Modele teoretice de securitate internațională

Extras din referat Cum descarc?

Dictionarul Explicativ al Limbii Romane defineste termenul de securitate ca fiind faptul de a fi la adapost de orice pericol; sentiment de incredere si de liniste pe care il da cuiva absenta oricarui pericol. Tot in Dex intalnim si termenul de securitate colectiva care face referire la starea relatiilor dintre state, creata prin luarea pe cale de tratat a unor masuri de aparare comuna impotriva unei agresiuni.
Unii ganditori definesc securitatea astfel: ,,securitatea, in sine, este o relativa absenta a razboiului" combinata cu un nou introdus factor psihologic, reprezentat de ,,o relativ solida convingere ca nici un razboi care ar putea avea loc nu s-ar termina cu o infrangere"; (Bellany, Ian, Catre o teorie a securitatii nationale, 1981)
O alta interpretare a securitatii: ,,securitatea este asigurarea bunastarii viitoare". (Martin, Laurence, Poate exista securitate nationala intr-o epoca nesigura?, 1983) 
EVOLUTIA SISTEMULUI INTERNATIONAL 
Studierea relatiilor internationale are trei ratiuni: 
1. Cunoasterea (a fi informat sporeste sansa accesului la putere);
2. Evaluarea (evaluarea situatiilor inseamna emiterea opiniilor si solutiilor adecvate convingerilor si intereselor proprii); 
3. Actiunea (transpunerea in fapt a elementelor de cunoastere si evaluare).
Rolul analistului (scenaristului) nu se limiteaza la inregistrarea si explicarea faptelor, ci si la proiectarea (elaborarea de scenarii) privind evolutia fenomenelor internationale.
Scenariile au ca obiect de lucru, aranjamentele de securitate, strategiile statale, institutiile internationale, efectele globalizarii, relatiile intre Marile Puteri.
Un scenariu puternic teoretizat, care vizeaza posibile evolutii la scara globala, este modelul.
Dupa incheierea "razboiului rece", singurul model in domeniul relatiilor internationale, teoreticienii au incercat sa caute noi modele.
Cele mai importante modele sunt:
1. Modelul Liberal
2. Modelul Realist


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele Teoretice de Securitate Internationala.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!