Modelul Consensualist in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1. Abstract. p. 3 
2. Introducere. p. 3
3. Modele ale democratiei .p 4
4. Modelul consensualist in Romania. p 5
5. Concluzii.p 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Abstract:
Lucrarea de fata evidentiaza caracteristicile modelului consensualist in Romania, plecand de la consideratiile lui Lijphart privind cele doua modele ale democratiei, cel majoritarist si cel consensualist, si diferenta evidenta dintre cele doua. Cu toate ca democratia romaneasca inca se mai dezvolta si incearca sa-si contureze individualitatea se va observa treptat ca aceasta intruneste caraceristicile specifice modelului. 
2. Introducere
Democratia este un sistem de guvernare caracterizat prin participarea cetatenilor la procesul de conducere. Cuvantul ,,democratie" a fost pentru prima data folosit in urma cu aproximativ 2500 ani si provine din limba greaca in care "demos" inseamna popor, iar "kratos" inseamna putere. Prin democratie se intelege puterea poporului, conducerea poporului de catre popor. Democratia a aparut in Atena in secolul al VI - lea inainte de Hristos si a cunoscut o dezvoltare deosebita in secolul urmator, in timpul lui Pericle. In societatea contemporana teoria democratica moderna tinde sa conceapa cetateanul ca titular de drepturi si receptor al actiunii statului, mai degraba decat ca participant activ la luarea deciziei publice, cum bine stim ca se intampla in perioada clasica a democratiei, si anume in infloritoarea Atena, care constituie si astazi modelul esential al democratiei.
,,Democratia a fost aparata pentru ca este alternativa cea mai plauzibila de a realiza una sau mai multe din urmatoarele valori sau bunuri fundamentale : egalitate politica, libertate, autodezvoltare morala, interesul general, un compromis moral echitabil, obligativitatea ca deciziile sa ia in calcul interesele fiecaruia, utilitate sociala, satisfacerea dorintelor, decizii eficiente." 
Este Romania o tara democrata? Daca da, atunci ce fel model de democratie o caracterizeaza?Aceasta este intrebarea pe baza careia imi voi elabora eseul. Democratia nu este un set fix de reguli care genereaza un mod de organizare sociala. Exista intr-adevar un ideal democratic, insa fiecare democratie in parte prezinta trasaturi specifice, iar setul minimal de norme democratice se configureaza diferit si se imbogateste in functie de contextul social.
3. Modele ale democratiei
In cartea Modele ale democratiei a lui Arend Lijphart, se afirma ca un criteriu pentru identificarea unor modele cat mai generale ale democratiei este cel care indica numarul celor care participa la guvernare. Analizand democratiile contemporane pot fi gasite modele ale democratiei: 
Cel majoritarist care inseamna ,,o guvernare de catre popor si pentru popor" si in acord cu dorintele majoritatii. In acest raspuns dorintele minoritatii sunt considerate irelevante pentru indeplinirea criteriului democratic.
Cel consensualist: o guvernare de catre popor si pentru popor. Aceasta guvernare inseamna o ghidare dupa preferintele a ,, cat mai multi" membri din societate. 
Lijpahart mai stabileste si zece criterii de diferentiere a celor doua modele ale democratiei, grupate in doua dimensiuni. Prima dimensiune este dimensiunea executiv - partide, iar a doua dimensiune este dimensiunea federal - unitar (guvernare federala - guvernare unitara).


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Consensualist in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!