Multiculturalismul in Spatiul American

Extras din referat Cum descarc?

Abstract:
In lume traiesc intre 4.000 si 6.000 de grupuri etnice si rasiale diferite si se vorbesc un numar de 6.909 limbi pe intreg globul pamantesc. Aceste cifre reflecta marea diversitate a lumii, eterogenitatea etnoculturala a fiecarei tari si faptul ca natiunile sunt multiculturale. Inainte de epoca moderna identitatile ce le dominau pe celelalte erau cea de vasalitate si cea religioasa, insa acum, cand ne referim la multicultural implicam recunoasterea specificitatilor culturale ale comunitatilor si efectele acestora asupra prezentului si viitorului societatii.
Cuvinte cheie: multiculturalism, identitate nationala, identitate americana, imigrare.
Multiculturalismul este, de fapt, inventie lexicala si conceptuala canadiana, nascuta la mijlocul secolului XX pentru a oferi un raspuns politic nevoii (si, mai ales, vointei) de a prezerva diversitatea culturala a federatiei, in cadrul careia se vorbesc doua limbi oficiale, engleza si franceza, si sunt recunoscute regional opt limbi ale populatiei indigene. 
Termenul multiculturalism a fost folosit pentru prima data intr-un raport din 1965 al Comisiei Canadiene pentru Bilingvism si Biculturalism , iar dupa 1970 a desemnat politica federala in domeniu. Presa americana a inceput sa vorbeasca despre multiculturalism la inceputul anilor '70, dar abia in anii '80 termenul era larg raspandit si cunoscut, pentru ca spre inceputul anilor '90 sa starneasca aprigi controverse asupra politicilor guvernamentale in materie de recunoastere si promovare a culturilor de grup.
Multiculturalismul este definit in mai multe moduri, insa cele mai simple definitii sunt date de catre dictionarele explicative: Dictionarul Explicativ al Limbii Romane defineste acest concept drept coexistenta a mai multor culturi diferite intr-o societate, iar dictionarele englezesti sau frantuzesti sau spaniole definesc multiculturalismul ca "prezenta simultana a mai multor culturi intr-o societate". 
In ceea ce priveste limbajului specializat (juridic-politic), termenul desemneaza o intentionalitate, ba chiar o prescriptie: "promovarea culturilor minoritare (etnice, religioase), mai ales la nivel institutional (scoli, comunitati locale, natiuni)". Ideologia multiculturalista si actiunea practica in care ea se materializeaza vizeaza, de fapt, "discriminarea pozitiva" a minoritatilor pentru a le aduce la acelasi nivel de recunoastere si privilegii cu majoritatea (care se presupune ca nu are nevoie de ajutor) si a asigura astfel o colectie de mentalitati si sisteme de valori, fara un centru opresiv si asimilator.
1. Ideologia diversitatii. Provocarile identitatii nationale americane
Multiculturalismul, inteles ca un concept flexibil si ideologie a diversitatii, este determinat de o multitudine de factori care implica afirmarea identitatilor de grup si evidentiaza ca acest fenomen are implicatii politice, economice si sociale datorita coexistentei diverselor modalitati de situare a omului in societate si a felului in care entitatile culturale lupta pentru recunoastere in cadrul Statului National si in sistemul global.
Una din cele mai importante cauze ale aparitiei multiculturalismului a fost globalizarea , adica circulatia transfrontaliera a bunurilor, produselor, a fortei de munca si a capitalurilor, a raspandirii rapide a informatiei si aparitia retelelor globale de comunicare ce a condus, intr-o anumita masura la eterogenarea societatilor noastre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Multiculturalismul in Spatiul American.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!