Locul si Rolul NATO in Securitatea Europeana

Cuprins referat Cum descarc?

SCURT ISTORIC.1
EXTINDEREA ALIANTEI NORD-ATLANTICE SI ROLUL NATO IN NOUL CONTEXT DE SECURITATE.2
NATO SI UE. PARTENERI IN PROCESUL DE EDIFICARE A NOII ARHITECTURI DE SECURITATE.4


Extras din referat Cum descarc?

SCURT ISTORIC
0 data cu terminarea celui de-al doilea razboi mondial, mediul de securitate a cunoscut schimbari majore, aflandu-se intr-o permanenta evolutie, cu efecte pozitive asupra stabilitatii si securitatii, dar, in acelasi timp, cunoscand noi provocari, riscuri si amenintari. Ca urmare, Europa a fost divizata pe criterii ideologice, prin impartirea sferelor de influenta intre puterile iesite invingatoare din marea conflagratie mondiala. Pentru a mentine un echilibru strategic in domeniul securitatii si apararii, principalele puteri au decis crearea unor instrumente militare putenice, capabile sa asigure promovarea intereselor lor. 
Semnarea Tratatului de la Bruxelles, in 1948, a aratat hotararea a cinci state europene (Belgia, Franta, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie) de a dezvolta un sistem de aparare care sa le dea posibilitatea de a rezista oricaror amenintari, de natura ideologica, politica si militara, care ar fi putut sa apara la adresa securitatii lor, mai ales din partea Uniunii Sovietise.
Dupa negocieri cu SUA si Canada, a fost creata Alianta Nord! Atlantica, bazata pe garantii de securitate si angajamente reciproce, intre Europa si America de Nord.
Semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului Atlanticului de Nord, prin care se infiinta o Alianta de tari independente avand ca interes comun mentinerea pacii si apararea propriei libertati prin solidaritate politica si un sistem militar de aparare adecvat, conceput spre a descuraja si, la nevoie, pentru a respinge orice forma de agresiune impotriva lor, a constituit un act de referinta in configurarea arhitecturii globale si regionale de securitate. Creata in conformitate cu articolul 51 al Cartei Organizatiei Natiunilor Unite, care reafirrna dreptul natural la legitima aparare individuala sau colectiva, Alianta este o asociere de state suverane, unite in hotararea lor de a-si mentine securitatea prin garantii reciproce si relatii stabile cu alte tari.
Organizatia Atlanticului de Nord (NATO) este o organizatie interguvernamentala ale carei tari membre isi pastreaza totala suveranitate si independenta. Este un forum in cadrul caruia toate tarile se consulta reciproc si iau hotarari asupra problemelor politice si militare ce le afecteaza securitatea. NATO asigura structurile care faciliteaza consultarile si cooperarea in domeniile politic, militar, economic si stiintific, precum si in alte domenii nemilitare.
Bazdndu-se pe valorile comune ale democratiei, respectului drepturilor omului si pe legalitate, Alianta actioneaza, inca de la crearea sa, pentru instaurarea unei ordini juste, pasnice si durabile in Europa. Acest obiectiv central a ramas neschimbat. NATO constituie, de asemenea, intruchiparea legaturii transatlantice permanente intre securitatea Americii de Nord si cea a Europei.
In replica, tarile aflate sub controlul ideologic comunist propagat de URSS au decis infiintarea unui bloc militar similar, cunoscut sub denumirea de Tratatul de la Varsovia. Se poate spune astfel ca divizarea intre Est si Vest a capatat, in aceste conditii, consistenta juridica si institutionala, reprezentand, totodata, debutul razboiului rece.
Confruntarea si divergentele ideologice, politice, economice, diplomatice si de natura militara au caracterizat intreaga perioada postbelica. 
Inca de la infiintare, NATO si-a stabilit ca obiectiv fundamental mentinerea si apararea libertatii si securitatii tuturor membrilor prin mijloace politice si militare, in conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord si Carta ONU. Pe temeiul valorilor comune ale democratiei, drepturilor omului si statului de drept, Alianta s-a preocupat pentru mentinerea pacii in spatiul euroatlantic, concomitent cu asigurarea si sprijinirea dezvoltarii economice si sociale a statelor membre.
