N A T O

Cuprins referat Cum descarc?

1. Ce este NATO?
2. De ce NATO?
3. Romania si NATO
4. Sustinerea romanilor
5. Avantaje - dezavantaje ale integrarii
6. Istoric cronologic al Romaniei si NATO
7. Alianta politica a usilor deschise
8. Agenda NATO
- Summitul de la Madrid(1997)
- Summitul de la Washington.
9. Implicarea politica a NATo in Balcani
10. Diplomatie politica
11. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Ce este NATO? 
NATO este o alianta ce s-a angajat sa apere in mod colectiv tarile sale membre, ca element de baza pentru mentinerea pacii si asigurarea securitatii in viitor, dar, ca urmare a schimbarilor de mare importanta ce au avut loc Europa in anii 1990, ea a devenit un catalizator pentru extinderea securitatii si stabilitatii in Europa. Are drept scop crearea unui inalt grad de cooperare si incredere reciproca, de care va beneficia toata Europa. 
NATO cladeste un parteneriat practic cu multe tari nemembre NATO in scopul crearii unei Europe mai transparente in care gradul de neintelegere si neincredere sa fie redus. In aceasta privinta, un punct central il constituie programul (PpP) "Parteneriatul pentru Pace", care promoveaza cooperarea intre Aliatii NATO si 26 de State partenere intr-un vast domeniu al activitatilor de securitate. 
Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, (EAPC), care cuprinde 46 tari, inclusiv tarile membre NATO, ofera cadrul politic pentru PpP si un forum de discutii privind problemele de securitate. Sefii de stat si de guvern din cele 46 tari s-au intalnit la Summit-ul EAPC ce a avut loc la Washington, la o zi dupa Summit-ul NATO. 
In ultimii ani, Rusia si Ucraina au dezvoltat o relatie independenta speciala cu Alianta, care lea permis sa deruleze, in multe feluri, programe de cooperare intr-o gama larga de probleme practice de securitate, atat in folosul lor, cat si al Europei in ansamblu. Ambele tari sunt membre al Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic. 
In urma deciziei Aliantei de a interveni pe cale militara pentru a pune capat conflictului din Kosovo, Rusia a incetat sa mai participe la o serie de astfel de programe. Totusi, in ciuda diferentelor legate de folosirea fortei armate, tarile NATO au conlucrat strans cu reprezentanti ai guvernului rus in contextul eforturilor diplomatice de a pune capat conflictului din Kosovo si de a gasi o solutie politica de durata. NATO este increzatoare ca aceasta cooperare NATO-Rusia se va relua si va continua sa se dezvolte intr-un cadru si mai larg. Incurajatoare au fost eforturile pline de succes in privinta cooperarii, mai intai in ceea ce priveste Forta de Implementare, (I F O R), si apoi Forta de Stabilizare (S F O R) in Bosnia si Herzegovina, ca si in multe alte domenii. 
In curs de derulare este si un program de cooperare speciala in contextul Dialogului Mediteranean NATO, cu sapte state mediteraneene ne-membre ale NATO (Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Mauritania, Maroc si Tunisia). Scopul Dialogului Mediteranean este cresterea securitatii si stabilitatii in regiunea mediteraneana. Securitatea si stabilitatea din aceasta zona este legata de securitatea din Europa. 
In cadrul NATO exista comisii responsabile de punerea la punct in aceste domenii a unor consultatii politice, planuri si operatii de aparare, cooperare in domeniul armamentelor si altele. Comisiile fac recomandari de actiuni catre Consiliul Nord-Atlantic - organismul de decizie cel mai inalt al NATO - sau catre Comisia de Aparare a NATO, care se ocupa in principal cu probleme legate structura militara integrata a NATO. Au, de asemenea, loc consultari pe probleme economice legate de securitate, inclusiv probleme de aparare si folosirea industriei apararii in scopuri civile. 
NATO asigura si un forum pentru cooperare activa intre statele sale membre si Tarile sale partenere in domenii precum planificarea situatiilor de urgenta civila, ajutor in caz de dezastru si programe stiintifice si ecologice. Desi fiecarei natiuni ii revine responsabilitatea principala pentru propria planificare a situatiilor de urgenta civila, NATO actioneaza in asa fel incat resursele civile ale Aliantei sa poata fi folosite cat mai eficient, atunci cand acest lucru este necesar. 
Rolul NATO este adesea aici unul de coordonare. In luna noiembrie 1998, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Reactiilor in Situatii de Dezastru (EARDCC),creat in luna iunie a aceluiasi an, a coordonat o operatiune de ajutorare a zonele lovite de inundatii din vestul Ucrainei. In urma agravarii situatiei in si in jurul regiunii Kosovo, EARDCC a jucat de asemenea un rol cheie in coordonarea ajutoarelor umanitare din partea NATO si a Tarilor partenere pentru a ameliora situatia grava in care se afla refugiatii din Kosovo si a veni in sprijinul tarilor din jur.
De ce NATO ? 
Progresele realizate pana acum in consolidarea democratiei si statului de drept arata ca Romania asimileaza si promoveaza principiile democratice si valorile tuturor statelor membre NATO. Ireversibilitatea procesului va fi confirmata odata cu integrarea in NATO si UE. Transferul democratic al autoritatii in urma alegerilor din 1996 si 2000, reprezinta o alta dovada a maturitatii clasei politice si a nivelului de participare la viata politica a populatiei. Integrarea Romaniei in NATO poate fi un castig pentru stabilitate si securitatea Europei, pentru ca investitia in securitate este una de lunga durata in stabilitatea continentului si nu numai. Constructia unei Europe sigure si stabile nu poate avea loc decat cu participarea tuturor statelor care apartin acestui continent. Romania face parte din aceasta civilizatie si cultura europeana si poate contribui cu succes la pastrarea ei. Noile riscuri de securitate au nevoie de o conlucrare comuna a tuturor statelor care au capacitatile necesare sa le rezolve. Romania a dovedit atasamentul fata de acest proces, prin deschiderea la Bucuresti a Centrului SECI si prin participarea activa in cadrul Pactului de Stabilitate. Romania nu isi permite parcurgerea unei noi decade fara ajutorul occidental, cum nici Europa nu va fi << intreaga si libera >> fara integrarea Romaniei in comunitatea euro-atlantica. Romania are capacitatea si disponibilitatea de a promova interesele si valorile NATO in spatiile adiacente.
Integrarea Romaniei in NATO va oferi oportunitati pentru promovarea unei mai bune cooperari cu tarile vecine, ca un model credibil pentru toate tarile din Sud-Estul Europei, aflate in tranzitie. Tiniand cont de importanta regionala, datorata pozitiei geografice, teritoriului, numarului populatiei, potentialului militar si politic, Romania va atinge un nivel de compatibilitate cu capacitatea Aliantei de a preveni si manageria crizele din regiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • N A T O.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!