerat si un discurs la identitatii ( care poate da un rezultat pozitiv doar daca se va reproduce pe o baza cotidiana). 
Unul dintre articolele scrise de Hans Kohn, in revista Britannica, sustine ideea ca nationalismul este o ideologie bazata pe premisa ca loialitatea si devotamentul indivizilor fata de natiune depasesc interesele personale sau interesele de grup, astfel fiecare cetatean trebuie sa puna interesele nationale deaspura propriilor interese. Tot in acest articol se afirma ca nationalismul este o miscare moderna si ca la sfarsitul secolului al XVIII-lea nationalismul a inceput sa fie un sentiment general recunoscut, care a modelat viata publica si privata, chiar si unul dintre importantii factori determinanti ai istoriei moderne. Revolutiile americane si franceze (nationalismul Revolutiei Franceze a fost mai mult decat atat: a fost expresia triumfatoare a unei credinte rationale in omenirea comuna si in progresul liberal. Celebrul slogan "libertate, egalitate, fraternitate" si Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului au fost considerate valabile nu numai pentru poporul francez, ci pentru toate popoarele. Libertatea individuala, egalitatea omului, fraternitatea tuturor popoarelor, acestea au fost pietrele de temelie comune ale intregului nationalism liberal si democratic) pot fi considerate primele manifestari puternice ale nationalismului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nationalismul secolului al XX-lea - National-Comunismul lui Ceausescu.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. BOTEZ, Mihai, Romanii despre ei insisi. O cercetare de comunismologie perspectiva, Bucuresti, 1992
2. BOIA, Lucian, Romania, tara de frontiera a Europei, Bucuresti, 2005
3. BOIA, Lucian, , Mitologiae stiintifica a comunismului, Bucuresti, 2011
4. CAMPEANU, Pavel, Ceausescu, anii numaratorii inverse, Iasi, 2002
file:///C:/Users/Madalina/Desktop/[Pavel_C_mpeanu]_Ceau_escu,_anii_num_r_torii_i(z-lib.org).pdf 
5. GALLAGHER, Tom, Furtul unei natiuni. Romania de la comunism incoace, Bucuresti, 2004
6. KLIGMAN, Gail, POLITICA DUPLICITATII Controlul reproducerii in Romania lui Ceausescu, Bucuresti, 1998a
file:///C:/Users/Madalina/Downloads/[Gail_Kligman]_Politica_duplicit__ii._Controlul_(z-lib.org).pdf 
7. SIMION, Constantin-Adrian, Bibliografia nationalismului-comunist din Romania perioadei ceausiste 
https://www.cclbsebes.ro/docs/sebus/29_Simion_Adrian.pdf 
8. Curs ,,A fi sau a nu fi balcanic"
9. KUN, Paul, Nationalism sau natioanlisme
10. KUN, Pual, Identitate natioanala, Timisoara, 2004
11. KUN, Paul, Teoriile nationalismului si politici identitare, Timisoara, 2002
12. https://www.britannica.com/topic/nationalism?fbclid=IwAR1tymcOZBETREbfxdYKLWvlQL8IzIWkj_HyiwvYFudT9VA8PYxf8fWW_rk
13. https://dexonline.ro/definitie/na%C8%9Bionalism?fbclid=IwAR2QPWcYPYBCLbw4_Pu21ZqSuZHTalkunnHiPTe0wLUAd38LQogXYOyOCkA


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!