Sfarsitul ordinii bipolare a avut atat efecte negative, cat si pozitive. In vreme ce spatiul integrat al Europei, corespunzand tarilor NATO, a inregistrat, in continuare, o dezvoltare ritmica conditii de securitate si stabilitate, tarile din centrul si sud-estul Europei, aflate intr-o prelungita perioada de tranzitie catre democratie si economia de piata, au cunoscut efectele negative ale acesteia, suportand inclusiv perioade de crize majore, generate de tendintele de divizare si autonomizare pe criterii etnice religioase.
Cu toate acestea, dominanta pozitiva si benefica a perioadei respective a constituito deschiderea spre dialog politic si cooperare a tarilor democratice, a institutiilor intenationale de securitate, inclusiv a NATO, cu vechii adversari ideologici, pentru consolidarea si mentinerea stabilitatii si securitatii subregionale, regionale si globale. In aceste conditii, obiectivul central al NATO a capatat o noua semnificatie si o noua dimensiune. 
EXTINDEREA ALIANTEI NORD-ATLANTICE SI ROLUL NATO IN NOUL CONTEXT DE SECURITATE
Ca o constanta a Aliantei, intarirea securitatii din spatiul euro!atlantic a constituit preocuparea politico-militara majora. Aceasta s-a consolidat prin:
- pastrarea legaturii permanente intre aliati;
- mentinerea unor capacitati militare eficiente;
- dezvoltarea Identitatii Europene de Securitate si Aparare in cadrul Aliantei;
- primirea de noi membri, mentinerea, perfectionarea si dezvoltarea sistemului de parteneriate in primul rand cu Federatia Rusa si Ucraina precum si cu celelalte tari. 
A fost reafirmat principiul potrivit caruia securitatea tuturor aliatilor este indivizibila, un atac asupra unuia dintre membri este un atac asupra tuturor, iar evenimentele din 1 septembrie 2001 au confirmat importanta si viabilitatea acestui principiu.
Principiul efortului colectiv in apararea Aliantei are urmatoarele trasaturi: planificarea colectiva a fortelor; finantarea comuna.; planificarea operationala comuna; structuri multinationale; un sistem integrat de aparare antiaeriana, echilibru al rolurilor responsabilitatilor intre aliati; stabilirea si desfasurarea fortelor in afara teritoriului propriu atunci cand este cazul; aranjamente, inclusiv de planificare, pentru gestionarea crizei si de intarire; standarde si proceduri comune pentru echipamente, instruire si logistica, doctrine si exercitii intrunite si multinationale, dupa caz; cooperare in ceea ce priveste infrastructura, armamentele si logistica.
Se poate remarca o reafirmare a scopurilor Aliantei si in conceptia de intrebuintare a fortelor, care trebuie sa fie in masura sa descurajeze si sa se apere in mod eficient, sa mentina sau, daca a fost afectata, sa refaca integritatea teritoriala a natiunilor componente, iar, in caz de conflict, sa stinga rapid razboiul, facand agresorul sa revina asupra deciziei sale, sa inceteze atacul si sa se retraga; ele trebuie sa aiba capacitatile adecvate de a descuraja si contracara agresiunea declansata de un posibil inamic impotriva oricarui stat aliat. 
Distributia geografica a fortelor pe timp de pace va asigura o prezenta militara suficienta pe tot teritoriul tarilor Aliantei, inclusiv stationarea si desfasurarea de forte in afara teritoriului si apelor proprii, cand este nevoie si acolo unde este necesar. In acelasi timp, au fost prevazute constituirea de capacitati capabile sa se autosustina si sa fie dislocate la mare distanta, pentru a putea interveni si in afara zonei de responsabilitate a Aliantei in scopul gestionarii crizelor tot mai diversificate ca natura si amploare.
Se prevede ca structura de comanda a Aliantei sa se simplifice si sa se eficientizeze astfel incat aceasta sa fie in masura sa preia comanda si controlul intregii game de misiuni militare, incluzand folosirea statelor majore multinationale intrunite.


Fisiere in arhiva (2):

  • PRIMA PAGINA.doc
  • REFERAT.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!