Naționalismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nationalismul reprezinta ideologia care urmareste intretinerea izolarii si atatarea neincrederii si urii intre diferite nationalutati, are tendinta de a aprecia si exclusiv si exagerat tot ceea ce apartine propriei natiuni.

Ernst Gellner considera ca "Nationalismul este mai intai un principiu politic, care statueaza ca unitatea politica si cea nationala ar trebui sa fie congruente".

Nationalismul este vazut cel mai adesea ca o ideologi care pune in prim plan constiinta nationala, identitatea etnica sau lingvistica. Termenii de natiune si nationalism apar in secolul al XVII-lea ca expresie a cresterii constiintei de identitate comuna a oamenilor de pe un anumit teritoriu.

Dupa primul razboi mondial, lupta dintre comunism si capitalism s-a indepartat de la itinerariul obisnuit, ajungandu-se la nationalism, pretendent la mostenirea lumii vechi.

Fenomenul nationalist este un produs natural al istoriei si originile lui se pot arata cu precizie.

Nationalismul a luat nastere din aceleasi nelinisti si dezorientari care au provocat si aparitia comunismului in istorie, reprezentand reactia contra greselilor societatii burghezo-capitaliste. Reactiile nationalismul sunt cu totul de alta natura fata de cele ale comunismului. Ele nu au nimic comun cu acea ura mortala pe care o nutreste comunismul fata de toate asezamintele trecutului. Nationalistii pornesc de la aceleasi nereguli de gestiune ale sociatatii burghezo-capitaliste, dra nu pentru a le exploata si generaliza aplicarea, ci pentru a le face sa dispara, cu ajutorul unei noi sinteze sociale.

Nationalismul tinde la o rezolvare pozitiva a dificultatilor contemporane. "El s-a desprins din societatea burgheza pentru a-i remedia defectele, dandu-i un nou impuls creator" . Straduinta miscarilor nationaliste este de a converti burghezia la o noua forma sociala, in care sa configureze aportul ei de permanenta, dar sa dispara abuzurile sale caracteristice.

Insa cea mai mare greseala a miscarilor nationaliste este ca si-au inceput actiunea fara sa se lamureasca indeajuns asupra propriilor lor fundamente. Miscarile nationaliste nu a avut de luptat numai cu lumea care le dusmanea, ci si cu propriile lor lipsuri de orientare. Programele lor politice au devenit un amestec indigest de idei originale si idei imprumutate, in loc sa fie expresia unei cugetaari autonome. O alta greseala a nationalismului este aceea de a se fi lasat ademinit de formula partidului unic. Contrar tuturor aparentelor si teoriilor ce i-au consacrat ezistenta, partidul unic nu tine de esenta nationalismului. Din aceste cauze a rezultat in mare parte infrangerea suferita de nationalisti.

In ceea ce priveste tipologia acestei ideologii, exista un numar mare de distinctii care variaza de la contrastul general dintre nationalismul occidental si rasaritean, pana la caracterizari mai tehnice, nationalismul civic/etnic si liberal/traditional.

Radacinile nationalismului liberal pot fi descoperite in Iluminism. Este asociat cu precadere de numele lui Giuseppe Mazzini si de idealul sau ,,umanist internationalist". Militant de seama pentru unificarea Italiei, el a fost initiatorul unei miscari de rasunet, "Tanara Italie", care va culmina cu una internationala, "Tanara Europa". "Idealul sau era al unei Europe unite, formata din 11 natiuni independente si suficient de puternica pentru a face fata Imperiului Habsburgic, si care avea un regim constitutional democratic" .

Nationalismul traditional, inspirat de temele culturale ale Romantismului, a aparut ca o reactie la Revolutia franceza si la rationalismul care ameninta continuitatea evolutiei istorice. Traditia este un factor important in constituirea identitatilor, natiunea implica valorificarea traditiei pentru un scop particular: afirmarea unui abstract poriect colectiv.

Nationalismul civic este asociat nationalismului liberal pentru ca incearca sa imbine principiul autodeterminarii nationale cu cel al autodeterminarii individuale. Un alt element este

Bibliografie:

- GELLNER, ERNEST, Nationalismul, Bucuresti, Librom Antet, 2001;

- GIRARDET, RAOUL, Nationalisme si natiuni, Iasi, Institutul European, 2003;

- SIMA, HORIA, Menirea nationalismului, Bucuresti, Editura Vremea Impex, 1993;

- SMITH, ANTHONZ D. , National Identity, Sondon, University of Nevada Press, 1991;

- VICENT, ANDREW, Modern Political Idelogies, Blackwell, Oxford, 1995.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nationalismul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 280 cuvinte
Nr caractere:
6 650 caractere
Marime:
14.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
traditii, natiune, stat, popor
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Gabor Mihai
Sus!