Modelul de Uniune Stabilit prin Actul Unic European

Cuprins referat Cum descarc?

1.Istoric .3
2.Structura.3
3. Modificarile aduse de AUE si modelul de Uniune.4
Concluzii.10
BIBLIOGRAFIE.11


Extras din referat Cum descarc?

1.Istoric 
Actul Unic European(AUE) a fost semnat la Luxemburg la 17 februarie 1986,de noua tari ( Franta, Germania, Belgia, Olanda, Spania, Irlanda, Anglia, Luxemburg si Portugalia ) iar la Haga la 28 februarie 1986 de catre celelalte trei state ( Italia, Grecia si Danemarca care au organizat un referendum in acest scop ). A.U.E. marcheaza o noua etapa in procesul de realizare a pietei interioare comunitare si a relansat actiunea comunitara, constituind un moment foarte important al istoriei U.E. El evidentiaza politica statelor membre de a pune capat stagnarii constructiei comunitare, conciliind cele doua curente care s-au evidentiat in procesul constructiei europene - cooperare interstatica si actiunea supranationala care va prefigura U.E.
Denumirea de Act Unic European a fost adoptata deoarece aceste reforme au afectat atat tratatele de baza constitutive, cat si pe cele ulterioare si a fost intocmit un text conventional unic. El a intrat in vigoare la 1 iunie 1987.
Reformele introduse prin Actul Unic European au avut in vedere cu precadere institutiile comunitare:
- institutionalizarea Consiliului european, care facea acum parte din structura Tratatelor constitutive, fara a avea un statut de institutie propriu-zisa. El se consolida, ca si categorie de drept international, fiind in acelasi timp "reuniune a sefilor de stat si de guvern" si "Conferinta intergurvernamentala";
- s-au realizat noi transferuri de competente, de la state catre comunitati;
- consolideaza consultarea Parlamentului European prin introducerea procedurii de cooperare in anumite domenii;
- infiinteaza o noua jurisdictie comunitara de prima instanta pentru usurarea activitatii Curtii de Justitie;
- prevede dezvoltarea cooperarii politice prin punerea in practica a unei politici externe europene;
- extinde obligatii de consultare a statelor membre si in orice problema de politica externa, in general;
- stabileste obiectivul ca piata interna sa fie desavarsita pana la data de 31 decembrie 1992;
- extinde votul Consiliului la majoritatea calificata;
- Comitetul politic, compus din directori politici, devine elementul esential al cooperarii politice;
- infiinteaza un Secretariat politic cu sediul la Bruxelles
2.Structura
Din punct de vedere al structurii, Actul Unic cuprinde un preambul si patru titluri.
In Titlul I sunt grupate ,,Dispozitii comune" atat pentru Comunitatile Europene cat si pentru cooperarea politica . 
In Titlul II sunt grupate ,,Dispozitii pentru modificarea tratatelor instituind Comunitatile Europene". In timp ce tratatele CECO si EURATAOM nu sunt afectate decat prin modificarile relative la Curtea de Justitie ( cap.I si cap.II) in schimb Tratatul CEE comporta modificari de substanta atat sub aspectul dispozitilor institutionale cat si al dispozitilor relative la fundamentele si la politicile Comunitatii. 
Titlul III intitulat ,,Dispozitii asupra cooperarii in domeniul politicii externe" este compus dintr-un singur articol - articolul 30 - cuprinzand 12 paragrafe.
Titlul IV contine ,,Dispozitii generale si finale" dar nu comporta nici o masura tranzitorie.
3. Modificarile aduse de AUE si modelul de Uniune.
Din punct de vedere al prezentarii, Actul unic constituie un ansamblu desi continutul titlului II va trebui integrat in tratatele existente .
Dar unicitatea Actului are mai ales o valoare simbolica in sensul ca statele membre ale Comunitatii inteleg sa constituie opera intreprinsa de tratate instintuind Comunitatile Europene si sa transforme ansamblul relatiilor dintre ele intr-o Uniune Europeana conform declaratiei solemne de la Stuttgart din 19 iunie 1983, asa cum subliniaza ultimul paragraf al preambulului.
Iar, in paragraful urmator din preambul, statele membre se arata hotarate sa realizeze aceasta Uniune Europeana, pe de o parte, a Comunitatilor fuctionand dupa regulile lor proprii si pe de alta parte, a cooperarii europene intre statele semnatare in materie de politica externa si sa doteze aceasta uniune cu mijloacele de actiune necesare. Dar Actul Unic nu pretinde sa realizeze Uniunea Europeana, el se limiteaza la definirea unui anumit numar de obiective si la crearea mijloacelor necesare pentru ,,a o face sa progreseze in mod concret". Este ceea ce rezulta din art.1 care stipuleaza : Comunitatile europene si cooperarea politica europeana au drept obiectiv de a contribui impreuna sa faca sa progreseze in mod concret Uniunea Europeana. Prin urmare, statele membre ratificand Actul Unic accepta ca obiectiv sa se angajeze in procesul ireversibil care sa conduca la transformarea ansamblului relatiilor dintre ele intr-o Uniune Europeana.
Legatura intre participarea la Comunitati si cooperarea politica era deja stabilita in raportul Davignon din 1970, dar Actul Unic ii da un caracter suficient de convingator pentru a impiedica un stat membru al Comunitatii sa fie indepartat de la procedurile cooperarii politice sau sa se sustraga de la acestea. Calitatea de membru al Comunitatilor si cea de participant la procedura cooperarii politice sunt inseparabile. Actiunea in cadrul Comunitatilor si cooperarea politica contribuie amandoua la realizarea U.E. Actul unic se prezinta astfel ca o etapa in construirea progresiva a U.E. 
In acelasi context, dispozitiile comune ale Actului Unic, dupa ce au enuntat obiectivul comun aratat mai sus, precizeaza in mod minutios si limitele ,,unicitatii ".


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul de Uniune Stabilit prin Actul Unic European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!