Ludwig von Mises Capitalismul si Dusmanii Sai

Extras din referat Cum descarc?

Ludwig von Mises este unul dintre cei mai straluciti exponenti ai scolii economice austriece, urmandu-I in filosofia sa pe altii precum Adam Smith, Eugen Bohm-Bawerk, Paul Leroy-Beaulieu si multi altii. El a reusi mai bine decat oricare altul sa explice de ce piata libera este cea mai performanta elegere si asta intr-o perioada in care teoriile socialiste, comuniste, naziste si in generale abordarile economice progresiste erau in mare voga si in care idealul lui Adam Smith, cel al pietei libere, se prabusea. El a ramas astfel, ca un reprezentant al libertarianismului si un dusman declarat al bigotismului intelectual. 
Este important sa mentionez de ce am asociat numele lui Ludwig von Mises cu libertarianismul si asta deoarece el a fost identificat de multe ori cu conservatorismul american de dreapta desi el insusi sustinea o pozitie libertariana. O parte din confuzie provine din limitele clasificarii politice post-primul razboi mondial ce tindeau sa imparta oamenii in doua clase create de partidele politice dominante. Astfel pentru mises care era pe de-o parte un radical temperat si conservator in ceea ce privea aspectele culturale si sociale pe de cealalta parte. Astfel, desi insista asupralegalizarii drogurilor nu le folosea, iubea comertul extern dar ura razboiul, dispretuia institutiile feudale si politicile egalitariene. Distinctia din conceptia lui Mises este accea ca el credea ca este posibila o distincte clara intre condamnarea etica a unui gest dar sustinerea dreptului de a-l practica.
Pentru o scurta introducere in complexitatea gandirii si a lucrarilor lui ludwig Von Mises, ma voi rezuma la a enumera succint operele sale majore, precum si concceptele pe care acesta le dezvolta in cadrul lor. Teoria monetara si a creditului(1912) explica in termeni tehnici dar foarte dezvoltati de ce pietele si nu guvernele influenteaza valoarea monetara mai mult decat atat, de ce inflatia este cauzata de gestionarea banilor de catre guvern. Ulterior in 1920, e explorat aceasta idee in cartea sa Socialismul care avea ca scop demolarea dogmei colectiviste, inregistrand un succes personal cand filosofia sa a fost intarita de caderea URSS. In mod clar, cea mai rasunatoare carte a sa a fost Actiunea umana(1949) care este considerata cea mai coerenta lucrare despre liberalismul economic scrisa vreo data. A expliccat cum pietele satisfac consumatorii, scad preturile, subjuga monopolurile si ridica standardul de viata chiar si pentru cei mai saraci dintre noi, expunand facilitatile pe care fiecare tip de gubernamant le ofera cetatenilor sai. Alte lucrari foarte importante pentru intelegerea viziunii lui Mises sunt : Birocratia(1944), Mentalitatea Anti-Capitalista(1956), Liberalismul(1962) si nu in ultimul rand Calculul economic in societatea socialista(1932).


Fisiere in arhiva (1):

  • Ludwig von Mises Capitalismul si Dusmanii Sai.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!