Mineriadele Anului 1990

Extras din referat Cum descarc?

Pentru Romania, anul 1990 a fost un an prolific, din punctul de vedere al manifestatiilor de strada si miting-urilor: mitingul din 12 ianuarie, organizat cu ocazia comemorarii victimelor revolutiei; 21 ianuarie - prima demonstratie organizata in Piata Universitatii, dupa Decembrie 1989; 26 ianuarie - mitingul din Piata Victoriei; 28 ianuarie - mitingul partidelor istorice; 18 februarie - manifestatie in Piata Victoriei; 25 februarie - marsul tacerii; 11 martie - proclamatia de la Timisoara; 19 martie - manifestatiile de la Targu Mures; 22 martie - miting cu flori in fata ambasadei Ungariei la Bucuresti; 25 martie - mitingul GID de solidaritate fata de "Proclamatia de la Timisoara"; 25 martie - mitingul Asociatiei Dialog la Piatra Neamt; 01 aprilie - manifestatiile din Bucuresti; 08 aprilie - mitingul pro FSN in Piata Aviatorilor si mitingul opozitiei in Piata Unirii; 12 aprilie - mitingul din fata Hotelului Intercontinental; 19 aprilie - mitingul electoral al FSN, 21 aprilie - mitingul pentru comemorarea eroilor Revolutiei, care are ca rezultat fenomenul Piata Universitatii . 
Insa fenomenele cu adevarat cutremuratoare ce s-au manifestat in anul 1990, care au socat nu numai intreaga tara, cat si celelalte state europene, au fost cele trei mineriade. 
Mineriadele au reprezentat venirea catorva mii de mineri la Bucuresti, cu scopul de a ,,face ordine" in capitala si, in acest fel, de a asigura ordinea intregii tari, o ordine ce trebuia sa fie in conformitate cu viziunea FSN, ai carui sustinatori erau minerii. Prima mineriada a avut loc la data de 29 ianuarie, a doua pe data de 19 februarie, iar cea de a treia, care a reprezentat un adevarat razboi civil pe strazile capitalei, s-a desfasurat intre 14 si 15 iunie. 
Prima mineriada (29 ianuarie 1990)
Prima mineriada a reprezentat manifestatia celor 5000 de mineri veniti in capitala, alaturi de cei peste 200 000 de locuitori ai Bucurestiului, manifestatie ,,de protest fata de mitingul partidelor istorice din ziua precedenta, de solidaritate si sprijin fata de FSN. Minerii inarmati cu bate si lanturi asalteaza violent sediile PNTCD (din P-ta Rosetti) si PNL (din Bd. Magheru), politia si armata facind cu greu fata situatiei" . Corneliu Coposu, liderul PNTCD este salvat de Petre Roman. 
A treia mineriada (14-15 iunie 1990)
Preliminarii
La data de 22 aprilie,dupa incheierea mitingului electoral organizat de PNTCD in P-ta Aviatorilor, manifestantii participanti la acesta, impreuna cu alte forte democratice, se strang in Piata Universitatii, ,,unde se baricadeaza (blocind circulatia pe cele doua artere principale care o strabat) si hotarasc sa ramana in cursul noptii de veghe in memoria martirilor Revolutiei" . Sunt rostite rugaciuni in fata troitei si sunt scandate lozinci anti-comuniste, P-ta Universitstii fiind numita ,,zona libera de neocomunism". Este inceputul controversatei actiuni ce va ramane cunoscuta in istorie drept ,,fenomenul Piata Universitatii". Mii de cetateni de rand ai Bucurestiului si chiar ai intregii tari se vor implica in acest fenomen, alaturi de personalitati politice sau culturale ale vremii. Actiunea e indreptata catre presedintele CFSN, Ion Iliescu ( care ii califica drept golani pe manifestanti), FSN si Guvernul provizoriu.
Piata Universitatii ramane ocupata pana in dimineata zilei de 13 iunie, cand are loc interventia fortelor de ordine, care elibereaza zona. In jurul orei pranzului ,,apar focare de incordare in fata Institutului de Arhitectura care, ulterior, vor degenera in confruntari extrem de violente intre manifestanti si fortele de ordine". Vor fi atacate sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si Serviciului Roman de Informatii. 
Presedintele tarii, Ion Iliescu, face un ,,Apel catre populatia Capitalei", careia ii solicita ca ,,in numele democratiei castigate prin alegeri libere, sa respinga, cu toata hotararea, actele iresponsabile de violenta si sa sprijine organizatiile de ordine in restabilirea situatiei cu calm si legalitate". 
Spre seara, manifestantii se indreapta spre Televiziunea Romana, unde patrund surprinzator de usor, in ciuda faptului ca locul era aparat de politie. Sediul televiziunii este devastat, iar personalul atacat.
In jurul orelor 20, muncitorii din tara, printre care se numarau si 10000 de mineri din Valea Jiului, au decis sa plece spre capitala pentru a reinstaura ordinea.
Desfasurare
Mobilizarea minerilor nu pare a fi fost o opretatiune spontana, ci una ,,premeditata, organizata si dirijata, la scara nationala, bine orientata pe teren, si implicand in consecinta raspunderea totala a autoritatilor la cel mai inalt nivel" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Mineriadele Anului 1990.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!