Modelul Electoral al Olandei

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Calitatea reprezentarii politice depinde de aspecte tehnice precum sistemul electoral, sistemul de partide si de modul de formare a guvernului. Dar crucial pentru transformarea votului popular in reprezentare la nivelul parlamentelor sau a altor institutii alese ramane sistemul electoral. Acesta influenteaza functionarea sistemului de partide, care, la randul sau, determina caracteristicile si stabilitatea guvernelor 
Sistemul electoral nu este neutru. El influenteaza, in functie de context, sistemul de partide. De aceea un clasic al teoriei partidelor, Maurice Duverger considera ca tipul de scrutin are rolul unei "legi aproape sociologice" 
Alegerile constituie principiul de baza al democratiilor reprezentative. Prin ele se asigura legitimitatea politica fara de care guvernarile democratice nu pot fi eficiente. Metoda prin care, tehnic discutand, voturile se transforma in locuri defineste modul de scrutin. 
Functionarea unui regim democratic nu depinde doar de institutiile prin care se realizeaza diviziunea muncii intre executiv si legislativ, ci si de un numar de reguli formale si, de asemenea, de proceduri informale prin care actorii politici influenteaza functionarea regimului. In acest context, dezbaterea privind sistemul de vot este strans legata de tema consolidarii proceselor democratice, iar tipul de sistem electoral adoptat poate influenta atat sistemul de partide cat si participarea politica 
In marea majoritate a tarilor, legile electorale poarta amprenta preocuparilor legiuitorului de a asigura posibilitati reale alegatorilor pentru a putea interveni in selectia candidatilor care ajung sa fie alesi.
Exista un numar relativ mare de tari (Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Letonia, Olanda, Slovacia, Suedia), in care alegatorul are de votat o ,,lista inchisa". Aceasta lista are o componenta si o ordine a candidatilor pre-determinata de partidul care o propune, alegatorul avand insa posibilitatea de a modifica ordinea respectiva prin voturile preferentiale pe care le poate exprima pentru candidatii favoriti sau chiar prin acordarea de ,,voturi negative" candidatilor pe care doreste sa-i elimine din cursa electorala (Letonia) 
Parlamentul bicameral este traditional in Europa, el fiind determinat de diversitatea socio-teritoriala si de existenta unor puternice comunitati regionale care au impus necesitatea unei duble reprezentari (una nationala si una regionala) si a unei proceduri care sa implice participarea a doua camere drept garantii ale protectiei minoritatilor.
Olanda este una din cele doua tari din lume (alaturi de Israel) cu alegeri directe si cu un sistem RP pur pentru Camera inferioara. Sistemul RP pur este considerat acel tip de transformare a voturilor in locuri care permite partidelor sa obtina un procent similar al voturilor si locurilor astfel incat sa nu existe practic disproportionalitate. 
Olanda este o monarhie constitutionala ereditara, cu un sistem de guvernare parlamentar, conform constitutiei intrate in vigoare la 17.02.1983 
Modelul electoral parlamentar
Tipul si structura Parlamentului
Parlamentul Olandei este bicameral, fiind format din Twedee Kamer (a doua Camera) care are 150 de membri si Eerste Kamer (prima Camera) care are 75 de membri. Cele doua camere formeaza adunarea Starilor Generale (Staten Generaal). Mandatele, in cazul ambelor Camere, au o durata de patru ani.
Tipul de sistem electoral folosit
Pentru alegerea Camerei inferioare (mai importanta decat cealalta, prin prisma faptului ca este singura care poate initia legi), se foloseste un sistem de reprezentare proportionala, cu scrutin de lista si vot preferential organizat la nivelul unei singure circumscriptii (care este teritoriul tarii).
Membrii Camerei superioare sunt alesi in mod indirect, de catre un corp de electori format din reprezentantii consiliilor regionale, folosindu-se acelasi sistem proportional cu scrutin de lista si vot preferential. Locurile sunt distribuite la nivel national intre diferitele liste sau grupuri de liste care au obtinut un minimum de 0.67% ; fiecare primeste atatea locuri cat numarul de ori de care numarul de voturi primite este multiplu al normei de reprezentare stabilite la nivel national (numarul de voturi valabil exprimate in intreaga tara impartit la numarul de locuri 150 care trebuie distribuite). In cadrul fiecarei liste locurile sunt alocate intre candidati corespunzator ordinii in care apar in aceasta. Alocarea restului de mandate ramase nedistribuite se realizeaza prin metoda d'Hondt.
Prag electoral
Pentru Camera inferioara exista un prag de 0,67% din voturile valabil exprimate (procent corespunzator voturilor necesare pentru alegerea unui candidat).
Modul in care voteaza alegatorul
La alegerile pentru Camera Inferioara, fiecare alegator are dreptul sa voteze o lista de candidati, putand acorda, de asemenea, un vot (preferential) unuia dintre candidatii de pe lista respectiva


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Electoral al Olandei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!