Marxismul

Extras din referat Cum descarc?

- Marxismul - o doctrina care are pretentia de a se fundamenta stiintific si de a folosi ceea ce aparent este mai nou in epistemologia timpului sau. Ideologia pe care o genereaza se bazeaza in special pe doua curente extrem de controversate in acea epoca: darwinismul si hegelianismul, ambele teorii deterministe. Daca darwinsimul s-a dovedit un argument pe care apoi l-au folosit si alte ideologii, folosirea hegelianismul devine componenta esentiala pe care trebuie sa o intelegem in analizarea si prezentarea marxismului.
- Marx a retinut din filosofia hegeliana trei notiuni fundamentale, care se vor regasi in toata opera sa:
1. uniunea necesara dintre gandire si existenta, 
2. dezvoltarea dialectica a istoriei, infatisata prin opozitiile si contradictiile inerente oricarei realitati existente
3. notiunea potrivit careia cauza eficienta si scopul final al acestei dezvoltari dialectice este rationalizarea din ce in ce mai mare a realului.
Metoda dialectica - Marx a preluat de la Hegel metoda dialectica dar a combinat-o cu perspectiva materialista a lui Feuerbach, incercand sa construiasca o teorie noua asupra istoriei. Metoda dialectica folosita de Hegel presupunea ca orice idee provine din procesul de contradictie dintre teza, antiteza care vor conduce la sinteza, care devine astfel noua teza.
- Dialectica pune problema confruntarii dintre teza si antiteza, dar de unde provin aceste teze opuse? Filosofia clasica (Descartes) considera ca tocmai existenta mai multor teze este deficienta gandirii. Marxismul considera ca de fapt aceasta problema este simpla: gandirea are deficiente doar atunci cand contempla existenta ca intreg, dar problemele dispar atunci cand se analizeaza doar elementele existentei. Iar in existenta orice teza este de fapt o sinteza, care trebuie sa se supuna uneia dintre cele doua legi ale dialecticii:
1. Transformarea cantitatii in calitate - adaugarea unei de cantitati mici de aceasi substanta unei substante va produce si o schimbare calitativa, nu numai una cantitativa. (De exemplu gheata se transforma in lichid sau in gaz, calitatea ramanand aceeasi.) Conform acestei legi orice subiect al existentei poate fi transformat in concept si pus in lantul dialectic.
2. Unitatea sau identitatea contrariilor - contradictiile existente in teza se vor transmite si in antiteza. Astfel contrariile sunt similare in esenta si deci pot produce prin unificare sinteza. 
Unificarea contrariilor se produce prin a treia teza a dialecticii: 
3. Negarea negatiei - contradictiile existente in teza si antiteza vor continua sa se acumuleze pana cand se va produce o schimbare de calitate atunci cand se formeaza sinteza, conform primei legi. Astfel, chiar daca sinteza se formeaza din unificarea tezei si a antitezei, ea este calitativ diferita de esenta celor doua.
- Ce aduce astfel nou metoda marxista fata de cea hegeliana?
1. ea afirma ca analiza este suficienta pentru a descoperi in toate structurile realitatii elemente contradictorii (deci teza si antiteza exista)
2. realitatea descoperita prin analiza si reconstituita prin expunere (sinteza) este totdeauna o realitate in miscare.
3. Fata de metodele anterioare, pe baza analizei, matoda marxista se doreste a fi si predictiva, fiind interesata de devenirea sa.
Sociolologia marxista (materialismul istoric)
Conform tezei marxiste, existenta se refera doar la indivizii singulari si la raporturile dintre ei. Societatea, ca entitate generala, nu are nici o specie de existenta din partea indivizilor care o compun - ea nu este un supra-eu, o fiinta colectiva sau un suflet al popoarelor sau al grupurilor -acestea sunt caracteristici metafizice si nu au nici o relevanta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Marxismul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!