Modernizarea Politica

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 3
1. CONCEPTUL DE MODERNIZARE POLITICA 4
1.1 Trasaturi definitorii ale modernizarii politice 4
1.2. Etape in dezvoltarea teoriei modernizarii 5
2. TIPURI ISTORICE, FORME SI CRITERII ALE MODERNIZARII POLITICE 7
2.1. Tipologia modernizarii politice 7
2.2. Etapele modernizarii politice 8
2.3. Formele de modernizare politica 8
2.4. Teorii ale modernizarii politice 9
3. PARTICULARITATILE SI PERSPECTIVELE MODERNIZARII POLITICE IN REPUBLICA MOLDOVA 12
3.1. Tipologia modernizarii politice in Republica Moldova 12
3.2. Continutul modernozarii politice in Republica Moldova 14
3.3. Caracteristici ale procesului de modernizare politica in Moldova 15
BIBLIOGRAFIE 19


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In general, modernizarea reprezinta un proces de trecere de la societatea traditionala (agrara, cu o cultura patriarhala si o ierarhie sociala rigida) la una industriala, bazata pe producerea in masa, organizare rationala a proceselor sociale bazata pe legi. Teoretic, modernizarea presupune totalitatea proceselor industrializarii, secularizarii, urbanizarii, puterea politica reprezentativa etc., ce formeaza o ,,societate moderna, deschisa" contrara ,,societatii traditionale inchise".
1. CONCEPTUL DE MODERNIZARE POLITICA 
Teoria modernizarii politice apare in cadrul stiintei politice in anii '50-60 ai secolului XX si se baza pe studiile lui M.Weber, Em.Durkheim. Un aport deosebit la elaborarea teoriei modernizarii l-au adus lucrarile lui G.Almond, D.Powell ,,Politica comparata". Abordare din aspectul <<conceptiei dezvoltarii>>" (1966), D.Apter ,,Politica modernizarii" (1965), S.Lipset ,,Omul politic" (1960), S.Huntington ,,Ordinea politica a societatilor in schimbare" (1968) etc.
Conceptia modernizarii politice apare pe fundalul problemei privind elaborarea politicii Occidentului fata de tarile in curs dezvoltare. S-a creat modelul procesului civilizational global. in cadrul procesului civilizational global, teoria modernizarii lua in calcul specificul manifestarii acesteia in diverse conditii social-politice. Aceasta diferentiere s-a reflectat in stabilirea a doua tipuri de modernizare: modernizare originala - in tarile in care trecerea la societati rationale are loc in rezultatul dezvoltarii graduale a proceselor interne si modernizare secundara (reflectata, imitata) - in tarile care au incercat dezvoltarea in graba, ,,intarziata". Initialmente, modernizarea se referea in special la ideea imprumutarii tehnologiilor avansate si a metodelor de organizare sociala din Occident tarilor subdezvoltate din Asia, Africa, America Latina. Conditie a ,,modernizarii" era contactul direct cu centrele culturale industriale ale economiei de piata. Acest proces identifica modernizarea cu ,,americanizarea", ,,europenizarea", infiltrarea institutiilor si valorilor politice ce functionau in statele dezvoltate. in prezent, optica modernizarii vizeaza statele postsocialiste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modernizarea Politica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!