Multiculturalismul Contemporan

Extras din referat Cum descarc?

Multiculturalismul reprezinta una dintre cele mai celebre si controversate tematici ale timpului nostru. Multiculturalismul este un concept indisolubil legat de cadrul teoriei si practicii democratiei liberale. Ca neologism curent, cuvintul se refera la existenta, intr-o tara, a mai multor culturi. La origine, conceptul s-a nascut din refuzul oricarei discriminari. O societate multiculturala este una in care fiecare individ, fara deosebire de nationalitate sau de religie, are drepturi egale, inclusiv pe acela de a-si folosi limba proprie. Ca teorie politica, aceasta presupune existenta unui sistem politic stabil si relativ puternic (statul national), in fata sau impotriva caruia sa emita revendicari in speranta ca acestea pot fi, cel putin partial, rezolvate. Termenul este mai actual si mai controvresat ca niciodata astazi, cand se discuta pretutindeni despre integrare sau despre procesul de globalizare, care aduc in prim-plan permanenta negociere a raporturilor majoritate-minoritate. 
Omenirea traieste in cadrul procesului globalizarii, efectele contradictiei dintre integrarea politica pe baza solidaritatii de interese si dezintegrarea statala pe criterii identitare, dintre omogenizarea economica si pulverizarea culturala. Globalizarea modelului societatii deschise si libere a facilitat contactul intim al unor culturi diferite. Incrucisarea lor a generat uneori fenomene periculoase precum crima organizata, fundamentalismul religios sau terorismul (tragicele evenimente din 11 spetembrie 2001 se incadreaza in aceeasi fenomenologie). Ele pun astazi in discutie intregul sistem de securitate si stabilitate al lumii Traim intr-o lume traversata de conflicte interetnice si de crize identitare. Lucrul este atat de evident incat el nu mai trebuie demonstrat. Inteles ca politica identitara, multiculturalismul insemna recunoasterea diferentelor unui grup minoritar in sfera publica a legilor, politicilor, discursurilor democratice dintr-o tara si acordarea cetateniei si identitatii nationale comune 
Statele Unite ale Americii s-au remarcat, intotdeauna prin dreptul la libera exprimare, libertatea religioasa si oportunitatile egale pentru toti, insa din pacate aceasta a dus la nereglementarea clara prin legi a multiculturalismului. Acest fapt a favorizat marginalizarea minoritatilor, cazuri bine cunoscute fiind cele ale negrilor sau musulmanilor, mai ales dupa evenimentul din 11 septembrie. In vederea eliminarii segregarii si pentru crearea acelui stat insensibil la diferente, americanii au dus o politica de affirmative action, de tratamente preferentiale aplicate negrilor, mexicanilor, portoricanilor, indienilor, filipinezilor, chinezilor, japonezilor, femeilor, homosexualilor, bolnavilor de SIDA , politica in prezent tot mai aspru criticata.
Multiculturalismul a fost adoptat ca politica oficiala si in cateva state din Vestul Europei, incepand cu anii '70, din diverse motive. Principalul fiind numarul mare de imigranti veniti sa caute un loc de munca mai bun. Politica multiculturala guvernamentala include practici ca recunoasterea cetateniei multiple, sprijinul guvernamental pentru difuzarea presei, televiziunii si radioului in limba minoritatilor, sprijin pentru organizarea festivalurilor si sarbatorilor minoritatilor, acceptarea tinutei traditionale sau religioase in scoli, armata si societate, incurajarea artei si reprezentarii in politica, stiinta, inginerie, tehnologie, educatie in randul grupurilor minoritare(ca exemplu pot fi date Marea Britanie, Suedia, etc.).Unele tari nu au adoptat legi speciale, asa ca multiculturalismul este mai mult o norma de convietuire. 
Multiculturalitatea in Romania este o realitate incontestabila, ce presupune convietuirea intre o cultura majoritara si mai multe minoritati istorice, cum este cazul romanesc. Si in Romania putem observa practica de affirmative action (evidenta mai ales in cazul rromilor) sau de acordarea de drepturi egale in scoala si educatie, administratie, politica si cultura (aprig revendicate de minoritatile din Transilvania).


Fisiere in arhiva (1):

  • Multiculturalismul Contemporan.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!